Tizenegymillió klón és robot próbálkozik kriptovaluta-szerzéssel

A Linea jelentős második rétegű Ethereum-megoldás ingyenes érmejuttatásra készül, amit sok millió klónnal és robottal próbálnak kihasználni. Most bejelentettek egy újítást, amelynek segítségével ezek száma drasztikusan csökkenthető. A valódi ember lesz az igazi érték a kriptovaluta-piacon? A proof-of-humanity a jövő?

Nagy újdonság van a Linea nevű második rétegű (layer 2) Ethereum-kompatibilis blokkláncnál, illetve annak nagyon várt ingyenes érmekibocsátása – airdropja– körül. Ennek a protokollnak egyelőre nincsen érméje, és különböző közösségimédia- és teszthálózat-műveletek során lehetett felkészülni az éles blokklánc indulására és az érmekibocsátásra.

A figyelem azért is erős, mert a projekt körül bábásodó társaság nagyon jól ismer más kritovaluta-vállalkozásokból, úgy hívják őket, Consensys. Többek között ők például a Metamask pénztárca fejlesztői is.

Milliószám tódultak a Linea airdrop-vadászok

A Linea maga adott feladatsorokat azoknak, akik részt akartak venni a projektben, ezeket egy sok hetes kampány során folyamatosan lehetett csinálgatni (Linea Voyage). Vajon ki találná ki, hogy hányan – pontosabban hány kriptotárca – vett ebben részt? Több, mint 11,2 millió, ami Csehország vagy Belgium lakosságához fogható szám. Persze ennek a túlnyomó része robot volt (illetve robotszerűen működő airdrop-farmok rosszul fizetett, harmadik világbeli bérmunkásokkal).

A Linea két fő feladatcsoportja és a résztvevők száma.
A Linea két fő feladatcsoportja és a résztvevők száma.

Hogy mekkora része, az abból látszik majd, hogy most bevezettek egy új feladatot, ami nagyon egyszerű: igazolni kell emberi mivoltunkat. Például különböző közösségimédia-profilokat kell csatolni, amelyeknél van valamiféle ügyfélazonosítás (KYC), mint a Facebook, LinkedIn vagy Google. Ezek egy részét ki lehet váltani vagy egészíteni, azzal, ha némi tőkét leköt valaki néhány hónapra (Gitcoin-tokenben, azaz GTC-ben), ami szintén eliminálja a robotok jelentős részét.

A zk-technológiáé a jövő?

Így lehet például “Gitcoin-útlevelet” szerezni, amivel igazolhatjuk emberi mivoltunkat (proof-of-humanity), vagy pedig két másik hasonló igazolást. Ezt a feladatot eddig egyenlőre mindössze 205 ezren hajtották végre, a sok millió tárca apró pici töredéke, bár az idő még távolról sem járt le, a hónap végéig lehetséges.

A Gitcoin-útlevél feltételsorának részlete.
A Gitcoin-útlevél feltételsorának részlete.

A Linea egyébként egy olyan második rétegű Ethereum-kompatibilis blokklánc lesz, amely a zero knowledge (zk) technológiát használja. Ez állítólag fejlettebb, biztonságosabb, mint az eddig jobban használatos “optimista” típusú blokkláncok, például az Arbitrum vagy az Optimism. Sokak szerint a zk-technológiáé a jövő. A nagy airdrop-várományos között van a Linea mellett a Starknet vagy a zkSync is. A tavasszal pedig elindult a PolygonZKEVM blokklánc is, amely ezen a technológián alapul.

Decentralizáció és közösségépítés

Az airdrop, azaz az ingyenes érmejuttatás az idei év egyik nagy narratívája, központi témája a kriptovaluta-piacnak, legalábbis az alcoinok híveinek körében. Főleg amióta az Arbitrum márciusban sikeres és bőséges érmejuttatást hajtott végre. A protokollok azonban azzal küzdenek, hogy lehetőleg ne (csak) robothadseregeket vezető bálnák, hanem valódi felhasználók, kisbefektetők kezébe adják az érméket, a decentralizáció és a közösségépítés jegyében.