Letartóztattak egy kormányzati alkalmazottat, amiért 28,1 millió dollárt zsebelt be áldozataitól

Egy egykori kanadai kormányzati alkalmazott ellen zsarolóvírussal összefüggő csalás miatt emeltek vádat a floridai szövetségi bíróságon, miután tavaly a férfi otthonában tartott házkutatás során 719 bitcoint, akkori értéken 28,1 millió dollárt foglaltak le.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a szóban forgó gyanúsított, Sebastien Vachon-Desjardins a NetWalker zsarolóprogramot használta arra, hogy a koronavírus tombolása alatt vállalatokat, önkormányzatokat, kórházakat és bűnüldöző szerveket bénítson meg, majd zsebeljen be váltságdíjat.

Az eset egyébként egyáltalán nem újkeletű, tavaly januárban a szabályozók ugyanis már indítottak egy nemzetközi bűnüldözési kampányt a NetWalker, vagy más néven „Mailto” ellen, mely 2019 óta tetemes horderejű támadásokhoz kapcsolódik. Amit érdemes tudnunk róla, hogy működése során beszivárog a teljes hálózatba, majd megkísérli valamennyi csalatkozott eszköz titkosítását. Ezt követően átmenetileg működésképtelenné teszi áldozatai eszközeit mindaddig, míg 1000 és 3 millió dollár közötti váltságdíjat nem fizetnek adataik visszaszolgáltatásáért. Terjedése alapvetően különböző metódusok szerint megy végbe többek között a közösségi médián, illetve e-mailek csatolmányaként és egyéb kommunikációs eszközökön keresztül.

A férfi letartóztatása a már említett, zsarolóvírusokkal szembeni globális fellépés jegyében történt, miután novemberben Joe Biden amerikai elnök megígérte, hogy „a szövetségi kormányzat minden erejét” beveti a rosszindulatú kibertevékenységek megállítására. Azóta már több nagyszabású zsarolóprogram ellen felléptek, és lekapcsolták többek között az oroszországi székhelyű REvil hackercsoportot is.

Kiberbiztonság a kriptovaluták ellen

Ami az érem másik oldalát illeti, a kiberbiztonsági közösség egyre gyakrabban emlegeti a bitcoint és egyéb kriptovalutákat a zsarolóvírusokhoz kötődő támadások felelőseiként. Az amerikai hatóságok szerint 2021 első felében összesen 590 millió dollárnyi feltételezett váltságdíjfizetés történt, az orosz hackerek pedig több mint 400 millió dolláros nyereséget szereztek zsarolóprogramokon keresztül. A kriptoszektort fenyegető veszélyek és visszaélések elkerülése érdekében mind az FBI, mind pedig az Igazságügyi Minisztérium szignifikáns lépéseket tettek. A Szövetségi Nyomozó Iroda például nemrégiben úgy döntött, hogy egy zsarolóprogramokra és blokkláncelemzésre fókuszáló egységet indít, hiszen sajnálatos módon a darknet bevételek máig nagymértékben a kriptovalutákra támaszkodnak.