Kávé helyett kokain: így próbálnak túlélni a latin-amerikai gazdák

A kávé világpiaci árának zuhanása arra kényszerítette a perui gazdákat, hogy kokalevelet, a kokain előállítására felhasznált alapanyagot kezdjenek el termeszteni. Ezzel a lépésükkel jócskán megnövelték a kokalevél-termelést, melyből aztán évente akár 500 tonna kokain is előállítható. A biznisz pedig elég bíztatónak minősülhet az ebben utazók számára, hiszen ekkora mennyiségű kokain értékesítése az Egyesült Államok éves bevételének a háromszorosát tenné ki.

A koronavírus okozta kijárási tilalmak és a kereskedelmi útvonalak lezárása a kábítószer-kereskedelemnek is keresztbe tett. A kokalevél ára a felére zuhant és ugyan lassacskán próbálja összeszedni magát, a 2020-as évet az előző évekhez képest 23 százalékos veszteséggel zárta. Ez azonban egyáltalán nem ringatta meg a perui gazdálkodók kokalevélbe vetett bizalmát, hiszen a kereslet állandó.

A perui kokainkereskedelem megismerésére összpontosító kutatás során számos kokalevéltermelő régióban élő gazdával készítettek interjút arról, hogyan termesztik és forgalmazzák a növényeiket. Elmondásuk szerint évekkel ezelőtt még nagy slágernek számított a kávé, melynek ára rendkívül magas volt: egy kilogramm kávé 2,70 dollár (kb. 800 forint) körül mozgott. Aztán hirtelen a kávélevél rozsda megtámadta és elpusztította a gazdák ültetvényeit, a kávé ára pedig 0,60 dollárra (kb. 200 forint) zuhant. Így aztán valóban nem volt más lehetőség, az életben maradásért a gazdáknak új alternatívát kellett találniuk.

Közel sem egyszerű…

Ne gondoljuk, hogy a kávétermesztés a legegyszerűbb munka, hiszen megköveteli, hogy a gazdák egész évben meredek hegyoldalakon gondozzák a növényeket. Évente egyszer rengeteg munkást kell szerződtetni a szüretelésre, aztán jöhet a növények hámozása és a szárítás. A kereskedők évről évre egyre több és jobb minőségű biokávét követelnek, amely aztán alaposan megnöveli a gazdálkodók költségeit. A kávétermesztés tehát jóval több energiát és pénzt emészt fel, mint amennyi nyereséget hoz.

Tegyük fel, hogy a kávé ára kilogrammként 5 dollár (1500 forint). Ez mindössze arra elég, hogy a gazdák kifizessék a munkásaikat, számukra azonban egy cent nyereség sem marad. – állította Marianne Zavala, a helyi gazdák szakszervezetének vezetője – A kávé értékesítésével tulajdonképpen már csak adósság halmozódik fel, ezért tavaly sokan már nem is szüreteltek.

A kávé mellett az országban számos növény eladási ára annyira alacsony, hogy egyáltalán nem éri meg termeszteni. Egy helyi lakos elmondta, hogy „hiteleket vett fel a banktól egy hektár banán ültetésére. Amikor pedig azok eladásra készen álltak, áruk 0,40 dollárra csökkent, így aztán újabb adósságba verték magukat.”

A kokalevél, mint takarékszámla

Peruban rendkívül nagy a szegénység, a házak deszkákból épülnek, sokan nem jutnak sem áramhoz, sem szennyvízelvezetéshez, és még tiszta vízhez sem. Az alultápláltság és a vérszegénység mindennapos probléma, különösen a gyermekek körében. A kokalevelek tehát mentőmellényként szolgálnak a gazdáknak, mivel termesztésük jelentős előnyökkel jár, és három-négy hónapos szüretciklusa rendszeres jövedelmet biztosít a családoknak. 25 kilogramm kokalevél értéke ugyanis 30-70 dollár (10-20 ezer forint) között mozog, míg ugyanennyi kávé átlagosan 37 dollárt ér, évente pedig csak egyszeri alkalommal hoz bevételt. Ami pedig a legjobb: kokalevélre mindig van igény.

Amikor a kávérozsda elpusztította a gazdák növényeit, a kokalevél termesztők továbbra is vígan élhették életüket. A többieknek azonban el kellet hagyniuk földjeiket. A kokalevél tehát olyan, mint egy kis takarékszámla” – nyilatkozta Zavala.

A kokalevélnek gazdag társadalmi, kulturális és gyógyászati jelentősége van az őslakos andoki kultúrában. Az 1970-es évek óta azonban nagyrészt már a kokain készítése miatt termesztik. 2017-ben például a Peruban kitermelt 117 292 tonna szárított kokalevélből 106 401 tonnát kábítószer-kereskedelemre fordították. Mindezek ellenére, a gazdák egyáltalán nem hátrálnak meg a kokalevél termesztésétől. Zavala elmondása szerint ugyanis „kokalevél ültetéssel senki sem követ el bűnt – az követ el bűnt, aki kokaint készít vagy vásárol.