Legális a kriptovalutában keletkező jövedelem Új-Zélandon

Új-Zéland adóhatósága törvényesnek ismerte el a kriptovalutában kifejezett jövedelmet és egy útmutatót is publikált az adózásukról.

Egy még július 4-én megjelent adózási közleményben az új-zélandi adóhatóság összefoglalta azokat a tudnivalókat, amiket a kriptovalutával kereskedő vagy éppen jövedelemben részesülő adóalanyoknak tudniuk kell az adózás kapcsán. A közlemény “tisztességes elbírálást” garantál a kriptós fizetésben részesülő új-zélandi munkavállalóknak.

A kriptóknak “pénzszerűnek” kell lenniük, hogy adózni lehessen utána

Új-Zélandon adózni kell a kriptós jövedelem után akkor, ha például a kriptopénzek a munkavállalók rendes fizetésének részét képezik egy előre meghatározott összegben vagy arányban. Ugyanakkor nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra, akik mint szolgáltatások díja, bónusz, jutalék stb. formájában fogadják el.

A közleményből az is kiderül, hogy annak érdekében, hogy a kriptopénz alapú bér adóköteles legyen, a munkavállalóknak fizetett kriptóknak azonnal fiatpénzre konvertálhatóknak kell lenniük.

“Jelenlegi a kriptopénzeket nem könnyű elfogadni árukért és szolgáltatásokért cserébe, ezért a bizottság véleménye, hogy azokat amelyeket nem lehet közvetlenül átváltani fiatpénzre egy váltón […], azok nem tekinthetőek eléggé ‘pénzszerűnek’, hogy bérként vagy jövedelemként tekintsünk rájuk.”

A “pénzszerű” kriptók fogalmát is definiálja az adóhatóság. Azok sorolhatóak ide, amikkel egy peer-to-peer fizetési rendszerben tranzaktálni lehet. Az utalványok, részvények vagy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír tokenek nem tartoznak a kategóriába.

Röviden-tömören az útmutató a stabilcoinokat sorolja elsősorban adókötelesnek, mivel azok elsődleges célja, hogy pénzként funkcionáljon, illetve az árfolyamuk egy adott valutához van rögzítve.

Egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kap a kriptopénz jövedelmek adóztatása

Az adóhatóságok és a törvényhozók – Új-Zéland mellett – világszerte egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kriptovalutákból származó jövedelmek megadóztatására és az adócsalások visszaszorítására.

A múlt héten az Egyesült Királyság adóhatósága állítólag felkérte a digitális pénzváltókat, hogy szolgáltassák be az ügyfeleik nevét és tranzakcióit a hatóságnak, hogy azonosítani lehessen az adócsalás céljából végrehajtott pénzügyi mozgásokat.

Ausztráliában a helyi adóhatóság júliusban jelentett be nagyszabású ellenőrzést a kriptotőzsdéknél és más digitális eszközökkel operáló vállalkozásoknál, hogy elejét vegyék az adócsalásoknak. Az akcióban az Europol is részt vett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük