Kulcsszavak megfigyelése: Már az sem mindegy mire keresel rá a neten

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy véletlenül lezáratlanul maradt bírósági dokumentumból kiderült, a szövetségi kormány titokban elrendelte a Google-nek, hogy a keresési szavakat, kifejezéseket, más néven kulcsszavakat figyelve adja ki az azokra rákereső felhasználók adatait.

A jelentés szerint az amerikai Igazságügyi Minisztérium szeptemberben gondatlanságból lezáratlanul hagyott bizonyos dokumentumokat. Ezekből kiderült, hogy a bűnüldöző szervek arra utasították a Google-t, hogy minden esetben azonosítsák azokat, akik konkrét kulcsszavakra keresnek rá – állítja a Forbes.

Az első ilyen eset 2019-ben történt, amikor a szövetségi nyomozók egy férfira vadásztak, akiről úgy vélték, kiskorúak szexuális kereskedelmével foglalkozik. A kutatás szerint a kiskorú eltűnt, de egy évvel később újra megjelent és azt állította, hogy elrabolták és szexuálisan bántalmazták. A nyomozók a Google-t hívták segítségül, hogy volt-e valaki, aki rákeresett a kiskorú nevére. A technológiai óriás információt szolgáltatott a bűnüldöző szerveknek a kiskorú nevére rákeresők Google-fiók adatairól és IP-címükről.

Más esetekben is volt már példa, hogy egy kulcsszó alapján azonosítottak be valakit a hatóságok. Még azt is gondolhatnánk, hogy ez jó. Viszont az nem világos, hogy mégis milyen kulcsszavak keresése után ossza meg a big tech vállalat adatainkat a különböző hivatalos szervekkel.

Az éremnek két oldala van

A Google minden évben ilyesféle megkeresések ezreire válaszol, de a legújabb kulcsszavak és a hatóságok stratégiája egyre inkább vitatott.

banner

“A Google keresési előzmények adatbázisában való keresgélés lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy pusztán az alapján azonosítsa az embereket, mire gondolhattak, bármikor a múltban” – mondta Jenifer Granick az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség megfigyelési és kiberbizottsági tanácsadója. “Ez az eddig még soha sem létező technika az ártatlan embereket fenyegeti, különösen akkor, ha a keresési kulcsszavaik nem egyediek vagy nem a rendhagyó időben jelennek meg. A helyzetet rontja, hogy a rendőrség titokban teszi mindezt, ami kizárja a nyilvános vita és szabályozás gyakorlatát” – tette hozzá.

A Google így válaszolt a titkos kulcsszavakról szóló hírekre megvédve ezáltal a döntését:

“Minden bűnüldözési kérelem során nekünk is van egy szigorú eljárási folyamatunk, melynek célja a felhasználók védelme, miközben támogatjuk a bűnüldözés fontos munkáját” – jelentette ki a Google szóvivője.

A Forbes által felülvizsgált bírósági feljegyzések szerint a Google számtalan adatot bocsátott az amerikai hatóságok rendelkezésére, így lazán kijelenthetjük, hogy lassan, de biztosan az USA is olyan tekintélyelvű állammá változik az online tevékenységek megfigyelése és felügyelete terén, mint Kína.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.