Már-már cenzúra szintjéig agyonszabályozza Európa az Internetet

A kormányok egyre nagyobb félelemmel követik a technológiai vállalatok növekvő befolyását és erejét, de Európán kívül kevés olyan hely van, ahol átfogóbb intézkedéseket hoztak volna ellenük.

Elindulnál, de nem tudod hogyan állj neki? Diverzifikálnál, új kocsira gyűjtesz vagy csak a lakáshitelt kell ledolgoznod? A kriptodevizák 10 év alatt a világ legforróbb befektetési eszközeivé váltak. A CoinCash magyar kriptodeviza váltó segít elindulni.

Egyesek szerint Európa az internetes vállalkozások szabályozásával túllőtt a célon és a tartalmak moderációjával Internet cenzúra van kialakulóban.

Az új front

Az internet megrendszabályozásával az a baj, hogy olyan váratlan következményei lehetnek, amit elsőre nem biztos, hogy világosan előrelátnak a szabályozók. Egyesek szerint Európa már nem csak hogy szabályozza a netet, de lényegében cenzúrázza azt korlátozva a szabad véleménynyilvánítás alapvető emberi jogát.

David Kaye az Egyesült Nemzetek jogi professzora szerint a kormányok a szabad véleménynyilvánítás korlátozásával erodálják az egyetemes szólásszabadságot is. Nagy-Britannia például új végrehajtói feladatköröket biztosítana hatóságainak, akik leszedethetnék a ‘kártékony’ internetes tartalmakat mialatt még az se tiszta, hogy mit is ért a törvény kártékony alatt.

Mások szerint jobb is ha süllyesztőbe kerülnek a gyűlöletbeszédek és a terrorizmushoz köthető anyagok.

Dimitris Avramopolous európai bizottsági tag szerint az ilyen tartalmak esetén a kormányoknak cselekedniük kell. “Az Internet jelenti az új frontot,” magyarázta a New York Times cikkében.

Az emberi jogi szervezetek megint más véleményen vannak és szerintük azzal, hogy normalizáljuk a tartalmak törlését, azzal egyfajta cenzúrát vezetünk be és korlátozzuk az internetes szólásszabadságot. Julie Owono, az Internet Határok Nélkül szervezet elnöke szerint gyakran véletlennek tűnő módon törölnek tartalmakat az internetről:

A véleménynyilvánítás szabadsága egyedül a tartalmad önkényes elnyomásának valószínűségétől függ.

Mark Zuckerberg, Facebook CEO szerint azonban elismerte, jó lenne egy kevéske útmutató. Az amerikai Kongresszus előtt így nyilatkozott meghallgatása során:

Hasznos lenne egyértelműen kifejteni, hogy milyen felelősségeket akarunk a vállalatoknak, embereknek és kormányoknak adni.

Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója szintén ossza a különböző országok szabályozó hatóságai jelentette cenzúra-veszélyeket az Internetre.

“Egy globális forrással szemben, ahol információt és tudást osztunk meg, a végére valami nyomorékot kapunk,” mondta.

2016 óta szolgáljuk a magyar kriptoközösséget. 365 napból 365-ötöt dolgozunk. Védünk az átverésektől, tanácsokkal látunk el, válaszolunk a leveleidre és igyekszünk igényes, hasznos tartalmakkal szolgálni minden egyes nap. Szerinted fair dolog, ha nem támogatod a munkánk?

Bitcoin
1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC

Ether és ERC20 tokenek
0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.