Már bankautomatákon keresztül is tesztelik Kína digitális jüanját

Az állami tulajdonban lévő Kínai Mezőgazdasági Bank (ABC) már bankautomatákon keresztül teszteli digitális jüanját. A kísérletek kiterjednek a pénzbefizetésre, valamint a pénzfelvételre is. De vajon Kína digitális valutája átveheti a dollár globális tartalékvaluta szerepét?

Kína digitális jüanja a kriptóktól eltérően egy olyan központosított digitális pénz, melyet a kínai központi bank bocsát ki. Fejlesztési munkálatok már évek óta tartanak, a digitális valuta funkcionalitása pedig fokozatosan bővül. A virtuális valuta, mellyel kapcsolatban különböző tesztelések folynak, Jifei Fan, a Kínai Jegybank helyettes kormányzója szerint jogilag a hagyományos fiat valutával egyenértékű. Továbbá, a digitális jüan „minden köz-és magántartozás kifizetésére felhasználható lesz az ország területén belül.” A virtuális pénzt elfogadó üzletek és éttermek listája pedig folyamatosan bővül.

A kínai Sencsenben jelenleg már a harmadik lottósorsolás folyik, melynek célja a készpénzmentes jövő megteremtése. Sencsen kormányának pedig jelentős szerepe van a digitális jüan történelmében, mivel az első jüan alapú lottózásnak ezen város adott helyszínt. Mindemellett, Szucsou is beszállt a buliba, és újabb tesztek lebonyolítására adott lehetőséget a digitális jüan működőképességének és elfogadottságának felmérésére céljából.

Rohamosan fejlődik a digitális jüan

A digitális jüan gyors fejlődése hatalmas léptekkel tör előre. A lottósorsolások rendezése mellett, az ABC nemrégiben egy innovációs kísérletet indított el, mely által kifejlesztette a digitális jüan bankautomatákon keresztül történő működését. Továbbá az állami tulajdoban lévő China Construction Bank létrehozott egy „Termékinnovációs részleget”. Így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a digitális jüan forgalomba hozatala az elsődleges célok közé tartozik Kínában. Nemrégiben pedig kiderült, hogy a virtuális pénz mára már sokkal szélesebb körű támogatást élvez az első sencseni teszthez képest. Egy sanghaji kórházban folytatott teszt során feltárták a kínai központi bank digitális pénznemének kártyaalapú hardvertárcájának prototípusát is.

A Kínai Népbank a jövő évi, 2022-es Pekingben megrendezésre kerülő téli olimpián már szeretné használni a digitális jüanját. Kína központi bankja rendkívül határozott céljai elérésében, és elég valószínű, hogy nemsokára már gond nélkül használhatja a mindennapi életben a virtuális pénzt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük