Majdnem 13%-kal növekedett átlagosan az államadóság az EU-ban a pandémia alatt

A pandémia időszaka alatt jelentősen növekedett az Európai Unió állaimnak adóssága, azonban így is óriási különbségeket láthatunk az egyes országok között. Görögország adóssága továbbra is magasan vezeti a listát, de az EU-s átlag is 12,9 százalékpontos növekedést mutatott.

Spanyolországban nőtt a legtöbbet, de továbbra is Görögországban a legmagasabb az államadósság értéke

2019 októbere és 2021 szeptembere között az EU 27 tagállámának államadóssága átlagosan 12,9 százalékponttal növekedett, láthatjuk az Eurostat adatai alapján a Statista által elkészített jelentésben. A legnagyobb növekedést Spanyolország hozta, ahol két év alatt az államadósság 26,3 százalékponttal emelkedett, de Olaszország, Görögország és az Brexit utáni Egyesült Királyság is rossz helyzetben van a 21, 20, illetve 18,8 százalékpontos emelkedéssel. A legjobban Írország tudta kordában tartani államadósságát: ők a vizsgált időszak alatt mindössze 0,4 százalékpontos emelkedést produkáltak.

Az államadósság GDP-hez viszonyított értéke továbbra is Görögországban a legmagasabb az EU tagállamok közül. Itt a pandémia alatt már a 200%-os határt is túllépte ez az érték. Az EU-s átlag államadósság 2021 októberében 90,1%-on állt, ami a második negyedév 90,9%-ához viszonyítva minimális csökkenést mutat. A legalacsonyabb szintet továbbra is Észtországban láthatjuk: itt 19,6%-os az adósság GDP-arányos szintje.

eu államadósság növekedés
Az EU-s országok államadósságának növekedése a pandémia során. Forrás: Statista

Magyarországon is jelentősen növekedett az államadóság 2021-ben

Magyarország államadóssága a GDP-hez viszonyítva 2021 októberére 80,3%-os volt, értéke pedig történelmi csúcsot ért el a 42 ezer milliárd forint átlépésével. Ez egyéves távlatban is komoly növekedésnek számít. 2020 harmadik negyedévében még csak 73,8%-ont állt ez az érték.

A rövidtávú adatokat eltekintve Magyarország egy dologban első helyen áll a listán, bár sajnos itt sem jelent sok pozitívumot az „előkelő” helyezés. 2021 második negyedévéhez képest a 2021 Q3-as adatokban hazánk produkálta a legnagyobb növekedést az adósság GDP-arányos szintjében: csak három hónap alatt 2,9 százalékponttal emelkedett ez az érték. A második helyen álló Franciaország 1,5, a harmadik helyen álló Románia pedig 1,1 százalékpontos emelkedést mutatott a vizsgált időszakban; az EU átlag -0,7 százalékpont volt ezalatt.

2021 második negyedévéhez képest 2,9 százalékponttal növekedett Magyarország államadóssága a harmadik negyedév során. Forrás: Eurostat