Málta 2.0: ígéretes helynek tűnt, most fejvesztve menekülnek a kriptocégek

Észtország pénzmosást felügyelő hatósága lecsapott a kriptocégekre. Csaknem 400 virtuális eszközszolgáltató (VASPS) önként bezárta vagy visszavonta engedélyét Észtországban, miután a kormány nemrégiben megerősítette a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és a pénzmosás elleni küzdelemről szóló, márciusban hatályba lépett törvényeket (AML).

A módosított törvények kibővítették a VASP-k meghatározott körét, megkövetelték, hogy a cégek törvényes kapcsolatban álljanak Észtországgal, megnövelték az engedélyezési díjakat, valamint a tőke- és információszolgáltatási követelményeket, továbbá bevezették a Pénzügyi Akció Munkacsoport utazási szabályát.

Az Észt Pénzügyi Hírszerző Egység (FIU) május 8-i közleménye szerint az AML-törvények március 15-i módosítása nyomán azóta közel 200 hazai kriptoszolgáltatót zártak be önkéntesen. További 189 szolgáltató engedélyét pedig visszavonták “a követelményeknek való meg nem felelés” miatt.

“Tekintettel az engedélyüket elvesztett szolgáltatók által benyújtott dokumentumokra, valamint a működési módszereikre és az ezzel járó kockázatokra, azt lehet állítani, hogy a jogalkotó válasza a törvény módosításaira, valamint a módosítások előtti és utáni felügyeleti tevékenységre vonatkozóan releváns volt” – jegyezte meg Matis Mäeker, a Pénzügyi Hírszerző Csoport igazgatója, hozzátéve:

“Az engedélyek megújítása során olyan helyzeteket láttunk, amelyek minden felügyelőt meglepnének”.

A tisztogatás után május 1-jén 100 aktív kriptocéget regisztráltak Észtországban.

A FIU számos általános problémát emelt ki, amelyeket az erőszakkal bezárt cégeknél talált, különösen a félrevezető céginformációkkal kapcsolatban.

Hogy csak néhány példát említsünk, egyes cégeknél olyan igazgatósági tagok és céges kapcsolattartók voltak bejegyezve, akik nem ismerték magukat a tényleges személyeket. Más cégeknél több olyan személy is szerepelt a nyilvántartásban, akiknek szakmai hátterét meghamisították az önéletrajzukban.

Az is kiderült, hogy sok cég egymás üzleti tervét másolta le.

Észtország az elmúlt években megfontolt erőfeszítéseket tett a pénzmosás elleni törvények általános érvényesítésére. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy 2018-ban kiderült, hogy mintegy 235 milliárd dollár értékű tiltott tőkét mostak tisztára a dán megabank, a Danske Bank észt fiókján keresztül.

Az Oroszország és Ukrajna között zajló háború is hatással volt, mivel Észtország az Egyesült Államokkal való partnerség részeként az AML-re vonatkozó szigorú szabályozás révén “az orosz háborús gépezetet támogató bevételek elvágását és a nemzetközi pénzügyi rendszerek védelmét” szorgalmazta.