Lassan, de biztosan közeledik a Mt.Gox-ügyben a kifizetések ideje

A kriptovaluták világának van néhány igazán hihetetlen és véget nem érő története, az egyik ilyen például a OneCoin, a másik pedig a Mt. Gox-saga. Még azok is szembetalálkozhattak már vele, akik nincsenek olyan rég a kriptopiacon. A Mt.Gox 2013-ban a világ messze legnagyobb kriptováltója, tőzsdéje volt, az összes BTC-forgalom 80%-át ezen az oldalon keresztül bonyolították. Aztán 2014-ben jött egy hackertámadás és a tárolt bitcoinok jelentős része eltűnt, az egykori ügyfelek pedig bottal üthették pénzük nyomát. De nem adták fel a küzdelemet, ahogy a hatóságok sem, így az elveszett bitcoinok jelentős részét sikerült megtalálni. Viszont a mai napig nem sikerült visszajuttatni semmit ebből az ügyfelek számára.

Most már szavazhatnak a károsultak a Mt.Gox-ügyben kidolgozott javaslatról

És bár elég sokszor írhattunk arról, hogy most akkor tényleg visszakapják pénzüket a károsultak, nem igazán volt előrelépés. Mostanáig, ugyanis lassan, de biztosan elérkezik a pillanat, hogy valamennyit a 850 ezer BTC-ből visszakaphatnak az ügyfelek. A kártalanítási ügyben eljáró biztos megtette a következő lépést a megtalált BTC-k egy részének visszafizetésére. A mai naptól kezdve a hitelezők/károsultak szavazhatnak a benyújtott kártalanítási javaslatról egészen október 8.-áig. A szavazatok többségére van szükség ahhoz, hogy tényleg elkezdődhessen a kártalanítási folyamat. Ha valaki nem szavaz, az nemnek minősül majd. Ez azt is jelenti, hogy azok, akik leadják voksukat, hiába szavaznak a javaslat mellett, ha a többség nem szavaz, akkor ez a terv is a dugába dől.

A terv szerint egyébként a hitelezők 7000 dolláros áron kalkulált bitcoinnal számolhatnak, ami jelentősen jobb, mintha a mai árfolyamon kapnák meg coinjaikat. Viszont ahhoz képest jelentősen rosszabb, hogy a Mt.Gox bukása idején alig pár száz dollárt ért egy BTC. Az évek múlásával egyre kevesebben maradtak amúgy az ügyben, hiszen sokan eladták követeléseiket, más magánszemélyeknek, cégeknek vagy éppen jogászoknak jelentős veszteséggel. A WizSec blogja szerint a most szavazásra bocsátott javaslat alapján az a károsult, aki közben magáncsődöt is jelent, gyorsított eljárásban kaphatná meg teljes kárösszegét. De itt hatalmas veszteségekre kell gondolnunk. Mert a terv részeként a lehető legjobb esetben is csak az eredeti követelésének huszonegynéhány százalékát kapná meg egy hitelező. Ráadásul még ezt sem mondjuk tisztán bitcoinban, hanem japán jenben vagy BTC-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük