Lecsap a Google azon weboldalakra, melyek koronavírus-elméletekről írnak

A Google valósággal démonizálja azokat a weboldalakat, amelyek a koronavírussal kapcsolatban elméleteket osztanak meg. 

A WHO először azt mondta, hogy a szájmaszk viselése felesleges, majd azt, hogy drasztikusan csökkenthető viselésével a megfertőződés esélye. Ezután azt nyilatkozta a nagy tiszteletben álló szervezet vezetője, hogy a különféle anyagból készült felületek nem fertőznek, onnan elkapni nem lehet a vírust. Később azt mondta, hogy műanyag és fém felületeken akár 9 napig is fertőzőképes marad. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja tehát folyamatosan változik, ahhoz ép eszű ember már nem tud alkalmazkodni. Most a Google mégis úgy döntött, hogy letilt minden olyan weboldalt a Google reklámfelületéről, mely a koronavírussal összefüggésben feltételezéseket, teóriákat oszt meg.

A Google az online reklámok 70%-át kezeli, így a Facebookkal együtt uralják a digitális reklámok piacát. Kényük-kedvük szerint bármikor dönthetnek úgy, hogy blokkolják a hirdetőket és azok oldalait. A CNBC tegnap azt írta, hogy “a Google megtiltja a hirdetőknek azt, hogy a COVID-19-cel kapcsolatban bármilyen összeesküvés-elméletet taglaló tartalom előmozdítására a cég hirdetési platformját használják.” 

Sőt, ha a weboldalak a témában többször osztanak meg ilyen tartalmat, a tech óriás teljes mértékben megtilthatja az összes platformjának használatát. Magyarul ez azt jelenti, hogy a Google megakadályozza a weboldalakat abban, hogy eltérjenek a WHO által közzétett állásponttól, ha meg akarják tartani jövedelmüket.

Mit jelent a tudományos konszenzus? Még a szakemberek sem értenek egyet

Figyelembe véve az új helyezetet a CNBC azt véli, hogy a Google minden eszközzel próbálja megakadályozni azt, hogy bármi, ami egy kicsit is eltér a hivatalos tudományos konszenzustól, az a platformon bármilyen formában megjelenjen. Már csak az a kérdés, hogy számukra mit jelent a hivatalos tudományos konzenszus. Épp a hivatalos szervek változtatják meg naponta véleményüket a vírussal kapcsolatban. Először például a WHO által jóváhagyott verzió az volt, hogy a koronavírus a vuhani állatpiacról indult ki. Ha valaki azt feltételezte, hogy a vírus esetleg egy laboratóriumból szabadulhatott ki, azonnal konteó gyártónak nevezték. Most már kormányzati szervek és nyomozó irodák is arról beszélnek, hogy a vírust egy laboratóriumban állították elő. A tudományos világban sincs egyetértés a témában, hiszen a virológusok is két táborra szakadtak. Akkor hogyan döntik el, hogy kinek legyen igaza?

Egy biztos csak. A Google 2020. augusztus 18-án elkezdi pásztázni a hirdetési felületét, és eltávolít minden olyan cikket, amely szerinte ellent mond a hivatalos álláspontnak. Egyes esetekben pedig akár a teljes weboldalt is blokkolhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük