BTCPayServer: a nyílt forráskódú unikornis

2019. december elején Balaji Srinivasan, a Coinbase volt műszaki vezérigazgató-helyettese és a Coin Center társalapítója a bitcoint a 2010-es évek legsikeresebb eszközének nevezte, egy nyílt forráskódú unikornisnak, amely megfelel a jövő tendenciáinak. Srinivasan azt állította, hogy a protokollok hamarosan a vállalatokkal fognak versenyezni érte. Talán igaza van, a bitcoin ugyanis már létrehozott egy nyílt forráskódú unikornis, ami nem más, mint a BTCPay Server.

Miből lett és hová tart

A BTCPay Server rendkívül vonzó alternatíva lehet a Srinivasan által is emlegetett vállalat vs. protokoll küzdelemben.

Nicolas Dorier a nyílt forráskódú projektet a BitPay ellenfeleként alkotta meg, miután a fizetési platform 2017. augusztusában egy blog bejegyzésben arra szólította fel a felhasználóit, hogy frissítsék a BitPay szoftvert a Segwit-re. Csakhogy az nem az eredeti SegWit volt, hanem a SegWit 2x. Arra figyelmeztették a felhasználókat, hogy a szoftvert veszély fenyegetheti, amennyiben nem indítják el a frissítést. Akkor Dorier nyilvánosan reagált a bejegyzésükre, hazugnak nevezve a BitPay-t és megígérte, hogy lekörözi őket.

Azóta két év telt el és a BTCPay Server decentralizált fizetési felülete felülmúlt minden várakozást. 57 közreműködője van, 3151 committal a GitHubon. Ezen idő alatt integrálták a Lightning Network-öt, a felület beépült jó néhány fogyasztóbarát termékbe, mint például a Nodl plug-and-play csomópontba, és több adománygyűjtőben is felhasználták. Az NFL egyik ismert márkája lett és 100 000 dolláros támogatást kapott a Square Crypto-tól.

Dorier teljes munkaidőben a projekten dolgozik. Először elég magányosnak érezte magát, és nem is számított arra, hogy bárki is használni fogja a felületét. Ennek ellenére kőkeményen dolgozott és más fejlesztők hozzájárulásával sikerült egy kezdő felhasználói bázist verbuválnia.

“Az első felhasználók rendkívül fontosak. Ők azok, akik folyamatosan tolják előre a szekeret. A növekedés nem nagyon érdekelt, inkább arra koncentráltam, hogy a már meglévőek igényeit kielégítsem maximálisan. Inkább a jelenlegi ügyfelekre fókuszálok, nem pedig új felhasználók vonzására, hiszen az elégedett emberek úgyis új felhasználókat hoznak magukkal”, nyilatkozta.

Dorier szerint a BTCPay Server már elérte a 100 000 letöltést.

Összetartás mesterfokon

Ahogy a közösség nőtt, úgy lett egyre több a közreműködő is. “Olvastam a BTCPay-ről a Twitteren és azt gondoltam, hogy ez egy remek ötlet.” Britt Kelly, aki a projekt dokumentálását, támogatását és tesztelését végzi, azt nyilatkozta, hogy “nagyon szerettem volna valahogy hozzájárulni a projekthez, és a Core fejlesztése alapvetően nem volt kérdés számomra.”

Kelly körülbelül egy éve dolgozik a BTCPay-en. Proaktívnak tartja magát, majd hozzátette, hogy “valójában nem a határidőkről és a kvótákról szól ez az egész, hanem a készségek, a tudás, az eszközök megosztásáról és a csapattal való együttműködésről. A nyílt forráskód inkább életmódváltás, nem pedig munka”, mondta.

Egy másik csapattag Andrew “Kukks” Camilleri minden bizonnyal a BTCPay egyik legtermékenyebb közreműködője. 275 hozzájárulásával, csak a projekt atyjától, Dorier-től marad el. 2018. májusában csatlakozott a projekthez, miután integrálta a fizetési megoldást egy általa készített tőzsdébe. “Miután beépítettem a BTCPayt, rájöttem arra, hogy ez a projekt jobban érdekel, mint a sajátom. Úgy döntöttem, hogy én is hozzá akarok járulni a BTCPay fejlesztéséhez.”

Egy másik közreműködő, Pavlenex 2018 februárjában csatlakozott a csapathoz. Abban az időben online boltot üzemeltetett és egy fizetési felületet keresett.

Ettől a projekttől rengeteget kaptam. Úgy érzem, soha nem tudom visszaadni a BTCPay-nek azt, amit adott nekem.” fejezte ki háláját Pavlenex.

A BTCPay finanszírozása

A gyors növekedés azonban sok gonddal is jár. A felhasználói bázis növekszik, így Pavlenex szerint most, az ügyfélszolgálatnak kell időt szentelniük. A hibákat el kell távolítani a rendszerből, mert “a BTCPay nagyra nőtt és sok ember függ tőle”.

Dorier számára a legfontosabb dolog a szerepek egyensúlya. “Egy olyan közösség kialakítása, amely képes magán segíteni és az információkat megosztani. Nem tudok egyszerre fejleszteni, közben pedig segítséget nyújtani és még információkat is megosztani a fejlesztés állapotáról. Ezért mindent megteszünk azért, hogy termékeny talajt biztosítsunk a közösség virágzásához. Nincsen ügyfélszolgálatunk, de semmi sem veheti fel a verseny a közösség erejével.”, emelte ki Dorier.

Többször felmerült a finanszírozás kérdése is. A BTCPay önkéntes alapon működött és némi adományból tartotta fent magát. Nem a jövedelemszerzés volt a projekt célja sosem. Aki teljes munkaidőben dolgozik, annak viszont ez hatalmas áldozathozatalt jelent. Kukks például nemrégiben azt írta egy Twitter bejegyzésében, hogy nem biztos, hogy teljes munkaidőben tud majd a projekten dolgozni, hiszen a BTCPay pénzügyi szempontból nem életképes.

“Remélem, hogy nem kell majd elmennem, hiszen nagyon keményen próbálok dolgozni. Ez a BTCPay-en végzett munka egyik legnehezebb része volt”, nyilatkozta.

Dorier szerint a Square Crypto 100 000 dolláros támogatása, valamint a DG Labs, az ACINQ, a Wallet of Satoshi és a LunaNode további 50 000 dolláros támogatása “részben megoldotta közreműködőink problémáit”, de ezzel újabbak bukkantak fel, úgy mint az elképesztő mennyiségű adminisztrációs munka és a bürokrácia.

Pavlenex ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a támogatásoknak köszönhetően a BTCPay még gyorsabb iramban növekszik. A közösség nemrégiben megalapította a BTCPay Alapítvány azzal a céllal, hogy vállalati szponzorokat szerezzen a projekt további működtetéséhez és fejlesztéséhez.

“Még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy stabil és tisztességes juttatásokat kapjanak a teljes munkaidőben dolgozó fejlesztők és közreműködők. Még rengeteg munka áll előttünk” tette hozzá Pavlenex.

Többek között létre kell hozniuk egy forrótárca generátort, a Blockstream Liquid támogatást, egy hardver tárca támogatást és egy API-t.

Az első találkozás

A sikerhez a BTCPay-nek rajongókra és támogatókra van szüksége. A fejlesztőgárda végül az idei Baltic Honey Badger konferencián találkozott először személyesen Rigában.

Két évig tartó BTCPay-en végzett munka után először Lettországban találkoztunk személyesen”, hatódott meg Pavlenex. “Átöleltük egymást, majd kinyitottuk laptopjainkat és elkezdtünk dolgozni. Úgy éreztem magam, mintha nem a valóságban történne mindez. Ez volt az első alkalom, amikor a csapat személyesen is összejött.” De ennek ellenére, hogy a BTCPay Server mindig is összetartott. Kukks talán a legjobb példa a csapat elkötelezettségét illetően. Kijelentette, hogyha netán teljes munkaidős állást kapna, akkor is a projekten fog dolgozni. Ilyen hit és meggyőződés mellett, nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a rengeteg munka meghozza majd a gyümölcsét. Egy rendkívül céltudatos közösség, melyben a tagok segítik egymást és együtt haladnak a siker felé.

“A BTCPay közösség tagjának lenni az egyik legszebb élmény, amit valaha is átéltem,” nyilatkozta Kelly. “Alapvetően mindenki hozzájárul az ötletek gyűjtéséhez. Megosztjuk a tudást. Ez a projekt egy nagyszerű példa arra, hogy a felhasználók együttesen könnyebben és gyorsabban oldhatják meg a problémákat, a központosított és zárt forráskódú megoldásoknál.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük