Open source fejlesztési környezet és magáncégek: összeegyeztethető?

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Március 4-én, Jack Dorsey, digitális eszközfizető cége a Square Crypto nyilatkozatot adott ki. Ebben azt írták, hogy a vállalat támogatja a bitcoin (BTC) fejlesztését egy olyan program létrehozásával, amely a vezető kriptovaluta natív ökoszisztémájának fejlődéséhez is hozzájárul.

A vállalat támogatási programja keretében olyan fejlesztőket keres, akik érdeklődnek a Bitcoin iránt. Két fejlesztő már pénzbeli támogatásban részesült. A BTCPay Server nyílt forráskódú fizetési oldal 100 000 dollárt kapott a Square-től és egy anonim fejlesztőt is támogattak a Lightning Network-ön végzett munkájáért. A Square dolgozói arról is beszéltek, hogy jelenleg több kutatást finanszíroznak, melyeket Jon Atack és Tankred Hase BTC fejlesztők vezetnek.

Nincs új a nap alatt

Nem ez az első alkalom, hogy egy mainstream szervezet a kripto kutatások mezejére lép. Év elején az IOHK 500 000 dollár értékű Cardano Ada (ADA) kriptovalutát adott a Wyoming Egyetem blokklánc laboratóriumának. A cég képviselője szerint az Ada tokenekkel nem csak a blokklánc technológia hétköznapi életben történő felhasználására irányuló kutatásokat finanszírozzák, hanem segítenek az egyetemnek a szoftverfejlesztésben is.

Ankit Bhatia, a Sapien Ethereum alapú közösségi hálózat alapítója és vezérigazgatója a tradicionális kripto kutatásokat végző nagynevű pénzügyi szervezetekről és az ökoszisztémára gyakorolt ​​hatásukról beszélt. Azt nyilatkozta, hogy gyakran a legjobb kriptofejlesztők önállóan vagy kis csoportokban dolgoznak. A vállalatok tehát sokszor arra kényszerülnek, hogy kedvező feltételekkel járó támogatásokat biztosítsanak az innovációk bevezetése érdekében.

“Míg ezek a vállalatok gyakran valódi támogatást nyújtanak a fejlesztőknek, készpénzzel és egyéb forrásokkal, addig a Square Crypto-nak nagyobb legitimitásra van szüksége a kriptoközösséghez való eljutáshoz és a bevételszerzéshez.”

Finanszírozási problémák a kriptotérben

A Bitcoin hálózat a világ egyik legfontosabb kódbázisának tekinthető. Noha maga a kriptovaluta az utóbbi években elképesztően népszerű lett, kódjának alapos vizsgálata továbbra is hiányos. Ezt azt jelenti, hogy nincsenek rutinszerű ellenőrzések vagy alapos vizsgálatok, amelyeket a projekt kódbázisán belül végeznének el. Így nem is távolítják el az esetleges sérüléseket, amelyek bizony gyakran előfordulhatnak.

Igazából nagyon kevés tehetséges kódellenőrző van napjainkba. A Bitcoin Core projekt GitHubján viszont egyre több az issue és pull request, amiket előbb-utóbb orvosolni kell. Ezek viszont olyan bonyolultak, hogy még a jól képzett fejlesztőknek is hetekig vagy akár hónapokig tartana megtalálniuk a megoldást. 2018 szeptemberében például egy inflációs hibát találtak a Bitcoin kódjában. A hibát viszont aránylag gyorsan megoldották, miután a helyzet súlyossága meghatározásra került. A jövőben viszont egyre több ilyen hibára lehet számítani. A világ egyértelműen a decentralizáció felé menetel és a szuverén nemzetek veszélyt jelenthetnek a digitális valutákra, mivel azok képesek aláásni az állam által kibocsátott fiat eszközök fölényét. Szóval a nemzetállamoktól támogatásra a Bitcoin és más decentralizált kriptók fejlesztői nem számíthatnak.

Joe Vezzani, a LunarCRUSH platform alapítója és vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a támogatások általában bizonyos feltételekkel járnak együtt, különösen a korai szakaszban alkalmazott technológiákkal kapcsolatban:

“A legtöbb támogatás nem elég nagy és bár rendkívül előnyösek a korai szakaszban működő vállalatok számára, a sikerhez viszont továbbra is szükség van külső finanszírozásra.”

A Square és társai jótékony hatással vannak a kripto ökoszisztéma fejlődésére

A globális Bitcoin közösség néhány tagja kérdésekkel bombázta a Square-t bitcoin-specifikus támogatások indításával kapcsolatban. Ezek ugyanis hátrányosan befolyásolhatják a platform jövőbeni fejlesztési erőfeszítéseit. Amikor nagyvállalatok kerülnek a kriptotérbe, sokszor szkepticizmussal kell szembesülniük. Ennek oka az, hogy nem fektettek be elég tőkét vagy semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy a blokkláncot és a decentralizációt a mainstreamhez elvigyék, amikor az ágazat még gyerekcipőben járt.

Adrian Pollard, a bitHolla társalapítója és vezérigazgatója azonban nem ért ezzel egyet. Szerinte a Square döntése valamennyi érintett fél számára előnyös.

Tudomásom szerint a Square támogatása a legnagyvonalúbb és legtermékenyebb, mivel célja a Bitcoin protokoll fejlesztése. Úgy gondolom, hogy nagy esély van arra, hogy pozitív változásokat hozzon el.”

Amikor a Square általi támogatás feltételeiről kérdezték például, hogy a fejlesztőnek jó kapcsolatban kell lennie a bitcoin közösséggel Pollard azt válaszolta, hogy ezek a kikötések csak akkor állnak fenn, ha több fél is jóváhagyja ezeket. Más fejlesztőknek, a kriptotőzsdéknek, a felhasználóknak és a bányászoknak is szükségük van a Bitcoin protokolljában bekövetkező bármilyen lényeges változásra. Hozzátette, hogyha valakinek nincs kapcsolata a közösséggel, “nagyon kevés esélye van arra, hogy változást idézzen elő és a Square érti ezt”.

Kutatási támogatások, kikötésekkel

Annak ellenére, hogy a fejlesztőknek néha több kikötésnek is meg kell felelniük Vezzani úgy véli, hogy a korai szakaszban nyújtott kisebb támogatásokhoz általában nincs feltétel. Véleménye szerint, ha egy fejlesztőnek támogatást adnak, akkor valószínűleg jó kapcsolatot ápol a támogató féllel.

Ennek ellenére sok megállapodásban vannak bizonyos hiányosságok, amelyeket általában nem tesznek közzé. Például az adományozók gyakran kérnek ingyenes hozzáférést az általuk finanszírozott projektekhez. Hasonlóképpen, a fejlesztők gyakran kérik a befektetőket arra, hogy ellenőrizzék a projektet, így segíthetnek egy adott ágazat egyszerűbb megértésében. A vállalatok és a fejlesztők közötti megállapodásokat soha nem teszik azonban közzé, nyilatkozta Adel de Meyer a Daps Coin vezérigazgatója:

Nem hiszem, hogy a Bitcoin fejlesztői beleegyeznének abba, hogy kutatásaikat, mint szellemi tulajdonukat egy magánvállalatnak adják oda. Úgy gondolom, hogy a mainstream szereplők által adott legtöbb támogatás viszont megköveteli, hogy a projekt nyílt forrású legyen vagyis az innováció sikerét meg kell osztani és ingyenes hozzáférést kell biztosítani. Ez ahhoz vezet, hogy a kriptotechnológia virágzik, mivel nem korlátozzák a további innovációt.”

Támogatásokat nyújtó cégek

Úgy tűnik, hogy jelenleg többnyire független vállalatok és szervezetek finanszírozzák a kriptokutatásokat, mivel csak ők rendelkeznek megfelelő anyagi forrással. Noha a közvélemény szerint az egyetemek finanszírozzák a blokklánc és kriptovaluta kutatásokat, ez nem teljesen fedi a valóságot, hiszen anyagi lehetőségeik korlátozottak.

A kormányok nem igazán érdeklődnek a decentralizált technológiákkal kapcsolatos kutatások támogatása iránt, mivel ezek veszélyeztethetik monetáris monopóliumokat. Bhatia úgy véli, hogy a magáncégek pénzszerzési forrásként gondolnak a projektekre, ezért támogatják azokat. A támogatási programok keretében a vállalatok olyan termékekhez is hozzáférhetnek, amelyekkel a saját felhasználóikat is kiszolgálhatják.

Vezzani úgy véli, hogy a legtöbb támogatást nagy, nonprofit szervezetek biztosítják, amelyeket főként magánadományozók finanszíroznak. Pollard viszont azon a véleményen van, hogy az egyetemek által finanszírozott projektek 99,9%-a eredménytelenül zárul, hiszen az ott dolgozó kutatóknak nem sok közük van a globális bitcoin közösséghez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.