Lumi Wallet: biztonságos megoldás kriptovalutákhoz

Cikkünkben a magyar kriptósok körében még egy kevésbé ismert tárcát mutatunk be a Lumi Wallet-et.

A Lumi Wallet egy többfajta kriptovalutát támogató biztonságos privát tárca, amely mobil és webes verzióban is elérhető. A tárcát 2017-óta a Lumi Technologies fejleszti. Az alkalmazás felhasználó felülete rendkívül letisztult és elegáns, a színek és a dizájn egy átgondolt és minőségi megoldást sugall.

Valóban biztonságos?

A kriptovaluta tárcák esetében a legfontosabb értékelési pontok egyike, hogy mennyire képes biztonságosan tárolni a nehezen megkeresett kriptóinkat. Ugyanis senki sem szeretne olyan szituációba kerülni, hogy belépve a tárcájába azzal kellene szembesülnie, hogy elvesztek a kriptói.

Ebből a szempontból a Lumi Wallet egy teljesen biztonságos tárcának értékelhető, hiszen a saját privát kulcsoddal tudod hitelesíteni magadat, így rajtad kívül senki sem tudja kontrollálni a kriptóidat. Ez azt is jelenti, hogy a Lumi Wallet tárcádat a társaságtól függetlenül is tudod használni, a privát kulcsoddal bármikor hozzáférhetsz kriptovalutáidhoz. A privát kulcs mellett az applikáció egyéb biztonsági intézkedéseket is előír, ilyen a PIN kód használata vagy Face ID azonosítás.

A Lumi ezen felül egy HD (hierarchical deterministic) tárca, amit azt jelenti, hogy minden egyes tranzakció küldésénél vagy fogadásánál egy új és egyedi cím generálódik, ami sokkal nehezebben lekövethetővé teszi a tranzakciós aktivitást. Ez miatt nem szükséges lementeni egy címet sem külön, azok bármikor visszaállíthatók, ha megadjuk a tárca 12 szóból álló mnemonic kifejezését.

Lumi

Támogatott platformok

A Lumi tárcát akár az okostelefonodon, akár a saját számítógéped webböngészőjéből is használhatod, ugyanis mindkét eszköz típust támogatja. A Lumi mobilos applikációja szinte a világ minden országában elérhető és letölthető, és támogatja az iOS és Android telefonokat is.

Támogatott kriptovaluták

Tekintsük át akkor, hogy milyen kriptók tárolására van lehetőség a tárcában. Ezek közül a coinok közül választhatsz:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • EOS (EOS)
 • ERC20 tokenek, mint a Tether (USDT), USD Coin (USDC), Paxos (PAX), Decentraland (MANA), DAI, BAT, LINK és további több száz token.

A tárca használata

Az alkalmazást nagyon egyszerűen és intuitívan lehet kezelni köszönhetően a nagyon szépek kidolgozott dizájnak és interfész elemeknek.

Az alkalmazás letöltése után első lépésben kreálni kell egy saját tárcát. Ez mindössze pár lépésből áll, meg kell adnod a jelszókódod, verifikálni kell azt, és már használhatod is az appot. Ha a webes verziót használod, akkor le kell töltened egy backup fájlt és a 12 szóból álló kifejezést is. A lépés nagyon fontos, ne veszítsd el és ne mutasd meg senkinek!

Egyedi funkciója a tárcának, hogy ha már rendelkezel tárcával, akkor azt importálhatod a Lumibe. Erre három opciót is kínálnak:

 • megadhatod a mnemonikus kifejezést
 • feltöltheted a tárca fájlodat és a jelszavadat
 • megadhatod a saját privát kulcsodat

A létrehozás gomb megnyomásával és a PIN kód megadásával már használhatod is a tárcát. Itt azonban fontos kiemelni, hogy a Lumivel csak a BIP44 típusú tárcák a kompatibilisek. Ezek a tárca típusok többfajta coin típust és több számlát is támogatnak egyszerre, és képesek kezelni a dinamikus címváltozást is.

Kriptók fogadása

Ha sikeresen létrehoztad a Lumi tárcádat, akkor a napi használata is egyszerű és könnyen elsajátítható lesz. A kriptók fogadását mindössze pár klikkeléssel elkezdheted.

 1. Kattints a ‘Receive’ – Fogadás gombra
 2. Válaszd ki, hogy milyen kriptovalutában fogadod a bejövő tranzakciót
 3. Másold ki a fogadó címet vagy szkenneld be a QR kódot
 4. Oszd meg a címet a küldő félnek
 5. Pár másodperc múlva ott is van a kriptovaluta az egyenlegeden
 6. A tranzakciót bármikor visszakeresheted az ‘Activity’ – Aktivitás fülön.

Kriptók küldése

A kriptók küldése is pár lépéssel megvalósítható.

 1. Az applikáció alján lévő fülek közül ki kell választani ‘Send’ – Küldés gombot
 2. Ki kell választani a kriptovaluta típusát, amiben a tranzakciót kezdeményezni szeretnéd
 3. Meg kell adnod a fogadó féltől kapott címet
 4. Beírod az értéket
 5. Ki kell választani a blokklánc díjat
 6. A tranzakció jóváhagyása után pedig jóváírásra is kerül az egyenlegeden az új összeg

Kereskedés a kriptókkal a Lumi Walletben

Az alkalmazásnak van egy beépített kereskedési funkciója is, ahol direktben tudsz kriptókat venni vagy eladni. Ez egy nagyon kényelmes funkcionalitás, mert ezáltal nem kell külön tőzsdére vinni a coinjaidat, rögtön az alkalmazáson belül tudsz vele kereskedni.

Ezen felül az alkalmazásban megvalósították azt is, hogy egyenesen a bankkártyád vagy hitelkártyád egyenlegének a terhére is tudsz kriptókat vásárolni. Ehhez mindössze ki kell választanod, hogy milyen kriptót akarsz venni, és hozzá kell adnod a kártyaadataidat, és a vásárlás után a bankszámla egyenleged automatikusan megterhelésre kerül.

Tehát nem kell semmilyen tőzsdén tranzaktálni, pár kattintással egy bankkártyával tudsz bitcoint venni. A cég a Simplex-szel lépett partnerségre ehhez, amely nagyon komoly csalás elleni mechanizmust is biztosít hozzá.

Az alkalmazás egyik legegyedibb funkciója, hogy nemcsak bitcoint venni, hanem eladni is tudsz ugyanebben a formában. Azaz lehetőség van arra is, hogy miután eladtad a kriptovalutát, rögtön a kapott pénzt a bankszámládra kerüljön miután bankkártyádat hozzáadtad az applikációhoz. Ezt a folyamatot ez a kis videó is nagyon jól szemlélteti:

Ehhez a tranzakcióhoz azonban a kártya mellett személyazonosító adatokat is meg kell adni. Le kell fényképezni, és fel kell tölteni az útlevélnek/jogosítványnak/személyazonosító igazolványnak a másolatát. Az azonosítás utolsó lépése, hogy egy önarcképet is kell készíteni és feltölteni, mindezt a KYC (know your customer) jegyében.

Ez a funkció azonban még csak korlátozottan használható, jelenleg csak az EU-n belül működik, csak BTC-t lehet átváltani, és csak a VISA típusú bankkártyákkal vagy hitelkártyákkal működik. Azonban a Lumi már dolgozik ennek bővítésen, hamarosan elérhető lesz a funkció szélesebb körben, több kártyatípussal is.

Az alkalmazáson belüli tárca funkció tehát pár kattintással tudja megvalósítani a kripto-kripto és a fiat-kripto kereskedést is.

Lumi

A Lumi tárca árazása és felszámolt díjak

A Lumi Wallet-et teljesen díjtalanul lehet letölteni, és még a kriptovaluták tárolásáért sem kell semmit fizetni. De akkor felmerül a kérdés, hogy miből generálja az árbevételét a cég? Az alkalmazásnak része a beágyazott kriptotőzsde funkció, ahol kriptókat tudsz eladni és vásárolni nagyon egyszerűen, akár egy bankkártya használatával is. Ennek a szolgáltatásnak azonban már díja van, minden egyes tranzakció után a tárca 6.8 %-os díjat számol fel.

dApp kereső funkció

A megoldás az eddig is gazdag felszereltség mellett még egy bónusz funkciót is kínál. Része az appnak egy beépített dApp böngésző, amely átirányít a Opensea oldalra, ahol felderítheted a legnépszerűbb dApp alkalmazásokat és a legújabb frissítéseket.

Az applikáció az ügyfélszolgálat területén is jól teljesít, a review-ek alapján minden problémát nagyon gyorsan megoldanak. A Lumi aktív a közösségi médiában is, a blog oldalán heti szinten több érdekes bejegyzést vagy kriptós érdekességet is megosztanak, a Twitter oldaluknak pedig körülbelül 1800 követője van.

Összegzésként tehát azt mondhatjuk, hogy a Lumi Wallet nagyon jól teljesít a legfontosabb funkciók területén. A felhasználóinak pedig olyan egyedi bónusz lehetőségeket is kínál, mint a direkt bankkártyás kriptovásárlás és eladás. A dApp felhasználók pedig nagyra fogják értékelni a beépített dApp kereső funkciót is. Ha a cég ebben az ütemben fogja bővíteni a megoldása funkcionalitását, akkor nagyon hamar az egyik legnépszerűbb kriptotárcák közé emelkedhet a piacon.

Ha kedvet kaptál a Lumi Wallet kipróbálásához, vagy csak egy megbízható és letisztult mobilos alkalmazásra van szükséged a kriptóid tárolásához, akkor a Lumi-t neked találták ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.