Kriptovaluta lesz a világűr hivatalos pénzneme?

Érdekes véleménycikket közölt a napokban a Coindesk, amelyben a blokkláncok és a kriptovaluták jelenlegi előretörését az űrkutatás fejlődéséhez hasonlította. Igazából valamennyire lehet is párhuzamot vonni a kettő között. Hiszen ha valaki 10 évvel ezelőtt azt mondja, hogy ott fog tartani a bitcoin és a többi kriptovaluta, ahol ma, akkor valószínűleg csak a fanatikusok nem nevetik ki. Ugyanez igaz az űrkutatásra is. Senki nem gondolta volna, hogy magáncégek fognak beszállni a versenybe. Majd a turisztikai célú űrutazás vagy egy Mars-bázis létrehozása pedig nem csak “Földtől” elrugaszkodott álom lesz. És hogy hol kapcsolódik össze az űrkutatás és a blokkláncok világa? Nos, nem csak a SpaceX expedíciókról és a Dogecoinról szóló Elon Musk tweetek mentén.

Űrkutatás és blokkláncok – minek vigyünk fiat pénzt az űrbe, ha nem muszáj?

Vannak specifikus cégek, amelyeket az űrkutatás és a blokklánc-technológiák összekapcsolására hoztak létre. Az egyik ilyen a SpaceChain. Vezérigazgatója (és egykori Bitcoin-fejlesztő), Jeff Garzik úgy véli, 10 év múlva már az Antarktiszhoz hasonló bázisok lesznek a Hold felszínén is. Ha Garzik víziója valóra válik, akkor 10 év múlva menetrendszerinti járattal mehetünk majd a Holdra. 20 év múlva pedig ugyanezt megtehetjük a Marsra is. És itt tért ki rá a SpaceChain vezetője, hogy hol jöhetnek képbe a blokkláncok. Egyrészt a finanszírozás kérdésében, hiszen egy Marson épített várost, az oda való utazást, felszereléseket már nem fogja valószínűleg kifizetni a NASA vagy akár az orosz és kínai űrügynökség. Így a támogatók, milliárdos vállalkozók vagy magánszemélyek közös finanszírozását is meggyorsíthatják és egyszerűbbé tehetik a blokkláncok.

Másrészt a SpaceChain által fejlesztett okosszerződés-hálózat lehetővé teszi, hogy a résztvevők úgy hajtsanak végre tranzakciókat, hogy az teljességgel megbízható, biztonságos és fizikai pénztől mentes legyen. Mert az űrkutatás és blokkláncok elkötelezett hívei szerint az űrben a hivatalos valuta majd egy kriptovaluta lesz. Hiszen senki nem fog jüant vagy dollárt cipelni magával, hogy egy marsi boltban vegyen belőle valamit. És az érme másik oldalán pedig ott vannak azok a lehetőségek, amelyeket a világűr biztosíthat a blokkláncoknak és egyáltalán az emberiségnek. Ez pedig például a Blockstream-féle műholdhálózat előnye, amely lehetővé teszi, hogy internetkapcsolat nélkül is tranzakciókat hajthassunk végre. És akkor még nem beszéltünk a Blockstream nagy projektjéről, ami a műholdak segítségével történő bányászást is lehetővé tenné egy internettől teljesen elszigetelt helyen is. És mielőtt valaki rálegyint erre a cikkre, gondoljunk csak bele mennyire mindenre mondták azt a szüleink, nagyszüleink, hogy ilyen vagy olyan dolog biztosan nem lesz megvalósítható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük