Lehet veszélyesebb eszköz az atomfegyvernél?

Warren Buffett, a Berkshire Hathaway neves befektetője és vezérigazgatója nemrégiben aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, és elismerte, hogy nem szakértője a területnek, de ennek ellenére aggódik a technológia következményei miatt. A közismert vállalkozó az atomfegyverhez hasonlította az AI-t.

A Berkshire Hathaway éves partnerkonferenciáján tartott kérdezz-felelek részben Buffett párhuzamot vont az AI és az atomfegyverek megjelenése között.

Warren Buffett amerikai vállalkozó, közgazdász és filantróp felidézte korábbi beszédét, amelyben az atombombát egy palackba zárt dzsinnhez hasonlította, amely borzalmas dolgokra képes minimális erőfeszítéssel. A vállalkozó úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciának hasonló negatív következményei lehetnek, mint az atomfegyverek okozta pusztításnak.

Buffett kiemelte azt a tényt, hogy az AI “részben kiszabadult a palackból”, és elkerülhetetlen, hogy valaki az emberiségre nézve káros módon használja fel. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megértsük e technológia etikai és társadalmi következményeit, kiemelve annak pozitív és negatív lehetőségeit.

Annak ellenére, hogy Buffett elismerte, hogy nem nagyon ismeri az AI-t, megosztott egy személyes élményt, amely szerinte igenis aggodalomra ad okot. Elmesélte, hogy belebotlott egy videóba, amelyben az AI által gyártott képét arra használták, hogy hamis üzeneteket közvetítsenek vele.

Nem Buffett az egyetlen jelentős gazdasági szereplő, aki aggodalmát fejezi ki a mesterséges intelligencia miatt. A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon azt mondta, hogy bár még nem tudja, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatással lesz az üzleti életre, a gazdaságra vagy a társadalomra, de tudja, hogy a hatása jelentős lesz.

Dimon úgy fogalmazott: “Talán már tisztában vannak azzal, hogy vannak rossz szereplők, akik a mesterséges intelligenciát arra használják, hogy megpróbáljanak beszivárogni a vállalatok rendszereibe, hogy pénzt és szellemi tulajdont lopjanak, vagy egyszerűen csak zavart és kárt okozzanak”.

Tavaly nyáron a Yale CEO Summiton megkérdezett vezérigazgatók 42 százaléka szerint az AI öt-tíz év múlva képes lesz elpusztítani az emberiséget.

“Ez elég sötét és riasztó” – mondta az eredményekről Jeffrey Sonnenfeld, a Yale professzora.

Sonnenfeld elmondta, hogy a felmérésben 119 vezérigazgató vett részt, többek között a Walmart vezérigazgatója, Doug McMillion, a Coca-Cola vezérigazgatója, James Quincy, az olyan IT-vállalatok vezetői, mint a Xerox és a Zoom, valamint a gyógyszeripar, a média és a feldolgozóipar vezérigazgatói. Több tucatnyi AI-ipari vezető, akadémikus, sőt néhány híresség is aláírta a nyilatkozatot, amelyben a mesterséges intelligencia “kihalási” veszélyére figyelmeztetnek.