Nincs több kriptós adócsalás Ausztráliában

Az ausztrál adóhivatal felszámolja a kriptós adócsalásokat az országban.

Vége a kriptós adócsalásoknak

A  Sydney Morning Herald csütörtökön megjelent cikke szerint az ausztrál adóhivatal keményen dolgozik azon, hogy visszaszorítsák az adóelkerülési stratégiák lehetőségeit, többek közt a kriptopénzekkel elkövetett adócsalásokat is.

A hatóság képviselője, Will Day szerint az egyik folyamatban lévő ügyben egy globális pénzügyi intézmény is érintett, amelyet azzal vádolnak, hogy takargatja az adófizetők valós eszközeinek és jövedelmének mértékét.

Az ausztrál adóhatóság mellett nemzetközi nyomozásokban vesz részt több ország adóhatósága, többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia és Kanada adóhatósága is. Együttes erővel, J5 fedőnéven világszerte összesen 50 hasonló esetben nyomoznak.

A hatóságok tavaly kezdték meg az együttműködésüket, azzal a céllal, hogy közösen tudjanak fellépni a növekvő adóelkerülés, kiberbűnözés és a kriptopénzekkel való visszaélések ellen. Ennek érdekében megosztják egymással a rendelkezésre álló adataikat.

Sokat kockáztatnak

A Day által idézett bizonyítékok azt támasztják alá, hogy bizonyos ausztrál emberek hajlamosak az adóelkerülésre illetve más országbeliekkel együttműködve követnek el bűncselekményeket.

“Soha máskor nem kockáztatták ennyire az elfogásukat a bűnözők. Ausztráliában sokszor közvetítői szerepkört töltenek be az adóelkerülő és az offshore cégek között.”

Az előző hónapban a holland hatóságok lekapcsoltak egy kriptopénz mixert, ami arra volt hivatott, hogy a tranzakciók forrását elrejtse.

Az Europol állítása szerint, – akik szintén részesei voltak az akciónak – a Bestmixer.io oldalon áthaladt pénz nagy részének bűnügyi kiinduló-, vagy célpontja volt. Állításuk szerint ezekben az ügyekben a mixert a pénz tisztára mosására és elrejtésére alkalmazták.

A The Herald információja szerint a Bestmixer ügy a J5 tagok között is megosztásra és vizsgálatra került.