Csúcsra jár a kereskedés a Bisq P2P váltón a Localbitcoins népszerűtlen döntései miatt

6.1 millió dolláros kereskedési volument bonyolított le a múlt héten a peer-to-peer (P2P) Bisq bitcoin és altcoin váltó. A felfutás részben a versenytárs Localbitcoins népszerűtlen döntésének is betudható, ami kitiltotta platformjáról a készpénzes BTC vásárlást és eladást.

Rekordon a Bisq heti volumene

A Coin Dance adatai szerint a decentralizált Bisq (korábban Bitsquare) új rekordot döntött a 22-én záruló héten. A nyílt forrású bitcoin és altcoin váltón a felhasználók bitcoint vehetnek a valutáikért cserébe anélkül hogy ügyfélazonosításon kellene átesniük.

15-e és 22-e között a tőzsdén 6.1 millió dollár értékben kereskedtek a felhasználók, ami új rekordnak számít a váltó történetében (A Bisq decentralizált váltóról a “DEX – decentralizált váltók” c. cikkükben tudhatsz meg többet)

Érdekességképpen az USA, Egyesült Királyság és Brazília számít a legaktívabb régióknak, azokat követi Svájc, Kanada és kontinentális Európa.

A KYC és túlszabályozás a decentralizált váltók malmára hajtja a vizet

A megnövekedett aktivitás részben a folyamatosan szigorodó ügyfélazonosításoknak tudható be, amit a centralizált tőzsdék egyre nagyobb számban tesznek kötelezővé. A Bisq esetében nincs szükség ilyenre ugyanis a tranzakciók többsége készpénzben zajlik.

Egy másik komoly felfelé hajtó tényező a LocalBitcoins szigorítások lehetnek, ami a szektor legismertebb P2P váltóplatformja. A hetekben jelentette be, hogy a platformon nem lehet többé készpénzért bitcoint vásárolni és eladni. Ennek hatására akcióba léptek a versenytársak is, és például a LocalEthereum bejelentette, a nullára csökkenti a készpénzes váltások tranzakciós díját.

A LocalBitcoins a lépéssel a sikerének esszenciáját dobta sutba és rátett még egy lapáttal azzal, hogy egy időben kötelező ügyfélazonosítást is bevezetett.

A legtöbb lokális piac, különösen a fejlődő országokban, nagy mértékben függ a helyi kis P2P készpénzes váltóktól. Ez nem az ügyfélazonosítás elkerülésére inklináció, hanem mivel például Venezuelában vagy Indiában rengetegen nem vehetik igénybe a hagyományos bankrendszer pénzügyi szolgáltatásait, vagy egyszerűen csak túl bürokratikusnak és idejétmúltnak vélik a mobilalkalmazások és internet korában a papírazonosítókkal való szaladgálást.

Amíg a világ nem válik 100%-ban készpénzmentessé, addig a P2P váltóknak legitimitásuk lesz és a LocalBitcoins regulációktól való félelme miatti távozása (a LocalBitcoins egy finn cég) egyre inkább az automatizált, okos szerződéses P2P váltóplatformok felé tereli a fejlődő piacok kereskedőit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük