Lefogyást segítő eszközként állkapocs-zárat fejlesztettek ki a tudósok

A közösségi média felhasználói „középkori kínzóeszköznek” nevezik a tudósok által újonnan fejlesztett, lefogyást segítő eszközt.

Hallottunk már veszélyes diétákról és mindenféle étvágycsökkentő gyógyszerekről, de vitathatatlanul nincs még egy olyan ellentmondásos módszer, mint a „világ első lefogyást segítő készüléke”, amely az állkapcsunkat zárva tartja.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói által kifejlesztett DentalSlim Diet Control mágnesekből áll, amelyeket az alsó és felső zápfogakhoz rögzítenek. Ez lekorlátozza az állkapcsot abban, hogy két milliméternél szélesebbre nyíljon, és arra kényszeríti a használóját, hogy folyékony, alacsony kalóriatartalmú étrendet kövessen. A tanulmány szerint azok, akik két hétig használták a készüléket, átlagosan 14 kilót fogytak és „motiváltak voltak arra, hogy folytassák a fogyókúrát”.

Felháborodtak a közösségi média felhasználói

A közösségi média felhasználóit nem nyűgözték le a közzétett eredmények; a következőképpen vélekedtek az eszközről:

„Te jó ég, azt hittem, az orvostudomány már túl van az ilyen kínzóeszközökön.”

„90%-ban biztos, hogy ez a készülék megsért néhány egészségügyi és háborús bűncselekményre vonatkozó törvényt.”

„Gondoltatok már arra, hogy összedrótozzuk a professzorok ujjait, hogy ne tudjanak még egy ilyet csinálni?”

Mindeközben Paul Brunton vezető kutató elmondása szerint a készülék egy „vonzó és alternatív formája a sebészeti eljárásoknak”, majd hozzátette, hogy az eszköznek nincsenek káros következményei.

„Csak, hogy tisztázzuk. Az eszköz célja nem a gyors vagy hosszú távú fogyás elősegítése, hanem az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akiknek műtétre van szükségük, és nem tudják azt elvégeztetni, amíg le nem fogytak. Két-három hét elteltével a mágneseket és az eszközt eltávolíthatják. Ezután egy ideig kevésbé korlátozott diétán lehetnek, majd visszatérhetnek a kezelésre. Ez lehetővé teszi a fogyás fokozatos megközelítését, amelyet a dietetikusok ajánlanak” – áll tudósok közleményében.

A témánál maradva, legutóbb az Ozempic nevű vényköteles gyógyszer terjedt el az Egyesült Államokban, amely csökkenti az étvágyat, ugyanis becsapja azt agyat, hogy az jóllakottnak érezze magát. A gyógyszer iránt úgy megnőtt a kereslet, hogy akik a cukorbetegség kezelésére használták, már nem tudnak újonnan beszerezni belőle.