Már Nintendo Switch-en is futtathatunk Bitcoin Core klienst

  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Twitteren tette közzé egy felhasználó, hogy már Nintendo Switch-en is lehet Bitcoin Core klienst futtatni.

Bitcoin Core a Nintendón

A lakosság túlnyomó részének már maga a virtuális valuták világa is nehezen felfogható koncepció. Ha ehhez hozzáadjuk a bányászat, hashráta vagy node kifejezéseket, szinte biztosak lehetünk benne, hogy egy hétköznapi polgárból furcsa tekinteteket fogunk kiváltani. Habár a kriptó közösség legtöbb tagja legalább alapszinten tisztában van a bányászat működésével, úgy tűnik, hogy sok meglepetést tartogat még számunkra a blokklánc technológia.

Azt sokan tudják, hogy a Bitcoin Core kliensprogramját legcélszerűbb egy asztali számítógépen vagy egy laptopon futtatni. Léteznek viszont olyan Bitcoin rajongók is, akiknek a Bitcoin Core kliensprogram futtatása egy számítógépen már nem jelent kihívást és többre vágynak. Itt jön a képbe „Cypherm0nk” néven ismert Twitter felhasználó, aki sikeresen futtatta a Bitcoin Core klienst egy Nintendo Switch eszközön. A képet június 4-én osztotta meg, melyen látható, amint a Bitcoin Core kliens legújabb verziója (0.18.0) fut, az említett eszközre telepített Linux Ubuntu operációs rendszer segítségével.

Nintendo Switch-en is fut a Bitcoin Core

Az említett kép alatti hozzászólásban azt is megígérte, hogy a hónap végére elkészül az útmutatóval, amelyben leírja majd, hogy miként telepíthetik fel más Nintendo Switch tulajdonosok is a klienst. Az útmutatót a Medium nevű oldalon tervezi megosztani a kriptó közösség tagjaival.

A Switch képessége egy Linux operációs rendszer futtatására nem újdonság, hiszen már 2018 áprilisában olvashattunk róla, hogy nyilvánosságra került egy kód, amellyel bármilyen nehézség nélkül tölthetjük be a Linuxot a játékkonzolra. Ez a felismerés hackerek ezreinek adott módot arra, hogy különböző kódokat futtassanak a vezeték nélküli konzolon, ezzel lehetővé téve a fent említett alkalmazását is.

Emlékezzünk Hal Finney-re

Vivek (Cypherm0nk) a „Running Bitcoin” megjegyzéssel töltötte fel a Bitcoin klienst futtatásáról készült képet, amely egyesek szerint utalás Hal Finney 10 évvel ezelőtti Twitter bejegyzésére, amely ugyanezzel a megjegyzéssel látta meg a napvilágot 2009. január 10-én. Úgy tartják, hogy a világ első bitcoin tranzakciója Satoshi Nakamoto és Hal Finney között zajlott le, melynek során Nakamoto 10 BTC-t utalt át a híres kriptográfusnak 2009. január 12-én. Finney 2014-ben elhunyt, viszont munkássága szemmel látható módon még mai napig is nagy hatással van a blokklánc technológia és a kriptovaluták világára.

Hal Finneyre emlékezve

A Bitcoin Core kliens Switchen való futtatásának gyakorlati jelentősége sajnos nem túl nagy, hiszen a játékkonzol bányászásra nem alkalmas. Ennek ellenére, a tény, hogy ma már a kliens olyan eszközökön is futtatható, amelyet kizárólag játékokra fejlesztettek ki, arról árulkodik, hogy a Bitcoin terjedése bizony nem lankad. Ha a technológia az utóbbi évekre jellemző ütemmel halad előre, akkor az sem kizárt, hogy a közeljövőben akár okosóráinkkal is képesek leszünk eredményesen Bitcoint bányászni.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.