Küszöbön az újabb bankbotrány: a Trojka-pénzmosásügy

A szervezett bűnözésről és korrupciós ügyekről jelentő projekt (OCCRP) több mint 238 000 vállalat 1.3 millió kiszivárgott banki tranzakcióját vette górcső alá és kiderítette, orosz vállalkozások több milliárd dolláros tisztázatlan vagyont csatornáztak ki az országból vezető nyugati bankokon keresztül. A Trojka-pénzmosásügy egyedi, mivel elismert pénzügyi intézmények a főszereplői.

2300 milliárd forintos pénzmosási ügy

A nonprofit OCCRP médiaszervezet által a héten közölt jelentésekben egy olyan összetett pénzmosási ügy részleteit publikálták, ahol több milliárd dollárt szivattyúztak ki Oroszországból.

“A több forrásból összeállított adatbázis egyike a banki információk egyik legnagyobb kiteregetésének, mintegy 238 000 cégtől 1.3 millió kiszivárgott tranzakciót tartalmaz”, áll a projekt honlapján.

A tranzakciókat fogadó felek között a legnagyobb nyugati bankok is megtalálhatóak, mint például a Citigroup, Raiffeisen és a Deutsche Bank. A sémában résztvevő több tucatnyi vállalat 8.8 milliárd dollár tranzakciót generált egymás között, hogy így rejtse el a pénz eredetét.

A publikációra nem reagált se a Citigroup, se a Raiffeisen, a Deutsche Bank pedig jogi okokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni mondván, nem áll elegendő információjuk rendelkezésre a szóban forgó tranzakciókról.

Trojka-pénzmosásügy

Az OCCRP a pénzmosási mechanizmust csak Trojka-pénzmosásügy (Troika Laundromat) néven illeti. “A Laundromat nem csak egy pénzszivattyú rendszer volt. Többek között rejtett befektetési eszközként, pártkasszaként és adóelkerülési sémaként is működött,” írja Paul Radu, a tényfeltáró cikk szerzője. “A Trojka pénzmosásügy egyedi a felderített pénzmosási sémák között, mivel tekintélyes pénzintézetek hozták létre.”

Kiderül, a tisztázatlan tranzakciók lebonyolításában részt vett 2006 és 2013 között a Troika Dialog orosz magánbank, amit még 1990-es években alapítottak és fokozatosan vált a ország legnagyobb magánbefektetési bankjává. 2012-ben vásárolta fel az orosz állami Sberbank.

Egy 2006-os interjúban a Troika társalapító felfedte, erős kapcsolatokkal rendelkezik a Citibank moszkvai fiókjával és 20%-a a befektetőknek egyben Citibank ügyfelek is. A szerző szerint a new yorki Citibank volt a Troika Dialog legnagyobb ügynöke hozzátéve:

Más jelentős nemzetközi bankok, köztük a Credit Suisse és a Standard Bank Group is jelentős üzleti tevékenységet folytatott a Troika-val.

Egyre több a sáros bank

A Trojka-pénzmosásügy felszínre kerülése után a médiaszervezet tagjai további bankokról rántották le a leplet. A sáros bankok közé tartozik a finn Nordea Bank és a német Deutsche Bank is, az OCCRP szerint a Nordea 700 millió euró [~ 240 Mrd Ft], a Deutsche pedig 889 millió dollár (~ 239 Mrd Ft) potenciálisan piszkos pénzt mosott tisztára.

“Az európai bankok között szerepel a Danske Bank, a Deutsche Bank, a Credit Agricole, a Swedbank, a Raiffeisen Bank International és a Coöperatieve Rabobank.” – áll egy szerdai újabb OCCRP újságíró által írt cikkben

Eközben a hollandiai ügyészek szerdán bejelentették, holland részvétel jeleire bukkantak és már vizsgálják az ügyet. A Reuters hírcsatorna jelentése szerint az ING, az ABN Amro és a Rabobank is több száz millió eurós tranzakciót bonyolított le a Trojka fedőcégeivel.