Klaus Schwab és a Great Reset elmélet: az emberiségnek össze kell fognia

A svájci közgazdász és a Világgazdasági Fórum alapítója az elmúlt 50 évben a világ egyik legbefolyásosabb gazdasági szervezetét építette fel, munkássága és publikációi azonban számos alkalommal megosztó sikert arattak. A „The Great Reset” és a negyedik ipari forradalom gondolata azonban összefogásra ösztökéli az emberiséget.

Erről beszélt Schwab a Kínában tartott WEF-konferencián, ahol kifejtette, az elitnek és a különböző társadalmi osztályoknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés pályáján mozogjanak, melyet a technológiai innováció beárnyékol.

Az emberiségnek össze kell fognia

A Világgazdasági Fórum megtartotta Kínában az éves meetingjét, melyet gyakran „nyári Davos” -nak neveznek. A konferencián többek között az elnöki tisztségéről nemrégiben lemondó svájci közgazdász, Klaus Schwab is felszólalt.

Schwab szerint az emberiséget együttműködésre kell kényszeríteni a globalista entitásokkal, melyek mára a világ vezető szereplői lettek. Az egyköri közgazdász és mérnök a konferencián a negyedik ipari forradalom, vagyis az új technológiák, mint az AI, a robotika és a biotechnológia térnyerése miatt látja szükségesnek az emberiség összefogását, mely alapvetően megváltoztatja a munka világát és a társadalom működését.

„A jövőbeli gazdasági növekedés ösztönzéséhez fel kell használnunk ezt az innovációt, és erőltetni kell az ágazatok, a régiók, a nemzetek és a kultúrák közötti együttműködést a békésebb, befogadóbb, fenntarthatóbb és ellenállóbb jövő biztosításához.” – jelentette ki Schwab

Schwab hozzátette, ebben a kritikus társadalmi változásban az összes érdekelt fél aktív részvétele szükséges ahhoz, hogy biztosítani tudják a fenntartható fejlődést, és megbirkózhassanak olyan kihívásokkal, mint az egyes kontinenseken jelentkező elnéptelenedés.

A „The Great Reset” elmélete

Schwab természetesen nem hagyta ki beszédéből a 2020-ban megjelent „The Great Reset” elméletet sem, mely a COVID-19 járvány kapcsán megjelent könyvének fő gondolata. Az elmélet szerint a társadalom a COVID-19 okozta válságot kihasználva új korszakba lép, mely fizikai, digitális és biológiai fúzió révén kerül megvalósításra.

A szervezet korábbi elnöke szerint a digitális technológiákkal való interakció új korszaka azt fogja jelenteni, hogy nem lesz szükség olyan hagyományos intézményekre a jövőben, mint például a választások megtartása. A gazdaság újraindítása a fenntarthatóbb és ellenállóbb jövő felé szintén kulcskérdése az elméletnek, melyben elévülhetetlen szerepe lehet a zöld energiának, a mesterséges intelligenciának és a társadalmi mobilitás elősegítésének.

Megosztó gondolatok

Schwab az elmúlt 50 évben számos megosztó gondolatot közölt a világ egyik legbefolyásosabb szervezetének elnökeként, melyek egy antiutópisztikus jövőt festenek le. A világ adósságát lenullázni kívánó szakember a COVID-19 járványt felhasználva kívánja új szintre emelni a társadalmi fejlettséget, melyben a technológia, a globalizáció és a fenntarthatóság lenne az alappillérek.

Schwab elméletei egy olyan jövőt festenek le, melyben a technológia nemcsak tehermentesíti, hanem elfoglalja az emberek helyét a munka világában, a közéletben, az egészségügyben és az oktatásban, és olyan kulcsfontosságú kérdéseket hagy megválaszolatlanul, mint az adatvédelem. A globalizáció és fenntarthatóság szószólójaként megnyilvánulásai gyakran nacionalista és protekcionista nézeteket vallanak, személyiségét egyesek úttörőnek látják, mások azonban túl radikálisnak gondolják.

Klaus Schwab az elmúlt évtizedek egyik legbefolyásosabb gazdasági és társadalmi szószólójává nőtte ki magát, ugyanakkor gyakran vádolják hímsoviniszta nézetekkel, mivel egyesek szerint számtalanszor zaklatta szexuálisan női kollégáit, és teremtett számukra ellenséges munkakörnyezetet.