Hatalmas mérföldkőhöz ért a gibraltári labdarúgás

Természetesen nem arra kell gondolni hogy a gibraltári csapat ezentúl majd mint világverő válogatott, rendszeresen borsot tör majd a „nagyágyúk” orra alá. Hanem az egyik gibraltári klub az első a világon aki kriptovalutában fizeti ki a játékosait és a személyzetet.

A gibraltári labdarúgás történelmében már volt néhány érdekes fordulat úgy pozitív mint negatív értelemben is. Elég ha csak arra gondolunk hogy az ország válogatottja 124 gólt kapott az elmúlt négy és fél évben vagy a Lincoln Red Imps csapat győzelmet aratott a skót Celtic felett a bajnokok ligája selejtezőjében. Ehelyett most gazdasági értelemben került rivaldafénybe a Gibraltar United nevű klub, mivel elsőként a világon kriptovalutában fogja fizetni a játékosokat.

A csapat elnöke Pablo Dana partneri megállapodást kötött a Quantocoin nevű kriptovalutával foglalkozó vállalattal. A megállapodás értelmében a következő szezontól fizetnék virtuális valutával a játékosokat.

Joggal gondolhatjuk hogy talán nem egy gibraltári félprofi labdarúgóklub a legjobb belépési pont a sport világába. (A gibraltári  bajnokságot csak 2013-ban ismerte el az UEFA, Európai Labdarúgó Szövetség.) Ugyanakkor Gibraltár pénzügyi szektora megfelelő környezetet biztosít a különböző virtuális fizetőeszközök elterjedésének. 2018 januárjától a helyi törvények és szabályozások elsőként a világon jogi keretet adnak az ICO-k kibocsátására. Ez egy jó meglátás a helyiektől mivel az előző évben világszerte több mint 3.7 milliárd dollárt fektettek ICO-ban, míg 2016-ban ez az összeg 102 millió volt.

Van pár bizonytalan tényező a labdarúgás területén

Ezek következtében a kisebb vállalkozások még bizalmatlanok a kriptovaluta irányában. A gibraltári törvények pedig igyekeznek átláthatóbbá tenni az iparágat.

Az olasz származású Dana elmondása szerint klubjában ezeknek a szabályozásoknak köszönhetően vezetik be a kriptovalutában történő kifizetéseket. Ez megkönnyíti a külföldi játékosok dolgát is, mivel nekik Gibraltáron nem a legegyszerűbb dolog bankszámlát nyitni. Hozzátette még hogy húsz évvel ezelőtt ez volt az első hely ahol a korrupció ellenes szabályozásoknak köszönhetően átláthatóbbá vált a fogadóirodák működése. Reméli hogy a mostani törvények is hasonlóan hatékonyak lesznek.

Az összehasonlítás kedvéért elmondhatjuk hogy annak idején mindenki igyekezett távol maradni a különböző fogadóirodáktól. Majd nem sokkal később ezek a fogadóirodák lettek a sportklubok legnagyobb támogatói és milliókat keresnek a szponzori megállapodás által. Csak a legutóbbi szezonban kilenc Premier League csapatnak volt ilyen főtámogatója. Míg idén januárban az Arsenal szerződést kötött a Cashbet nevű kriptovalutával foglalkozó céggel.

Ugyanakkor a kriptogazdaság és a sport összefonódásának más előnyei is vannak. A londoni Football Exchange (LFE) szerint mivel az ilyen pénznemben történő fizetések adómentesek, így vásárláskor kisebbek a plussz költségek is. Ezáltal pedig új rajongókat is be tudnak vonzani. Danny Stroud az LFE vezetője egy token alapú labdarúgó közösséget szeretne létrehozni és ezáltal még hatékonyabban kapcsolatba tudnak lépni a klubok a rajongóikkal.

Nem csak a gibraltáriak ismerték fel az új lehetőségeket

Az LFE már két klubbal az olasz Barival és a spanyol Alcobendassal is szerződést kötött. Ezen klubok szolgáltatásait már kriptovalutában is lehet fizetni. Ezáltal csökken a jegyek és a különböző termékek ára. A legbátrabb rajongók pedig részesedést is vásárolhatnak a csapatban és így összefonódik a kripto kereskedelem és a szurkolói élmény. Egy török másodosztálybeli csapat a Harunustaspor pedig a világon elsőként bitcoinban fizetett egy játékosért. Ez a szerencsés játékos Omer Faruk Kiroglu volt akiért 385 £-nak megfelelő bitcoint fizettek.

Ahogy a fenti példákból is látható a kripto kereskedelem csak a kisebb csapatok figyelmét keltette fel. A nagyobb csapatok még egyelőre elzárkóznak a kriptovalutával történő tranzakcióktól. A labdarúgás amely egy stabil ágazatnak számít, ezért félnek az ismeretlentől és féltik a csapatuk jó hírnevét is. Ezt a félelmüket még megerősítette az AC Milan márciusi esete is. Történt az hogy a klub elnöke egy 10 millió eurós tartozást bitcoinban próbált kifizetni, de azt a fogadó fél elutasította és ennek következtében a csapat a csőd szélére került.

Végezetül elmondhatjuk hogy mivel a kripto kereskedelem egy fiatal gazdasági ágazat, ezért még sok a bizonytalanság és nem egy hét alatt fog berobbanni a sport világába. Reméljük hogy a gibraltári példán át egyre több klub szembe mer nézni ezzel az új kihívással.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük