Felvásárlások és fúziók a kriptovaluta szektorban: itt a 2019-es jelentés

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A csökkenő M&A (merger and acquisition) ügyletek ellenére, tavaly is számos, kisebb kriptovállalatot vásároltak fel a nagyok, derül ki a PwC legfrissebb jelentéséből

A PwC hétfőn közzétette legújabb jelentését, amelyben a kriptovaluta szektorban zajló felvásárlási és fúziós ügyleteket mutatja be. Célja ezzel az, hogy segítse a piaci szereplők – a kriptovaluta tőzsdéktől kezdve a befektetőkön keresztül a hagyományos pénzintézetekig – belépését a szektorba. Ázsia, Európa, a Közel-Kelet és Afrika vált a kriptovállalati M&A és befektetői forrásgyűjtés központjává.

A dokumentumból az is kiderült, hogy a kripto-natív felvásárlók a megköttetett ügyletek 56%-át teszik ki, szemben a 2018-as 42%-kal. A jelentés által jelölt M&A-ügyletek száma a 2018-as 189-ről 2019-re 114-re csökkent, míg az ügyletek értéke 76%-kal esett vissza 1,9 milliárd dollárról 451 millió dollárra. Az esetek többségében a nagyhalak bekebelezték a kicsiket. A PwC Global Crypto vezetője Henri Arslanian azt nyilatkozta a jelentéssel összefüggésben, hogy “úgy gondolom, hogy elvárhatjuk azt, hogy néhány nagy szereplő még nagyobb legyen, de nem közvetlen versenytársai felvásárlásával. Nem úgy, hogy függőlegesen lesznek nagyobbak, hanem vízszintesen. Az egyszarvúak inkább polipokhoz hasonlítanak, akik keze elér a kripto-ökoszisztéma minden területére.”

Felzárkózik Európa és Ázsia

A forrásgyűjtés nagyságát tekintve is visszaesés tapasztalható. 2018-ról 2019-re az ügyletek száma 18%-kal csökkent, míg az ügyletek értéke közel 40%-kal esett vissza az előző évhez képest. Ha a lebonyolított ügyletek földrajzi helyét vizsgáljuk meg világosan látható, hogy még mindig Amerika hasít a kriptocégek finanszírozása terén, viszont Ázsia és a csendes-óceáni térség, illetve Európa, a Közel-Kelet és Afrika szorosan felzárkózott mögé. Habár összességében a lebonyolított ügyletek száma visszaesett, az utóbbi régiók 2018-hoz képest képesek voltak növelni az akvizíciók számát.

Arslanian ezzel kapcsolatban kijelentette:

“Úgy gondolom, hogy ezt kell elvárnunk, mivel az iparág fejlődik, elegendő lesz az ügyletáramlás és a kilépés is ahhoz, hogy sok kriptovaluta kockázati befektető sikeres legyen.” 

A bitcoin 2019. második és harmadik negyedévi emelkedése sem akadályozta a finanszírozás visszaesését. Valószínűleg 2020-ban is erre lehet számítani, sőt a helyzetet a globális gazdasági visszaesés is árnyalni fogja. Tavaly megduplázódott a kockázati tőkerészvétel, amely az ügyletek 6%-át tette ki. Amint Európában és Ázsiában egyértelmű szabályozási kereteket hoznak létre az államok, egyre több intézményi szereplő érdeklődését fogja kiváltani.

A jelentés arra is rámutatott, hogy évről évre változik a befektetést igénylő vállalatok típusa. Míg 2018-ban a befektetési tőkét igénybe vevő vállalkozások nagy része blokklánc projektekkel foglalkozott, addig tavaly a legtöbb tőkeinjekciót a szektor megfelelési és regulációs aspektusával foglalkozó kriptovaluta társaságok kapták. Az új intézményi ügyfeleket kereső vállalatok Hongkong felé kacsintgatnak, míg a lakossági ügyfeleket kereső cégek Szingapúr új szabályozási keretében iránt érdeklődnek. Arslanian hozzátette: “bizonyára számos nagy szereplő az USA-ból és Európából valóban Ázsia felé veszi az irányt. Nemcsak terjeszkedési szempontból, hanem stratégiai befektetők támogatása szempontjából is ideális választás lenne.”

Top 3 akvizíció

A kimutatás szerint hiába nőtt Európa, Ázsia illetve Afrika szerepe a tőkebevonások terén, a 10 legnagyobb értékű ügyletből 8-at az Egyesült Államokban bonyolítottak le. A Robinhood online pénzügyi szolgáltatásokat kínáló vállalat az első 373 millió dollárral. Második helyen a Ripple áll, mely 200 millió dollárhoz jutott a Tetragon Financial Group-nak köszönhetően. A harmadik helyen pedig a Bithumb áll, szintén 200 millió dollárnyi friss tőkével.

ingyenbitcoin lastbit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.