Közel 7000 illegális kriptobányász farmot zártak be Iránban

Iráni portálok hozták le először a hírt, amely szerint az elmúlt két évben az iráni hatóságok közel 7000 illegális kriptobányász farmot számoltak fel az országban. Az információk szerint ezen illegális farmok legnagyobbb része Irán öt tartományában működött, köztük a fővárosban, Teheránban. Az iráni napi híreket közlő, angol nyelvű Financial Tribune szerint 6914 farmot zártak be azért, mert nem rendelkeztek engedéllyel.

Az áramkimaradások miatt is a kriptobányászokat hibáztatják Iránban

Az illegális bányászat elleni durva harc 2020-ban kezdődött. A mostani információk szerint az eddig bezárt bányászok összesen 645 megawatt elektromos áramot használtak el tevékenységük során. Nagyjából annyit, amennyit három kifejezetten nagy teheráni tartomány egyetlen év alatt elhasznál. Az illegális szónak egyébként fontos szerepe van, hiszen Iránban a kormányzati szabályozás 2019-es bevezetése óta lehetséges legálisan bányászni. Ennek legfontosabb lépése az, hogy engedélyt kell kérni az ország Ipari Minisztériumától. Viszont szintén fontos tényező az is, hogy a kriptobányászoknak jóval drágábban, exportáron kell megvásárolniuk az elektromos áramot.

Nem csoda, hogy sok iráni bányász döntött úgy, hogy nem kér az engedélyből, hanem inkább illegálisan csatlakozik a hálózathoz és használja a támogatott árú áramot. Ha valakit az állami áramtermelésért és elosztásért felelős vállalat, a Tanavir illegális kriptobányászaton kap, akkor a gépeit elkobozzák és pénzbüntetést kell fizetnie. A hírek szerint egyébként most tervezik a büntetési tételek emelését. Még tavaly nyáron komoly áramellátási problémák voltak Iránban és akkor az áramszolgáltató a kriptobányászatot hibáztatta emiatt. Egy időre még az engedéllyel rendelkező bányászok működését is felfüggesztették abban az időszakban.