Kritikus a jegybankok kriptokibocsátásával szemben Agustín Carstens

A bitcoin egyik legélesebb kritikusa most a jegybankok által kibocsátott saját digitális valuták kockázataira hívta fel a nyilvánosság figyelmét. Szerinte az új „divat” aláássa mind a pénzügyi stabilitást, mind pedig a monetáris irányelveket – számolt be róla a Bloomberg pénzeken.

Agustín Carstens, a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) igazgatója korábban a bitcoint „egy buborékhoz, ponzi-sémához és gazdasági katasztrófához” hasonlította. Pénteken, Dublinban tartott beszédében egy olyan pénzügyi pánik vízióját vetítette előre, amelyben a jegybankok által kibocsátott digitális valuták (CBDC) hatására az emberek felhagynak a kereskedelmi bankok használatával, aláásva a rendszert.

Szerinte a CBDC másik hátrányai közé tartozik hogy megváltoztatná azt a hatást, amelyet a kamatlábak gyakorolnak a nyilvánosság pénzigényére, valamint megnövelné a jegybankok vagyonmérlegét. Ezzel párhuzamosan szükségessé válna a pénzügyi piac likviditását befolyásoló eszközök felhalmozása.

„Számos következménye lehet a jegybankokra nézve, a monetáris irányelvek implementációja és a pénzügyi rendszer stabilitása tekintetében” – mondta Carstens az ír jegybank rendezvényén tartott beszédében. „A jegybankok nem csak a maguk önkénye miatt fékezik az innovációkat” – fejtette ki álláspontját, majd hozzátette, hogy nem haladhatunk előre anélkül, hogy ne vennénk figyelembe minden körülményt.

Hogyan tovább?

Mivel a kriptopénzek egyre elterjedtebbé váltak, egyes országokban (például Svédország) a háttérbe szorították a készpénzes fizetéseket. Mindez felvetette azt a kérdést, miszerint szükséges-e, hogy a jegybankok digitális tokenekkel egészítsék ki már meglévő bankjegykészletüket.

A tisztviselők eddig óvatosan közelítettek a terület felé. A Svéd Nemzeti Bank például nem lát kényszerítő okokat egy CBDC kibocsátására. Egy BIS-jelentés szerint mindössze csak egy maréknyi jegybank készül arra, hogy saját kriptopénzt bocsásson ki a következő évtizedben. Ez persze nem jelenti azt, hogy mások nem foglalkoznának az üggyel, vagy ismeretlen lenne számukra a blokklánc: a jelentés szerint a világ jegybankjainak 70 százaléka folytat kutatást a területen.

A BIS-t egyébként csak a jegybankok bankjaként emlegetik, mivel csak jegybankoknak és más nemzetközi szervezeteknek nyújt banki szolgáltatásokat. Agustín Carstens a mexikói jegybankot elhagyva, 2017 decemberétől tölti be a vezető tisztségét.

(Forrás: Bloomberg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük