Shortold a bankodat: Észtországnak elege lett a pénzmosó Danske Bankból

Bezár a Danske Bank Észtországban a pénzmosási botránya eredményeképp. Nem az első alkalom, hogy egy bank pénzmosási botrányba keveredik és félünk, nem is az utolsó.

Nincs olyan nap hogy ne hallanánk: a kriptó rossz, mert a bűnözők pénze és csak pénzmosásra jó. El kell keserítsünk minden bankpártit: mi olyan picikék és ártatlanok vagyunk, hogy ha nagyon akarnák, a bankok keresztbe lenyelhetnék az összes kriptovalutát a 118 milliárd eurós összpiaci kapitalizációjával.

A kegyetlen valóság viszont az, hogy az amerikai dollár mindent visz mikor pénzmosásra kerül sor és a bankok boldogan asszisztálnak hozzá, hátha csurran-cseppen nekik is egy kis jutalék.

Ahogy nő a pénzmosási botrányba keveredett bankok száma, úgy küldik padlóra legitimitásukat és válnak a decentralizált kriptók trendivé a pénzügyek intézésére.

Viszlát Danske, be kell zárnia Észtországban

A BBC hírcsatorna jelentése szerint felszólították a Danske Bank tallinni fiókját, hogy október 19-éig zárjon be. A bankot mát egy ideje vizsgálják Dániában, Észtországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban amiért 200 milliárd euró orosz és ex-szovjet pénz kifehérítésében vett aktívan részt. A kétes pénzek nagy része egy aprócska tallinni bankfiókon keresztül történt.

Az ideiglenesen kinevezett vezérigazgató Jesper Nielsen persze fogadkozik, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal, bezárják több országban is a fiókjaikat és hogy soha többé nem fordul elő:

“Elismerjük, hogy a lehetséges pénzmosás komoly esete Észtországban negatív hatással volt az észt társadalomra, és a legjobbnak azt tartja, ha a Danske Bank nem folytat tovább Észtországban banki tevékenységét,”

Az észt pénzügyi szabályozó közben felszólította a Danske-t, hogy nyolc hónapon belül zárja be az összes helyi fiókját és fizesse vissza az ügyfelei letétjeit. Kilvar Kessler, az észt szabályozó elnöke hozzátette;

“Minden jogunk megvan, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk a helyi törvények nagyszabású megsértésének, ami komoly csapást jelent az észt pénzpiac hírnevére.”

Thomas Borgen, a Danske Bank vezérigazgatója, tavaly szeptemberben mondott le pénzmosás vádjával.

Nem ez az egyetlen többmilliárdos pénzmosási ügy, melynek középpontjában nagybankok állnak. Az elmúlt hónapban a Fortune arról írt, hogy a Deutsche Bank nyaka körül is szorul a hurok az Egyesült Államokban. A Morgan Stanley-t pedig a közelmúltban büntették meg amiért nem tett meg meg mindent a fiókjain keresztül lefolytatott gyanús tranzakciók felderítése érdekében.

Shortold a bankokat

Ami szomorú az egyik oldalnak, az persze örömhír a másikon. A Morgan Creek Digital Assets alapító és hardcore kriptós Anthony Pompliano tegnap már arról tweetelt, hogy ideje shortolni a bankárokat:

“Észtország elrendelte a Danske Bank fiókot hogy zárjon be mivel benne volt a történelem legnagyobb pénzmosási sémájában. A bűnözők többsége nem Bitcoint használ pénzmosásra, hanem amerikai dollárt! Longolj a Bitcoinon, shortold a bankárokat!”

A bankok a pénzmosás vitathatatlan nehézsúlyú bajnokai. Olyannyira, hogy az már a Bloombergnél is kicsapta a biztosítékot, ahol egy infógrafikán vizualizálták mennyi pénzt mosnak tisztára a bankok évente.

Számunkra továbbra is Christine Lagarde, IMF-elnök szavai csengenek a fülünkbe a múlt évi Davos Világgazdasági Fórumról, ahol hevesen kikelt a kriptók ellen, mert szerinte a bűnözők melegágya. Idézzük:

“Teljesen elfogadhatatlan az anonimitás és az átláthatóság hiánya és a mód, ahogy álcázza és védi a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását.”

Hasznosnak találod a munkánk? Kérjük, támogass minket!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük