Shortold a bankodat: Észtországnak elege lett a pénzmosó Danske Bankból

  • 33
  •  
  •  
  •  

Bezár a Danske Bank Észtországban a pénzmosási botránya eredményeképp. Nem az első alkalom, hogy egy bank pénzmosási botrányba keveredik és félünk, nem is az utolsó.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

Nincs olyan nap hogy ne hallanánk: a kriptó rossz, mert a bűnözők pénze és csak pénzmosásra jó. El kell keserítsünk minden bankpártit: mi olyan picikék és ártatlanok vagyunk, hogy ha nagyon akarnák, a bankok keresztbe lenyelhetnék az összes kriptovalutát a 118 milliárd eurós összpiaci kapitalizációjával.

A kegyetlen valóság viszont az, hogy az amerikai dollár mindent visz mikor pénzmosásra kerül sor és a bankok boldogan asszisztálnak hozzá, hátha csurran-cseppen nekik is egy kis jutalék.

Ahogy nő a pénzmosási botrányba keveredett bankok száma, úgy küldik padlóra legitimitásukat és válnak a decentralizált kriptók trendivé a pénzügyek intézésére.

Viszlát Danske, be kell zárnia Észtországban

A BBC hírcsatorna jelentése szerint felszólították a Danske Bank tallinni fiókját, hogy október 19-éig zárjon be. A bankot mát egy ideje vizsgálják Dániában, Észtországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban amiért 200 milliárd euró orosz és ex-szovjet pénz kifehérítésében vett aktívan részt. A kétes pénzek nagy része egy aprócska tallinni bankfiókon keresztül történt.

Az ideiglenesen kinevezett vezérigazgató Jesper Nielsen persze fogadkozik, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal, bezárják több országban is a fiókjaikat és hogy soha többé nem fordul elő:

“Elismerjük, hogy a lehetséges pénzmosás komoly esete Észtországban negatív hatással volt az észt társadalomra, és a legjobbnak azt tartja, ha a Danske Bank nem folytat tovább Észtországban banki tevékenységét,”

Az észt pénzügyi szabályozó közben felszólította a Danske-t, hogy nyolc hónapon belül zárja be az összes helyi fiókját és fizesse vissza az ügyfelei letétjeit. Kilvar Kessler, az észt szabályozó elnöke hozzátette;

“Minden jogunk megvan, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk a helyi törvények nagyszabású megsértésének, ami komoly csapást jelent az észt pénzpiac hírnevére.”

Thomas Borgen, a Danske Bank vezérigazgatója, tavaly szeptemberben mondott le pénzmosás vádjával.

Nem ez az egyetlen többmilliárdos pénzmosási ügy, melynek középpontjában nagybankok állnak. Az elmúlt hónapban a Fortune arról írt, hogy a Deutsche Bank nyaka körül is szorul a hurok az Egyesült Államokban. A Morgan Stanley-t pedig a közelmúltban büntették meg amiért nem tett meg meg mindent a fiókjain keresztül lefolytatott gyanús tranzakciók felderítése érdekében.

Shortold a bankokat

Ami szomorú az egyik oldalnak, az persze örömhír a másikon. A Morgan Creek Digital Assets alapító és hardcore kriptós Anthony Pompliano tegnap már arról tweetelt, hogy ideje shortolni a bankárokat:

“Észtország elrendelte a Danske Bank fiókot hogy zárjon be mivel benne volt a történelem legnagyobb pénzmosási sémájában. A bűnözők többsége nem Bitcoint használ pénzmosásra, hanem amerikai dollárt! Longolj a Bitcoinon, shortold a bankárokat!”

A bankok a pénzmosás vitathatatlan nehézsúlyú bajnokai. Olyannyira, hogy az már a Bloombergnél is kicsapta a biztosítékot, ahol egy infógrafikán vizualizálták mennyi pénzt mosnak tisztára a bankok évente.

Számunkra továbbra is Christine Lagarde, IMF-elnök szavai csengenek a fülünkbe a múlt évi Davos Világgazdasági Fórumról, ahol hevesen kikelt a kriptók ellen, mert szerinte a bűnözők melegágya. Idézzük:

“Teljesen elfogadhatatlan az anonimitás és az átláthatóság hiánya és a mód, ahogy álcázza és védi a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását.”

Hasznosnak találod a munkánk? Kérjük, támogass minket!

Bitcoin
1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC

Ether és ERC20 tokenek
0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.