A kripto bankkártya kibocsátónál 1,9 milliárd eurós hiány van

A Wirecard német fintech vállalat, amely több kriptovaluta betéti kártyáért, többek között a crypto.com kártyájának kibocsátásáért felelős, állítólag 1,9 milliárd eurós készpénztartalékot hamisan tüntetett fel.

A Wirecard, amely a crypto.com bankkártya kibocsátója, kellemetlen helyzetbe került. Úgy tűnik, hogy a vállalkozás egyes alkalmazottai meghamisították a cég értékesítési adatait. A Financial Times június 18-án arról számolt be, hogy az EY könyvvizsgáló cég auditorai „nem tudták megerősíteni körülbelül 1,9 milliárd eurónyi készpénz létezését.

A vállalat nyilatkozata szerint a Wirecard bankszámláinak megbízottja azzal próbálta megtéveszteni a könyvvizsgálókat, hogy hamis adatokat tüntetett fel a vállalat készpénz egyenlegével kapcsolatban. A hír hallatára a vállalat részvénye csütörtökön közel 50%-os zuhanást produkált. A Financial Times korábbi beszámolói szerint a Dubajban és Dublinban található Wirecard munkatársai már majdnem egy évtizede hamisan növelik a cég értékesítésére és nyereségére vonatkozó adatokat. A hamisítás rosszt fényt vethet a crypto.com-ra is, mivel a Wirecard felel az ő bankkártyáiért is.

Nemcsak a crypto.com-ra fejére hozhat bajt a Wirecard adathamisítása

Az nem valószínű, hogy a felhasználók pénzét közvetlen veszély fenyegetné. De a 1,9 milliárd eurós hiány miatt kisebb zavarok előfordulhatnak a Wirecard által kibocsátott kártyák működésében. A crypto.com egyelőre nem kommentálta a Wirecard-ot ért vádakat. Nem csak a crypto.com az egyetlen szolgáltató, amelyet kellemetlenül érinthet a fintech cég botránya. Jelenleg a Wirex, a TenX és a CryptoPay kártyáit is a német vállalat adja ki.

Kivételt képez a Coinbase Card, amelyet jelenleg a PaySafe Financial Services bocsát ki, február óta pedig a Visa a Coinbase legfontosabb kriptovaluta bankkártya kibocsátója.

Sajnos még mindig kevés olyan szolgáltató van, amely hajlandó a kriptovaluta társaságokkal együttműködni. A kripto betéti kártyák kibocsátásáért ezért többnyire kicsi és sebezhető cégek a felelősek. Ezek a vállalkozások sokszor azonban nem elég stabilak ahhoz, hogy ekkora feladattal megbirkózzanak. 2018 januárjában a WaveCrest hirtelen összeomlása gyakorlatilag minden kriptobetéti kártyával foglalkozó társaságot termék nélkül hagyott.