A norvégok keményen korlátozni akarják a kriptobányászatot

Norvégia a megújuló energiák kihasználásának terén valószínűleg a világ legjobbjai közé tartozik. 2023-ban teljes elektromos energiaelőállítása körülbelül 92%-a vízi energiából származott, 6-7% százalék pedig szélerőművekből. Közel 2000 vízi erőmű található az északi országban, összességében tehát szinte 100%-ban megújuló energiát állít elő az ország felhasználásra. De a világ kőolajkészletének egy jelentősebb része is itt található, földgázzal egyetemben. Szóval mondhatjuk, hogy Norvégia energia-nagyhatalom.

Norvégia és Svédország keményen szabályozni akarja a kriptobányászatot

Ennek tükrében kifejezetten szomorú hír, hogy a norvég kormány dolgozik egy olyan törvény bevezetésén, ami megakadályozná az energiaintenzívnek nevezett kriptobányászatot. A helyi sajtóorgánum, a VG idézett két minisztert, a digitalizációért felelős Karianne Tungot és az energiaügyi minisztert, Terje Aaslandot. Az ő elmondásuk szerint a törvény kötelezővé fogja tenni az adatközpontok üzemeltetőinek, hogy előzetesen regisztrálni kell a helyi hatóságoknál. Így pedig Tung szerint ők maguk dönthetik el, hogy milyen projekteket akarnak és milyeneket nem. Abban viszont mindketten egyetértettek, hogy a kriptovaluta bányászatot egyikük sem akarja Norvégiában.

Aasland állítólag azt mondta, hogy hatalmas károsanyag-kibocsátása miatt nem szeretnénk az országban a kriptobányászatot. Pedig Norvégia és a szomszédos Svédország is kifejezetten célországnak nevezhető a bányászok számára a hatalmas mennyiségű megújuló energiaforrás miatt. Néhány éve Svédország próbált benyújtani egy Európai Uniós törvényjavaslatot, amelyet akkor Norvégia is támogatott. Ez megakadályozta volna az energiaintenzív kriptobányászatot az EU-ban, ami tipikusan a proof-of-work konszenzus mechanizmust használó Bitcoinra jellemző. Végül a kitétel nem került be a MiCA néven ismertté vált törvénycsomagba, ennek ellenére a norvégok úgy tűnik, folytatják a korlátozó lépéseiket. Pontosan egy évvel Svédország után, amely tavaly emelte az adatközpontokra kivetett adókat.