Egy elképesztő megoldással már a levegőből is lehet ivóvizet nyerni

Egy vállalat innovatív atmoszférikus vízgenerátort mutatott be, amely fenntartható megoldást kínál az ivóvízhiányra.

Az Egészségügyi Világszervezet már többször felhívta a figyelmet arra, hogy több milliárd ember lesz kitéve a vízhiánynak, amit a globális felmelegedés és a világ népességének növekedése még tovább fog súlyosbítani. A Watercube 100 ígéretes megoldásnak tűnik, mivel képes ivóvizet előállítani közvetlenül a levegőből. Ez a floridai Tampában működő Genesis Systems cég találmánya.

A Watercube 100 nem az egyetlen a maga nemében, hiszen Franciaországban olyan cégek már dolgoztak rajta, mint az ETT és a WWS, de a Watercube 100 kiemelkedik a tárgyak internetével (IoT) való integrációja miatt. Ez nem csupán egy atmoszférikus vízfejlesztő, hanem egy csatlakoztatott eszközzé is válik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy erre a célra kifejlesztett alkalmazáson keresztül valós időben nyomon kövessék a termelt víz minőségét és mennyiségét.

Tervezés, teljesítmény és biztonság

A Watercube 100 nem csak a technológiájában, hanem a formatervezésében is kiemelkedő. A CES 2024 innovációs díj nyertese, a készülék elegáns megjelenéssel és kompakt, 1,27 x 1,27 x 1,27 méteres méretekkel büszkélkedhet. A legalább 35 százalékos páratartalmú környezetben optimálisan működő Watercube 100 beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas, és a hatékony működéshez csak friss levegő beáramlására van szükség. A 220 V-os feszültségen működő és naponta közel 100 kWh-t fogyasztó készülék nemcsak csúcstechnológiás termék, hanem modern és funkcionális bútordarab is.

A készülék különös figyelmet fordít a biztonságra is, fejlett megoldásokat alkalmazva a hackertámadások megelőzésére. Ez a szempont kulcsfontosságú egy olyan csatlakoztatott eszköz esetében, mint a Watercube 100, amely nemcsak a hagyományos vízforrásoktól való függőséget csökkenti, hanem a Nemzeti Tudományos Alapítvány kritériumait meghaladó szűrőrendszereknek köszönhetően kiváló minőségű, iható vizet is garantál. A Watercube 100 még ebben az évben elérhető lesz, bár irgalmatlanul magas, 18 000 eurós áron. A Genesis Systems egy nagyobb változat piacra dobását is tervezi, amely egy egész falu ivóvízellátására alkalmas, napi több mint 3700 literes teljesítményével.