Lebegő otthon az óceán közepén – természetesen Bitcoinból

Mondtad már valaha azt, hogy “nekem elegem van ebből az országból, de máshol sem jobb, miért nem alapíthatom meg a saját államomat”? Jó hír: nem vagy egyedül. Még jobb hír: van, aki már elő is állt a megoldással.

Aki nem teljesen ismerős a “seastead” fogalmával, annak gyorsan összefoglalnánk a koncepciót: ez egy olyan lebegő tengeri házat/birtokot jelent, amit direkt úgy alakítottak ki, hogy nemzetközi vizeken maradjon. Így pedig ez a hajószerű lakhely egyik államhoz és jogrendszerhez sem tartozik – azaz teljesen önálló.

(A szó maga egyébként onnan ered, hogy homestead-nek nevezték azokat a telkeket, amiket az amerikai telepesek kaptak régen. Ehhez logikusan hozzácsapták a sea, mint tenger szót, és meg is lett az új kifejezés.)

Természetesen egy korai bitcoin felhasználónak jutott elsőként eszébe, hogy ilyet építsen.

Lebegő otthon Bitcoinból

Chad Elwartowski és Nadia Summergirl váltak az első emberekké, akik hivatalosan is otthagyták a szárazföldet – és az azzal járó összes bajt meg szabályozást. A pár az Ocean Builders segítségével építette meg az első seasteadet. A startup célja ugyanis, hogy segítsék az embereket abban, hogy a nyílt óceánra költözhessenek.

Az igazán fontos dolog azonban itt jön be: az egész lebegő otthon a pár korai Bitcoin befektetésének profitjából lett felépítve. Maga a szerkezet kb. 150 ezer dollárba került, ami nagyjából 30 ezer dollárral lépte túl az eredeti költségvetésüket. Az egész építmény 6 m2-en fekszik.

A projektjüket egyébként a Bitcoin 10. születésnapján akarták felavatni, azonban a Thaiföld vizei túlságosan viharosak voltak, így el kellett halasztaniuk azt.

Törvényen kívüliség az óceán közepén

Elwartowski egyébként mindig is nyitott volt azokra az ötletekre, amik közelebb vihetik a teljesen szabad élethez – nem hiába büszkén libertariánus is. A Bitcoin egyébként decentralizált mivoltja miatt különösen népszerű a libertariánusok körében. Nekik az elsődleges céljuk az, hogy olyan közösségeket alapítsanak, amik mindenféle kormányzás hatókörén kívül esnek.

Lebegő otthon az óceán közepén – természetesen Bitcoinból

Summergirl szintén teljes mellszélességgel támogatja az ötletet. Az ő elmondása szerint ugyanis neki is elege lett abból, hogy mindenki csak arról beszél, hogy “de jó is lenne megépíteni ezeket a lebegő közösségeket az óceánon” – és aztán még sem tesz senki semmit. Summergirl egyébként Thaiföldön született, így különösen örül annak, hogy itt valósul meg az álmuk.

A pár új otthona egyébként már február óta a tengeren van, de jelenleg még vissza-vissza járnak a szárazföldre, hogy befejezzék a még le nem zárt ügyleteiket és kötelességeiket.

Elwartowski szerint egyébként semmi olyat nem terveznek tenni, amit a szárazföldön ne tehetnének meg. Azonban nem fognak külön engedélyeket kérni a thai kormánytól sem, és csak annyit szeretnének, hogy Thaiföld kövesse az esetükben a nemzetközi jogtörvényeket – ahogy azt ők is fogják tenni a jövőben.

A páros története egyébként egy négy részes dokumentumsorozatban kerül megörökítésre. Akit pedig jobban érdekelne a projekt, és titokban szeretne elmenekülni az óceánra, az itt talál több információt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük