Blokklánc hálózati problémák 1. rész: Magas tranzakciós díjak

Azoknak akik most lépnek be a kriptodevizák világába sokkolónak tarthatják a tranzakciós díjak elszabadulását.

Szeretnél küldeni $15 értékben bitcoint? Körülbelül $26 lesz a tranzakciós költség. Ez valóban rémisztő. Sok kriptopénz árfolyama a csúcson van jelenleg, de a tranzakciós díjaik is csúcsot értek el.

De miért is van egy kis összegű tranzakciónak csillagászati ára? Ehhez értenünk kell a blokklánc technológia működését és annak gyengeségeit.

Twitter példa: magas tranzakciós díjak

Hogy is működnek a tranzakciós díjak a kriptovilágban?

Mikor kriptopénzt küldünk a pénz természetesen megy valahova de az útja nem olyan egyszerű, mint egy banki tranzakció esetében. Mikor egy kriptopénz tranzakciót indítunk azért fizetünk díjat, hogy a tranzakciónk rögzítve legyen a blokklánc protokollon, ami minden eddig történt kriptopénz mozgást rögzített.

Ez azt is jelenti, hogy ilyenkor az összes számítógép amely részt vesz a blokklánc leképzésében az rögzíti az adott tranzakciót. Ezáltal válik egy tranzakció hitelessé és de facto számítógépen “nyoma van”.

A rendszernek ez egyben a gyengesége is, hiszen ilyenkor nekünk minden egyes számítógépnek fizetnünk kell, hogy ezt az adatot rögzítsék.

Kihez kerül a pénzünk ilyenkor? Természetesen a bányászhoz, aki időt és energiát fektet be, hogy minden tranzakció helyet kapjon egy adott blokkban. Az ő jutalma lesz a frissen bányászott kriptodeviza és a tranzakciós díj.

De miért ilyen magasak a tranzakciós díjak?

Nézzük részletesebben mi okozza ezeket a magas díjakat.

Minden egyes tranzakció egy kis mennyiségű adat, a blokkoknak pedig limitált helyük van tárolni ezeket az adatokat. Jelenleg egy blokk 1 Mb méretű a bitcoin esetében. A tranzakciós díj összege amit fizetünk azt képviseli, hogy mennyire vagyunk érdekeltek abban, hogy a mi tranzakciónk azonnal vagy minél hamarabb bekerüljön a következő blokkba.

Logikusan következik, hogy a bányászok azokat a kriptopénz tranzakciókat részesítik előnyben, amelyek több díjat kínálnak számukra.

Az adott blokkok tárhelye okkal limitált. Ha ennél nagyobb lenne az kevésbé lenne biztonságos és több technikai problémához vezetne. Eddig nem volt probléma kis méretű blokkokkal, de most, hogy így megnövekedett a felhasználószám és vele a tranzakciók száma, a tárhely méret kezd kicsinek bizonyulni.

Nem csak drága lett a transzfer de sok időbe is telik mire végbe megy.

Mekkora díjat fizessek?

A magas tranzakciós díjak a kriptopénzek népszerűségének köszönhető. Minél többen akarják használni, annál drágábbak lesznek a tranzakciók. A walletektől függően, módosulhatnak a díjak. Sok wallet felajánlja, hogy mi adjuk meg mennyi díjat vagyunk hajlandóak fizetni tranzakciónkért.

Amennyiben egy tranzakciót díj nélkül indítunk, nagy valószínűséggel órákba, akár napokba fog telni mire bekerül egy blokkba. A bányásznak nincs joga elutasítani az adott tranzakciót, de figyelmen kívül hagyhatja azt. A nagyobb díjjal rendelkező tranzakciókat hamarabb elfogják fogadni a bányászok. Emellett több online kalkulátor is van, ami segíti a felhasználókat a díjszabásban.


Az segíthet a helyzeten ha a átállunk egy olyan kriptopénz használatára, ami kevésbé népszerű ezzel elkerülve a magas díjakat és a hosszú várakozási időt. Hossszú távú megoldás lehet az úgy nevezett ”off-chain” rendszer, ami segít majd, hogy többen használhassák a rendszert és jelentősen csökkenti a tranzakciós díjakat.

Cikkünk bevezetőként szolgál az off-chain rendszerek és a tervezett Raiden és Lightning hálózatok bemutatásához.

Kiemelt kép forrása: https://www.flickr.com/people/159526894@N02/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük