Több mint 750 millió dollár értékben oldanak fel tokeneket a legnagyobb projektek júliusban

A kriptovaluták feloldási ütemezése, vagyis a zárolási periódusok meghatározása biztosítja a projektek stabilitását és a befektetők védelmét. A hosszú távú elkötelezettség ösztönzése mellett a projektek mögött álló csapatok ezzel kívánják elkerülni a spekulációkat és az illikviditást. A befektetői bizalom növelése és a projekt fenntarthatósága szintén kulcsfontosságú szempontok.

Júliusban több mint 750 millió dollár értékben kerülnek kriptovaluták feloldásra, mivel közel 50 projekt zárólási időszaka ér véget. Nézzük meg, mely projektekre kell a leginkább odafigyelni.

Legnagyobb token-feloldások júliusban

A zárolási időszakok megakadályozzák, hogy a korai befektetők és a csapattagok eladják tokenjeiket. Ez a mechanizmus segít megelőzni egy esetleges áresést és a pump & dump spekulációt, e mellett pedig fenntarthatóbbá teszi a projektet azáltal, hogy elegendő tokent biztosít a jövőbeli fejlesztések és egyéb célok finanszírozásához. A piaci stabilitás megteremtése és az elköteleződés ösztönzése ugyanakkor nem minden befektető számára elsődleges szempont, így könnyedén előfordulhat, hogy a zárolási időszak letelte után nagy mennyiségben kerülnek a tokenek eladásra.

A Token Unlocks adatkövető platform kiemelte, hogy 2024 júliusában a legnagyobb második rétegű skálázási protokollok, mint az Arbitrum, az Optimism és az ImmutableX is jelentős készleteket osztanak szét felhasználóik között, ugyanakkor érdemes lesz többek között az AltLayer-re, a Xai-ra és az Aptos-ra is figyelni.

  • Az AltLayer decentralizált protokoll július 25-én 684 millió ALT tokent bocsát ki nagyjából 125 millió dollár értékben. Az ALT árfolyama jelenleg 0,185 dollár, a projekt az öt hónapos élettartama alatt felért a 0,68 dolláros csúcsra, azonban április eleje óta meredeken esik.
  • A crypto-gaming fókuszú Xai július 9-én 93 millió dollárnyi tokent bocsát ki a csapat, a befektetők és az ökoszisztéma felhasználói számára. A XAI árfolyama jelenleg 0,468 dollár, hasonlóan az ALT-hoz, április eleje óta drasztikus leértékelődésen ment keresztül a márciusban még 1,5 dollárt érő kriptovaluta.
  • Újabb adag tokent bocsát ki az Aptos is. Az alapítvány, a közösség és a fő közreműködik 77 millió dollár értékben kerülnek megjutalmazásra APT-tal. Az APT értéke jelenleg 7,05 dollár, a közel kétéves Solana-killer néhány hónapja történelmi csúcsra ért fel, amikor elérte a 18 dolláros árfolyamot.

Érdemes figyelni az Ethereum Layer 2-es megoldásait

Az Ethereum-blokklánc második rétegű skálázási megoldásai is jelentős token-feloldást tartanak az év második felének első hónapjában. Az Arbitrum a tervek szerint július 16-án további 75 millió dollár értékben bocsát ki tokeneket, miután májusban 95 millió dollárt, júniusban 105 millió dollárt különített el erre a célra. A legutóbbi, hatalmas feloldás óta az ARB árfolyama 63%-kal csökkent, március 8-án még 2,27 dollárt ért az eszköz, ami a cikk írásakor 0,825 dollár.

A Layer 2-es projektek teljesítménye az utóbbi hónapokban, forrás: TradingView

Hasonló összegben oldhat fel készleteket az Optimism, az ImmutableX és a Starknet is. A szebb napokat megélt L2-es projektek natív tokenjei 2024 márciusa óta mind 42 – 56% közötti értékvesztést szenvedtek el, mellyel messze alulteljesítik az egyébként nem túl pozitív piacot.