Kriptovaluták által szerezték be az anyagot a magyar drogdílerek

Nemzetközi együttműködés révén számolták fel a rendőrök azt a magyar bűnbandát, amely egy újfajta pszichoaktív anyag online terjesztésében 80%-os piaci részesedéssel rendelkezett – derült ki az MTI június 14-ei jelentéséből.

A police.hu szerint a drogbanda – amely csaknem két év alatt legalább 14 ezer csomagot kézbesített – külön informatikust és logisztikust is alkalmazott.

Az anyagot külföldi weboldalakról, kriptopénzes fizetés által szerezték be. Ezeket kizárólag postai úton, illetve futárcégekkel juttatták el online vásárlóikhoz. Az ügyletek során a drogdílerek mintegy 200 millió forint bevételre tettek szert.

A Z. Vilmos 36 éves szigetvári lakos által vezetett bűnszervezet felszámolására 2020. június elejére összehangolt akciót terveztek. Történetünk Fatia Negrája azonban feleségével és testvérével Horvátországba menekült üldözői elől, ezért európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

Az akciót június 11-én hajtották végre. A banda 7 tagját a magyar rendőrök, a 3 menekültet pedig a horvátok állították elő.

A magyarországi intézkedések során a készenléti rendőrség egyebek mellett új pszichoaktív anyagokat vett zár alá, valamint 14 ingatlant és csaknem 31 millió forint értékben nagy értékű autókat, ékszereket és készpénzt foglaltak le.

A horvát rendőrök további 30 millió forintnyi eurót, forintot, tíz mobiltelefont, illetve egy luxusautót is elkoboztak.

Az eddigi információk alapján a banda több tagját már korábban is vonták eljárás alá hasonló bűncselekmények miatt.

Bár a hír hallatán megerősítést nyerhetnek bennünk olyan gondolatok, melyek szerint a kriptopénzeket csak illegális célokra és drogvásárlásra használják, ki kell ábrándítsam a rosszallókat.

A Chainalysis januári elemzéséből egyértelműen kiderült, hogy a darknet mindössze 0,08%-os részesedéssel rendelkezik a kriptotranzakciók felett. (Igaz, magán a darkneten zajló fizetések több mint 90%-a valamilyen kriptopénzzel történik)

(Borítókép: pillanatkép a rajtaütésről. Forrás: police.hu.)

Forrás: MTI