Latin-Amerika a kriptóra támaszkodik a gazdasági válság közepette

A kriptovaluták elterjedése Latin-Amerikában rohamosan növekszik, Argentína és Venezuela egyértelmű vezetésével. A gazdasági válságok és a gyenge helyi valuták miatt az emberek a stabilcoinokhoz fordulnak védelemért.

Latin-Amerika és a gazdasági válságok

Venezuelában és Argentínában a gazdasági válságok sora sokakat arra kényszerített, hogy a kriptovaluták felé forduljanak. Az elszabadult infláció és az instabil helyi valuták miatt az emberek kénytelenek kriptovalutákban tartani megtakarításaikat, és még a napi tranzakcióikhoz is használják azokat.

A Chainalysis jelentése szerint Latin-Amerika mindössze a hetedik legnagyobb kripto gazdaság a világon, és csak Szubszaharai Afrikát előzi meg. Bár a régió gazdasága jóval kisebb, mint más régióké, a kriptovaluták elfogadottsága itt sokkal erősebb.

latin-amerika kripto

Argentína és a kriptovaluták iránti függőség

Argentína már több mint három éve küzd súlyos valuta leértékelődéssel. Az ország a tranzakciós volumen alapján vezeti Latin-Amerikát, becslések szerint 85,4 milliárd dollárral. Az argentinok gyakran váltják fizetésüket USDT-re vagy USDC-re, hogy megőrizzék vásárlóerejüket.

Brazília és Mexikó kriptó iránti érdeklődése

Brazíliában és Mexikóban szintén nagy népszerűségnek örvendenek a kriptovaluták. A Chainalysis jelentése szerint Brazíliában erős a decentralizált pénzügyek iránti érdeklődés. Bár a nagy intézményi méretű átutalások csökkentek, a professzionális és kiskereskedelmi tranzakciók volumene stabil maradt.

Mexikóban a kriptoalapú átutalások szintén nagy szerepet játszanak. Az ország évente becslések szerint 61 milliárd dollárnyi átutalást kap, nagyrészt az Egyesült Államokból. A mexikói Bitso tőzsde vezérigazgatója, Daniel Vogel szerint vállalata 2022-ben 3,3 milliárd dollár értékű kripto átutalást látott az Egyesült Államokból Mexikóba.

Venezuelai kriptoforradalom

Venezuelában a Nicolás Maduro vezetése alatt bekövetkezett gazdasági katasztrófa őrült hiperinflációhoz és a Bolívar teljes összeomlásához vezetett. A Chainalysis szerint a venezuelai kriptovaluta tevékenységek 92,5%-a centralizált tőzsdéken zajlik.

Az ellenzéki vezető, Leopoldo López elmondta, hogy a kriptovaluták sok venezuelainak segítettek megtartani megtakarításaikat, miközben a hiperinfláció mértéke meghaladta az 1 millió százalékot. A világjárvány idején az ideiglenes kormány kriptovalutát használt az orvosok és ápolók megsegítésére, mivel Maduro ellenőrzése alatt tartotta a bankrendszert. Ezalatt az idő alatt például az orvosi szakemberek havi 3-5 dollárt kerestek.

Összegzés

A kriptovaluták elterjedése Latin-Amerikában, különösen Venezuelában és Argentínában, az emberek számára egyfajta menedéket jelent a gazdasági válságok és az infláció elől. A stabilcoinok különösen népszerűek, mivel védelmet nyújtanak a valuta leértékelődése ellen, míg Brazília és Mexikó lakosai más kriptoeszközöket is szívesen használnak.