Lemondott CZ, mi lesz a Binance sorsa?

Valószínűleg soha többé nem fogunk olyan céget látni, mint a Binance. A kriptó maga lehet határok nélküli, de a kriptovállalatokat levadásszák az amerikai hatóságok. 

A keddi nap egy korszak végét jelenti. A Binance vezetője, Changpeng Zhao lemondott és bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosás elleni követelmények megsértésében. Bár a Binance sohasem volt amerikai vállalat, a helyi hatóságok mégis utolérték. Ezzel a határok nélküli kriptotársaságok mítoszának vége.

Az biztos, hogy nem ez az első eset, hogy az amerikai bűnüldözés olyan kriptotőzsdét csípett el, amely hivatalosan nem volt az országban. De egyetlen cég sem példázta jobban a “határok nélküli” mítoszt, mint a Binance, amely 4,3 milliárd dolláros bírságot fog fizetni, hogy rendezze az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának vizsgálatát.

A Binance szembeszállt a hagyományos vállalat határaival. Mindenhol kiszolgálta a kereskedőket, végül a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjévé vált, mégis sokáig úgy tűnt, senki sem tudja, hol van a székhelye. Maga a székhely gondolata is ellentétes volt a Binance identitásával. 2018-ban CZ ezzel kapcsolatban azt mondta: “Az embereknek még mindig nagyon erős elképzelésük van arról, hogy hol van a céged, és hol vagy. Egy vállalat egy koncepció. Egy szervezet egy koncepció.” Amikor arról kérdezték, hogy neki személy szerint hol van az otthona, azt mondta, a Föld.

A Binance fontosnak tartotta, hogy ne legyen székhelye az Egyesült Államokban, kivéve a sokkal kisebb amerikai egységét, a Binance.US-t. CZ évek óta nem tette a lábát amerikai földre, de a vállalat nyilvánvalóan nem mentesült az amerikai törvények alól. Az Egyesült Államok azzal vádolta meg a Binance-t, hogy nem rendelkezik megfelelő pénzmosás elleni programmal, engedély nélküli pénzutalási üzletágat működtet, és megsérti a szankciós törvényeket.

“A Binance részben az általa elkövetett bűncselekmények miatt vált a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjévé – most az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb vállalati büntetését fizeti” – mondta Merrick Garland főállamügyész.

A SEC és a CFTC is végrehajtási intézkedéseket hozott a Binance ellen. A vádak általános témája az, hogy a Binance az amerikai ügyfeleinek azt javasolta, hogyan kerüljék meg az amerikai szabályozást, és lépéseket tettek annak érdekében, hogy tevékenységüket elrejtsék az amerikai szabályozó hatóságok elől.

A kriptoközösség egyes tagjai bírálják az amerikai törvények polipszerű karjait, amik mindent és mindenkit kíméletlenül elérnek. Maga a Binance egy amerikai bírósághoz benyújtott beadványában visszavágott a CFTC-nek, mondván: “Az amerikai törvények belföldön uralkodnak, de nem irányítják a világot”. Ebben elvileg igaza lenne, de nem a Binance az első példa arra, hogy hiába nem vagy amerikai vállalat, a hatóságok karmai elől mégsem menekülhetsz.

2022-ben a BitMEX alapítói bűnösnek vallották magukat az amerikai pénzmosás elleni törvények megsértésében, annak ellenére, hogy a BitMEX székhelye a Seychelle-szigeteken volt. Aztán persze jött az FTX. Az FTX székhelye Hongkongban volt, majd a Bahamákra költözött. Sam Bankman-Fried kétségbeesetten szaladt az Egyesült Államokban, hatalmas összegeket fizetett a hírességek támogatásáért és stadionok elnevezési jogaiért, miközben megpróbált udvarolni a washingtoni politikusoknak. Az FTX globális működése soha nem jutott el az Egyesült Államokba, kivéve a jóval kisebb és kevésbé erős FTX.US-t. Bankman-Friedet végül mégis az amerikai ügyészek tépték szét az amerikai bíróságon.

Az igazat megvallva az USA egyáltalán nem vonzó hely a kriptovállalkozások számára, amire már más cégek is felhívták a figyelmet és joggal merült fel bennük az ország elhagyásának gondolata. Azonban hiába vonzó hely Ázsia, a Közel-Kelet vagy Afrika, rendkívül nehéz elkerülni az Egyesült Államokat. Egy tengerentúli tőzsdének voltak amerikai felhasználói? Félrevezette az amerikai befektetőket? Vagy a vezérigazgatónak voltak találkozói az Egyesült Államokban? Már nincs menekvés. Korábban a Wall Street Journal-nek nyilatkozó manhattani szövetségi ügyész, Samson Enzer azt mondta: “A helyszín nem számít. A kormány azzal érvelne, hogy ha egyetlen e-mail is New Yorkon keresztül ment át, már elegendő.”

Elég nagy a Binance ahhoz, hogy túlélje?

Visszatérve az amerikai hatóságokkal kötött történelmi megállapodásra, sokak szerint a paktum végre lehetővé teszi a cég számára, hogy megfeleljen a szabályozásnak. Augusztusban, még mielőtt teljesen egyértelmű lett volna, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) vádat emel a Binance ellen, kiszivárgott a hír, hogy az üggyel foglalkozó szövetségi ügyészek aggódtak, hogy a vádemelés pánikot okozhat az ügyfeleknél, és tömegesen kivehetik a pénzüket a tőzsdéről, ami a kriptopiacokon egy lavinát indíthat el.

Kedden jött a hír, hogy a Binance 4,3 milliárd dolláros bírságot fizet, a pénzmosással és szankciók megszegésével kapcsolatos vádak miatt pedig a vezérigazgató, Changpeng “CZ” Zhao lemondásra kényszerült. A DefiLlama szerint az elmúlt napban 566,8 millió dollárt vettek ki az ügyfelek.

Sokan attól tartottak, hogy az FTX sorsára jut a Binance, de az előzővel szemben a Binance jelenleg egészségesnek tűnik. A legutóbbi “proof of reserves” jelentése, amely egy tökéletlen, de önkéntes igazolás a tőzsdei állományról, azt mutatja, hogy a tőzsde csak kriptoeszközökből 65 milliárd dollár értékben rendelkezik. A DefiLlama 68,4 milliárd dollárra becsüli ezt az összeget.
Emellett a Binance túl van biztosítva például a bitcoin (BTC), ether (ETH), tether (USDT) és mások esetében, ami azt jelenti, hogy a Binance nettó egyenlege több, mint amennyivel az ügyfeleknek tartozik. Más szóval, ha minden Binance-ügyfél kivenné az összes bitcoinját, ami a birtokában van, a tőzsdének lenne tartalék bitcoinja.

Zhao vesztesége már más tészta. Ő nem a cég arca volt, hanem a vezetője. Képletesen kommunikált rajongóival, támogatóival és felhasználóival – gyakran képes volt egy tweet-tel elhessegetni a rossz híreket.

“Bevallom, nem volt könnyű érzelmileg elengedni. De tudom, hogy ez a helyes döntés. Hibákat követtem el, és vállalnom kell a felelősséget. Ez a legjobb a közösségünknek, a Binance-nek és magamnak is” – írta Zhao kedden az X/Twitteren.

Zhao és az új vezérigazgató

Zhao-nak 200 millió dollár polgári és büntetőjogi bírsággal kell szembenéznie, ami egy őskriptós számára – akinek nettó vagyona akár milliárd dollár is lehet – nem olyan nagy összeg.

A Binance, amelytől nem idegenek a szabályozói intézkedések, úgy tűnik, hogy egy ideje már rendelkezett egy készenléti tervvel, és gyorsan reagált a lefejezésre. A Binance regionális piacokért felelős vezetője, Richard Teng, akit 2021-ben vettek fel, ül a vezérigazgatói székbe. Ez a gyors előléptetés, amelyről már egy ideje több pletyka keringett, sokat tett a rendbontás megállításáért – különösen annak fényében, hogy Zhao 18 hónaptól 10 évig terjedő időszakot tölthet egy amerikai szövetségi börtönben.

Míg Yi He, Zhao társalapítója, a pletykák szerint romantikus partnere és ügyfélszolgálati vezetője, úgy tűnik, marad. Bár Zhao a kormány feltételei szerint legalább három évig nem vehet részt a Binance irányításában, informális közvetítőként dolgozhat a vállalatnál.

A Binance sok szempontból könnyen megúszta. Igen, hatalmas büntetést kell fizetnie, de úgy tűnik, hogy van pénze a túlélésre. A cégnek ezenfelül egy független felügyelőt is ki kell neveznie, és megfelelőségi jelentéseket kell küldenie az amerikai kormánynak. A ConsenSys vezető ügyvédje, Bill Hughes szerint ez hatalmas segítség lesz az amerikai bűnügyi nyomozóknak:
“A Binance összes ma létező tranzakciós nyilvántartása, amely a tőzsde kezdetéig visszanyúlhat, a bűnüldöző szervek rendelkezésére áll. Ezekből kiderül, hogyan áramlottak a tiltott kifizetések a tőzsdén keresztül. A bűnüldöző szervek teljes hozzáférést kapnak a tőzsde fekete dobozán belüli illegális áramlásokról szóló információk óceánjához, hogy összevethessék azokat a tranzakciók megváltoztathatatlan nyilvántartásával, amelyeket a láncon találnak.”

Lehet, hogy a Binance soha nem férkőzik a szabályozó hatóságok kegyeibe, de a kártérítés megfizetése, a megfelelés és a többéves bűnügyi nyomozás lezárása, lehetővé teheti, hogy új fejezetet nyisson.

A Binance azon kevés cégek egyike, amelyek profitáltak a rivális FTX összeomlásából, felszívva a globális kriptokereskedő ügyfélkörét. Teng első nyilvános bejelentésében vezérigazgatóként elmondta, hogy a tőzsde több mint 150 millió felhasználóval és több ezer alkalmazottal büszkélkedhet. A tőzsde emellett szinte minden kriptoszférában részlegeket működtet, fenntartja az egyik legelterjedtebb DeFi láncot, és komoly lépéseket tett a mesterséges intelligencia területén.

Tehát úgy tűnik, hogy a cég még mindig lendületben van, habár más akadályok is állnak előtte, többek között az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által indított polgári per, amelyben számos pénzügyi jogsértést vélelmeznek. A vállalat egyes vezetői már leléptek, és júliusban egy elbocsátási kör után arról számolt be a vállalat, hogy a globális munkaerő egyharmadát is leépítheti.

Októberben a tőzsde amerikai részlege, a Binance.US módosította a felhasználási feltételeket, így a felhasználók már nem tudnak közvetlenül dollárt kivenni a platformról – kivéve a stabilcoinokon keresztül. Ugyanebben a hónapban a Binance “számos új szabályozott és engedélyezett fiat-partnerrel” bővítette a szolgáltatásait, hogy a felhasználók euróban is befizethessenek és kivehessenek, miután korábbi partnere, a Paysafe leállította a tőzsde szolgáltatásait.

Az még nem világos, hogy ez a herce-hurca rányomja-e a bélyegét a Binance hírnevére, még a leghűségesebb kriptoanarchisták körében is. “A Binance platform valóban szörnyű dolgokat segített elő – mondta egy magas rangú pénzügyminisztériumi tisztviselő. Ugyanakkor a becsületére legyen mondva, beismerte a hibáit. A cég hivatalos közleményében azt írta, hogy a cég “rendkívül gyors ütemben növekedett és útközben hibás döntéseket hozott”.