Új decentralizált közösségi média platform indult a Polygonon

Az Aave fejlesztői Lens Protocol néven decentralizált közösségi média platformot indítottak el a Polygon blokkláncon. Elmondásuk szerint a hálózat egy “Web3 alapú, okosszerződésekkel működő társadalmi háló, amely dinamikus NFT-k köré rendeződik”. A nevet a “lens culinaris” nevű növény ihlette, amely talajlakó baktériumokkal él együtt szimbiózisban, ahhoz hasonlóan, ahogyan összefonódik a Web3 és a decentralizáció.

Blokklánc alapú Twitter

A felhasználók NFT-alapú profilokat hozhatnak létre. Ez az NFT tartalmazza egyben az összes posztjukat, kommentjüket és mindenféle egyéb tartalmat is, amit létrehoznak a platformon. A platformon megjelenő összes többi tartalom is NFT-ként kerül tárolásra. A hálózaton a hagyományos közösségi oldalakon megszokott funkciók lesznek elérhetőek, mint például a kommentelés, követés, likeolás vagy a képek és szöveges tartalmak megosztása. Az Aave DeFi óriás, amiről a blokklánc témában jártasabb olvasók már esetleg hallhattak, már 2021 július óta tervezte a közösségi platform elindítását. Stani Kulechov vezérigazgató szerint a Lens Protocol a jövőben a Twitter helyét szeretné átvenni. Bár a platformot eredetileg az Ethereum hálózatán akarták elindítani, végül a Polygon blokkláncon fut.

Kulechov kifejtette, hogy véleménye szerint a Twitter legnagyobb problémája, hogy a felhasználók nem rendelkeznek a saját követőik felett, olyan értelemben, hogy a posztjaik és az aktivitásuk által generált összes bevételi forrásból származó haszon a Twitterhez kerül. Ez kétségtelenül nem túl előnyös a felhasználók számára. Véleménye szerint a felhasználóknak közvetlenül rendelkezniük kell az aktivitásuk által generált anyagi haszon felett. A Lens Protocol működése is ezen alapvetések mentén lett megalkotva. A platform elindulásához mellékelt nyílt levélben a Lens fejlesztői egészen pontosan úgy fogalmaznak, hogy “a világ tartalomgyártóinak meg kell adni a jogot, hogy szabadon rendelkezzenek az összes általuk kibocsátott tartalom felett”.

Az azonban, hogy a Lens protokollon keresztül hogyan lehet majd monetizálni a tartalomgyártást egyelőre nem teljesen világos, mint ahogy az sem, hogy lesz-e erre konkrét direkt lehetőség, akár például token formájában.

A Twitter gyilkosnak szánt platform elindulását egyébként stílusosan egy Twitter posztban jelentették be.