6 lehetséges ok, amiért több ezer dollárt veszített a BTC árfolyam

Nagyon sok kereskedőt és befektetőt ért váratlanul az a csapás, amit a BTC árfolyama szenvedett el az elmúlt 24 órában. Gondoljunk bele, nemrég még arról beszéltünk, hogy történelmi csúcsot érhet el az árfolyam és a 20 ezer dollárt is el fogja érni, erre jött ez a hirtelen váltás. Természetesen ahogy lenni szokott, a felfelé ívelő árfolyamhoz hasonlóan, a lefelé ívelés esetén is mindig lehet felsorolni okokat, amiért ez megtörtént. A különféle véleményeket, elemzéseket böngészve jöjjön tehát hat olyan ok, amelyek az elmúlt órák árfolyamot megrázó eseményei hátterében állhatnak.

A BTC árfolyam csökkenő mozgásának lehetséges háttere

Ahogy azt már más piaci mozgások, tőzsdei zuhanások hátterében is láthattuk, egy-egy komoly szereplő nyilatkozata is szerepet játszhat a piaci események alakulásában. Most sokan úgy gondolják, hogy a távozó amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin hozzáállása is faktor lehet. Mnuchinről régóta tudott, hogy nem éppen barátja a kriptovalutáknak. Többször kérte az amerikai elnököt, Donald Trumpot is, hogy számoljon le a kriptók által támasztott kockázatokkal.

Vannak elemzők, akik azt is gondolják, hogy a piac elérte azt az ellenállási szintet, amit a valaha volt legerősebb BTC árfolyam, a 19666 dollár jelent. November 25-én a BTC már csak tényleg pár dollárra volt ettől a határtól, de aztán 19490 dollárnál megállt az emelkedés és pár perc múlva már jelentősen lejjel volt az árfolyam.

Árfolyam
Forrás: bitcoinbazis.hu

További lehetséges mozgatórugók

Az elmúlt időszakban a finanszírozási ráták azokon a kriptotőzsdéken, amelyek sztenderdizált határidős ügyleteket kínálnak (“futures”), komoly emelkedést mutatott. Ennek eredményeként a “túlfedezett” long pozíciók eltűntek, a Bitcoin nyitott kamatláb pedig 13.69%-kal csökkent. A közösségi aktivitás (social volume indikátor) egyike a kriptopénz piacok egyik legunikálisabb paramétereinek, ha összevetjük a hagyományos piacokéval. Az aktivitás befolyásolhatja egy adott coin árfolyamát és elfogadottságát. És a BTC esetén is azt láthattuk, hogy folyamatosan növekedett az aktivitás. Ennek fő motorja a FOMO-jelenség volt, már az is rákeresett a bitcoinra, akinek előtte fogalma sem volt az egész piacról.

Google keresések
Forrás: cryptocompare.com

De nagyon fontos tényező lehet az is, hogy a legnagyobb BTC-bálnák néhány órával a zuhanás előtt elkezdtek bitcoint pumpálni a tőzsdékbe. Értelemszerűen hozzájárulva az árfolyam csökkenéséhez. Mindenesetre a mostani zuhanástól függetlenül hosszútávon nézve még mindig úgy tűnhet, hogy bullish-mozgás van a piacon.

És még egy lehetséges ok: bár az ilyesmi azért utólag vehető csak észre, de a CNBC arról számolt be, hogy a napi aktív címek száma is csökkenésbe fordult, ami már előrejelezte a lefelé tartó mozgást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük