Ausztria leszámol a névtelen internetezéssel

Ausztriában hamarosan illegálissá válhat a névtelen kommentálás az online fórumokon. A kormány feltett szándéka, hogy eltörli a név nélküli internetezést.

Beszigorít Ausztria: sérülhet az internet szabadsága

Az internetcenzúra kérdése két táborra osztotta a világot. Egyik oldalon a virtuális cenzúrát támogatók növekvő tábora, akik a biztonságra hivatkoznak, a másik oldalon pedig a szabadelvűek, akik szerint a világháló cenzúrázása közvetlen támadás egy egyén véleménynyilvánítási szabadsága ellen.

Az osztrák kormány egyértelműen a cenzúrázók oldalához csatlakozott és tervei szerint kiirtaná a névtelen internetezést. Többek között azt tervezi, hogy a vitafórumokon, chatoldalakon név nélkül kommentálókra súlyos bírságokat szab ki, jelentette a Der Standard.

Az osztrák kormány törvénytervezete arra kötelezné az oldalakat, hogy gyűjtsék be a felhasználók neveit és az internetszolgáltatóik címét. Később, amennyiben nyomozásra kerül sor, akkor az internetszolgáltatóknak kötelező lenne átadni az információkat a hatóságoknak.

A törvénytervezet tulajdonképpen leszámolna a névtelen internethasználattal, az inkognitó móddal, és a híroldal szerint az osztrák kormány így akar védekezni a kormányellenes kritikák és gyalázások ellen. A tervek szerint 2020-ban vezetnék be a törvényt, aminek értelmében a következő feltételeknek megfelelő platformok kötelesek gyűjteni a felhasználók adatait:

  • több mint 100 000 regisztrált felhasználóval rendelkeznek,
  • több mint félmillió euró éves bevétele van,
  • vagy állami 50 000 eurót meghaladó sajtótámogatásban részesül.

Több milliós bírságokat szabhatnak ki

Aki nem felel meg a szabályoknak, azok irányába súlyosan fog fogni a hatóságok tolla: akár 500 000 euró bírságot is kiszabhatnak, de milliósra is rúghat, ha ugyanaz a platform másodszor is lebukik.

A Der Standard cikke szerint a törvény betartatásáért az Osztrák Kommunikácós Hatóság felelne.

A cikkben megjegyzik, hogy a szabály a saját médiaportáljára is vonatkozna, ám nem vonatkozik például az e-kereskedelmi oldalakra, vagy azokra a platformokra, melyek hirdetésből vagy tartalmaikon keresztül jutnak bevételhez.

Szintén nem vonatkozik például a jobboldali platformokra, melyek Ausztriában hírhedtek gyűlölettartalmaikról. Az unzensuriert.at egy ilyen oldal és közvetlen kapcsolata van a szélsőjobb Szabadságpárthoz, ami jelenleg koalíciós tagja az Osztrák Néppárt kormányában.

Gernot Blumel médiaminiszter szerint a törvénnyel nem akarnak extra terhet rakni a kisebb platformokra és startupokra, amelyek pénzügyileg nem elég erősek, hogy megfeleljenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük