Kormányzati számítógépeken bányásztak kriptót, vádat emeltek ellenük

Az orosz hatóságok vádat emeltek két orosz állampolgár ellen, akik állami szervezetek számítógépein illegálisan digitális valutákat bányásztak.

A TASS nevű helyi média hétfőn arról számolt be, hogy a két elkövető állami szervezetek számítógépes hardverét arra használta, hogy kriptovalutákat bányásszon a gépek web böngészője segítségével. Habár a jelentés nem tér ki az elkövetők személyazonosságára, azt kiderült a jelentésből, hogy az egyik vádlott szinte egy teljes botnetet használt az ország különböző régióiban. A másik elkövető ellen pedig azért indítottak büntetőeljárást, mert a JSC Rostovvodokanal állami vízszolgáltató telephelyét használta illegális bányászatra.

Nikolay Murashov, a Nemzetközi Számítógépes Incidensek Koordinációs Központjának igazgatóhelyettese, hétfőn egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „Oroszországban nemrégiben két hasonló eset is történt. Azért vontak felelősségre embereket, mert állami szervezetek számítógépeihez fértek hozzá és azon illegálisan különböző kriptovalutákat bányásztak.”

Jövedelmező illegális tevékenység

Murashov arra is rámutatott, hogy a magas villamos energia költségek illetve a digitális valuták normál számítógépekkel való bányászatának lehetősége áll az illegális kriptovaluta bányászati tevékenységek növekvő száma mögött.

Ezenkívül kihangsúlyozta azt, hogy a számítógépek feldolgozási teljesítményének túlzott mértékű kihasználása, a gépek teljesítmény romlásához vezet. Ennek súlyos következményei lehetnek, az érintett vállalkozások számára óriási veszteséget is termelhetnek.

A számítógépek szabad energiájának akár 80%-a felhasználható kriptovaluták előállítására. A felhasználó pedig nem is tud róla”, tette hozzá Murashov. Az illegális bányászatból származó nyereség miatt a cryptojacking, azaz a távoli kriptobányászat nagyon népszerűvé vált a hackerek körében. Egyre több rosszindulatú szoftver és dopper létezik már, amivel a gyanútlan áldozat gépeihez hozzáférhetnek és kriptovalutát bányászhatnak. Mint arról tegnap írtunk, a dropperek például semmilyen zavart nem okoznak a PC-n, így a tulajdonosának még csak sejtése sem lehet arról, hogy az eszközét illegális tevékenységre használják. Eközben egy másik népszerű botnet malware, a Stantinko is használható már kriptovaluta bányászatra, amely a YouTube-ot alkalmazza a lefülelés elkerüléshez. 2012 óta már több, mint fél millió eszközt fertőzött meg Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük