“Szakértők” a BTC árfolyam-krach utáni időszakról jósolnak

Ezekben a turbulens időkben sok befektető keresi a lehetőséget, hova menekítse a pénzét. Néhány iparági szereplő most összefoglalja, mit gondolnak, megfelelő-e az alkalom most a bitcoin befektetésre, és hogyan alakul az árfolyam?

Bitcoin vs készpénz

Annak ellenére, hogy érzelmileg a készpénz most sokkal kényelmesebb, azt kell megállapítanunk, hogy még sem biztonságos, nyilatkozta Mark Jeffrey, a Guardian Circle alapítója és vezérigazgatója.

Az USA kormánya 1.5 billió dollárt injektált rendszerbe az elmúlt napokban. A részvénypiac egy fél órára magára talált, de utána még mélyebb szintekre esett vissza. A monetáris alap rendkívüli módon inflált lett, felhígítva a dollárkínálatot világszerte. Hasonló intézkedésekre sor kerülhet még más gazdaságokban is. Ahogy az emberek felismerik, hogy ez elinflál mindent, akkor rögtön az arany és a bitcoin felé fordulnak.

De mivel a bitcoin digitális eszköz, ezért sokkal könnyebb birtokolni és kezeli, én úgy gondolom, hogy a legvégén még az aranyat is legyőzi.“- zárta gondolatait Mark Jeffrey.

Johnson Xu, a TokenInsight vezető elemzője úgy gondolja, hogy nem az a kérdés, hogy a BTC jobb-e a készpénznél vagy sem. “Ugyanis ez a kettő két különböző eszköz különféle céllal. Habár néhány iparági szereplő úgy gondolja, hogy a bitcoin majd leváltja a fiatpénzeket, ez nem lesz egyszerű feladat, és szinte lehetetlen megvalósítani a közeli jövőben.

Az intézményi befektetők sem azért fektetnek be a bitcoinba, mert úgy gondolják, hogy a bitcoin jobb mint a készpénz. “Csupán egy egyszerű oka van a bitcoin befektetéseknek, mégpedig az, hogy jobb megtérülésre számítanak, és diverzifikálni akarják a portfóliójukat.

A koronavírus itt is nagy károkat okozott

Mati Greenspan, Quantum Economics alapítója azt nyilatkozta, hogy a Covid-19 csak ideiglenes hat a BTC alakulására. Ahogy a 2008-as pénzügyi világválság is bebizonyította, hogy a pénzügyi rendszerek nem tudnak felelősségteljesen működni, a Bitcoin ennek pont az ellenkezője. Arra tervezték, hogy felelősségteljesen működjön.

Dovey Wan, a kaliforniai székhelyű Primitive Ventures befektetési vállalat alapítója kiemelte, hogy a mostani bitcoin árfolyam összeomlás teljesen más mint amit a piac 2018-ban átélt.

“Ezt most nem egy specifikus eszköztípus váltotta ki, ezt nem egy piaci strukturális hiba indította el, ez még nem is a pénzügyi piacról szól valójában. A pánik alapvető oka, hogy a vírus csak felszínre hozta azt az aggodalmat, hogy lesz-e gazdasági növekedés, lesz-e fejlődés a jövőben, és lehet-e még bízni a kormányzatokban és a politikusokban.”

Más szakértők úgy gondolják, hogy a Bitcoinnak kevesebb időt kellene foglalkozni azzal, hogy bizonyítani akarja önmagát. A kriptó akkor válhat mainstream eszközzé, ha olyan terméket építünk, amit az emberek akarnak is, és tudják is használni, foglalta össze Lou Kerner, a CryptoOracle tanácsadó cég partnere.

Szerinte ezt a forradalmat olyan emberek és szervezetek vezetik, akik nem kérnek engedélyt semmire. Ennek az élére nem az intézmények álltak. “Az intézmények csak követők. Építs egy nagyszerű terméket, és utána mindenki követ majd.”

Mennyi ideig, milyen hosszan még?

Arra a kérdésre, hogy milyen hosszú ideig eshet még a világ legnépszerűbb kriptopénze, Lou Kerner azt mondta, hogy nincs küszöbe a bitcoinnak, ahogy más terméknek sem. Csak a 0 USD tudja megállítani.

Másrészről azonban Jeffrey szerint az a tény, hogy a BTC teljesen padlót foghat, és nincs egy Fed, aki a megmentésére sietne valójában hosszútávon egy nagyon jó dolog: “Nincs szüksége mesterséges lélegeztetőgépre. Ennél sokkal erősebb, és őszintébb.”

Azonban az a tény mellette, hogy semmi sem állítja meg, hogy padlót fogjon, létezik egy másik faktor is, hogy az emberek mennyit hajlandóak érte fizetni., magyarázza Greenspan. Szerinte az embereknél most nagy volt a tőkeáttétel, és a piacokon most elindult egy ilyen tőkeáttételt enyhítő folyamat.

A mostani szituációt Greenspan egy autóbalesethez hasonlította. Most még a kezdeti sokkos állapotban vagyunk, és a piacon mindenki elad. De szerencsére van elég likviditás, ezért a piac kezelni tudja a helyzetet. Erre nem volt lehetőség 2008-ban. Greenspan szerint most egy olyan fázis következik, amely lehetővé teszi a szektornak, hogy komolyan megvizsgálja a szituációt és megoldást találjon. A végére azonban hozzáteszi, hogy még túl korai arról beszélni, hogy a piacok biztosan felfelé ívelő görbét írnak már le ezután.

Gary McFarlane, az Interactive Investor kriptoelemzője szerint most még további esésekre számítsunk, legalábbis addig, amíg a koronavírust kontroll alá tudjuk hozni. Ugyanis most a BTC-t ugyanazok az erők hajtják az eladás felé mint a többi eszközosztályt.

“Az árfolyam alja valahol 3.200 USD körül lehet, de minden attól függ, hogy a következő időszak milyen lesz, mennyire hosszú lesz a recesszió. A károk most óriásiak, és több hónapba is beletelhet, hogy az árfolyam visszakapaszkodjon valahova 10.000 dollár környékére. Az árfolyam mostani 50%-os esése felhívja a jövőbeli vevők figyelmét a bitcoin spekulatív jellegére és extrém volatilitására.”

Mikor áll növekedési pályára a piaci árfolyam?

Johnson Xu bízik benne, hogy a piacok hamarosan egy megkönnyebbülést kapnak, és a negatív árak korrigálnak. Most az irracionális viselkedés sok mindent befolyásolt. Azzal összefüggésben, hogy mennyi ideig tart még lefelé az árfolyam, Xu azt mondta, hogy a piac nagyon dinamikus, különösen most ebben az extrém volatilis periódusban. “A piacoknak időre van szükségük ahhoz, hogy kiigazítsák magukat, és újraértékeljék a kondíciókat.”

Glen Goodman, a The Crypto Trader szerzője és kriptoelemző azt magyarázza, hogy a bitcoin mostani letörése váratlan, hiszen a piacokat 8 éven keresztül egy felfelé irányuló trendvonal vezérelte. Ez a felfelé tartó trend volt az alapja nagyon sok kereskedő reményének.

Most ilyen drasztikus összeomlást látni nagyon károsítja a bitcoin bikapiac morálját. Hirtelen az egyik legkedveltebb narratíva, hogy a bitcoin a 100.000 dollárt is elérheti, nagyon messze került.

Goodman szerint azonban a lefelé tartó piacok hamarabb megállnak mint mindenki gondolná, ugyanis ez most nem egy természetes visszaesés, hiszen ezt most a koronavírushoz kapcsolódó részvénypiaci pánik okozta.

Jeffrey úgy számol, hogy annak ellenére, hogy most teljesen ismeretlen vizeken utazunk, ha a ‘gyenge kezek’ kiszállnak – ami igényel némi időt, akár néhány hónapot is – akkor a Bitcoint sokkal racionálisabban árazzák majd. “Racionálisan a Bitcoin sokkal többet ér mint ma. De az emberek nem racionálisak most.” Hozzáteszi, hogy egy sokkal erősebb feltámadást is láthatunk majd, ha a mérsékelt fejű emberek felismerik, hogyan kell ellenállni az ilyen külső erőknek.

Mielőtt beruháznánk…

Greenspan hozzáteszi, hogy a BTC árfolyama valahol 100 USD és 1 millió USD között lehet év vége előtt (lol, te h\lye szakértő, a Szerk.). Az embereknek ezt szem előtt kell tartani, mielőtt belevágnak a befektetésbe. Felhívja rá a figyelmet, hogy a teljes globális gazdaság hirtelen padlóféket nyomott egyik napról a másikra. Alapvetően egy hónap alatt a bővülésből teljesen megállt. Greenspan azt javasolja, hogy kövessük nyomon a vírusfertőzés alakulását. Látnunk kell és meg kell értenünk részleteiben, hogy mikor tud a gazdaság továbblépni ezen. Ha kilépünk ebből a kezdeti sokkos fázisból, akkor a következő napokban vagy hetekben látni fogjuk azokat a feltörekvő trendeket a befektetők körében, amit érdemes nekünk is követni és ahhoz igazodni.

A kockázatmenedzsment kulcsfontosságú a túlélés érdekében ilyen extrémen volatilis piaci körülmények mellett”, mondta Xu. Ha a piac ilyen nagyságú mozgásokat tapasztal, a likviditás extrém vékony lehet. A kereslet és kínálat közötti egyensúly hirtelen megborulhat, ami számottevő hatást gyakorol az árakra. Ha kereskedési vagy befektetési döntést hozunk, az embereknek nagyon figyelni kell mindenre, mert a piaci kondíciók bármikor megváltozhatnak. A kockázatmenedzsment rendkívül fontos ilyen piacokon.

Hozzáteszi, hogy az intézményi befektetők egy csoportja mindig megmarad a piacon, mert ők nem lépnek ki a piacról hirtelen egy piaci visszaesés miatt.

Extrém bikapiaci árfolyam előretekintés

Úgy tűnik, hogy a hosszútávú előretekintés pozitív marad. George McDonaugh, a KR1 egy kriptobefektetési cég alapítója és vezérigazgatója szerint biztos lesznek következményei a bitcoin hullámvasút szerű száguldásának. Ez további volatilitást jelenthet rövidtávon, mint ahogy most is látjuk. Az árfolyam 7.800 dolláról indult, aztán beesett 4.000 dollárig, és a következő nap visszament 5.600 dollárra.

Fundamentálisan azonban a hosszútávú kitekintés erős marad, és ha a bizalom visszatér, akkor a kriptopiacokon továbbra is feltörekvő trendekre számítunk, mint ahogy az előző években is szépen felfelé rajzolódott.” mondta McDonaugh.

Összegzésképpen tehát elmondhatjuk, hogy a Bitcoin egy harcedzett eszköz, amely ebben a szituációban is bizonyítani fogja, hogy egy kivételes értékálló digitális eszköz. A Bitcoin is újra erőre fog kapni, a világgazdaság felépülése nélkül is.

A Bitcoin meg fog küzdeni ezzel a globális krízissel is, szembe megy az inkompetens és korrupt világrezsimmel, legyőzi a társadalmi ellentéteket, a banki uralmat, hiperinflációt is. Ellenálló eszközként egy önfenntartó digitális valuta, amely nem igényel kormányzati beavatkozást.

(Készült a Cryptonews cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük