Már-már cenzúra szintjéig agyonszabályozza Európa az Internetet

A kormányok egyre nagyobb félelemmel követik a technológiai vállalatok növekvő befolyását és erejét, de Európán kívül kevés olyan hely van, ahol átfogóbb intézkedéseket hoztak volna ellenük.

Egyesek szerint Európa az internetes vállalkozások szabályozásával túllőtt a célon és a tartalmak moderációjával Internet cenzúra van kialakulóban.

Az új front

Az internet megrendszabályozásával az a baj, hogy olyan váratlan következményei lehetnek, amit elsőre nem biztos, hogy világosan előrelátnak a szabályozók. Egyesek szerint Európa már nem csak hogy szabályozza a netet, de lényegében cenzúrázza azt korlátozva a szabad véleménynyilvánítás alapvető emberi jogát.

David Kaye az Egyesült Nemzetek jogi professzora szerint a kormányok a szabad véleménynyilvánítás korlátozásával erodálják az egyetemes szólásszabadságot is. Nagy-Britannia például új végrehajtói feladatköröket biztosítana hatóságainak, akik leszedethetnék a ‘kártékony’ internetes tartalmakat mialatt még az se tiszta, hogy mit is ért a törvény kártékony alatt.

Mások szerint jobb is ha süllyesztőbe kerülnek a gyűlöletbeszédek és a terrorizmushoz köthető anyagok.

Dimitris Avramopolous európai bizottsági tag szerint az ilyen tartalmak esetén a kormányoknak cselekedniük kell. “Az Internet jelenti az új frontot,” magyarázta a New York Times cikkében.

Az emberi jogi szervezetek megint más véleményen vannak és szerintük azzal, hogy normalizáljuk a tartalmak törlését, azzal egyfajta cenzúrát vezetünk be és korlátozzuk az internetes szólásszabadságot. Julie Owono, az Internet Határok Nélkül szervezet elnöke szerint gyakran véletlennek tűnő módon törölnek tartalmakat az internetről:

A véleménynyilvánítás szabadsága egyedül a tartalmad önkényes elnyomásának valószínűségétől függ.

Mark Zuckerberg, Facebook CEO szerint azonban elismerte, jó lenne egy kevéske útmutató. Az amerikai Kongresszus előtt így nyilatkozott meghallgatása során:

Hasznos lenne egyértelműen kifejteni, hogy milyen felelősségeket akarunk a vállalatoknak, embereknek és kormányoknak adni.

Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója szintén ossza a különböző országok szabályozó hatóságai jelentette cenzúra-veszélyeket az Internetre.

“Egy globális forrással szemben, ahol információt és tudást osztunk meg, a végére valami nyomorékot kapunk,” mondta.

2016 óta szolgáljuk a magyar kriptoközösséget. 365 napból 365-ötöt dolgozunk. Védünk az átverésektől, tanácsokkal látunk el, válaszolunk a leveleidre és igyekszünk igényes, hasznos tartalmakkal szolgálni minden egyes nap. Szerinted fair dolog, ha nem támogatod a munkánk?

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük