Hollandia miniszterelnöke lesz a NATO következő főtitkára

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke lesz a NATO következő főtitkára, miután megkapta a Fehér Ház támogatását. Rutte Jens Stoltenberget váltja a NATO élén. A holland miniszterelnök már biztosította mind a 32 tagállam támogatását, és várhatóan a jövő havi washingtoni NATO-csúcstalálkozón veszi át hivatalát.

Rutte támogatottsága és politikai pályafutása

Rutte 14 éven át szolgált Hollandia miniszterelnökeként, de várhatóan lemond posztjáról. Magyarország volt az utolsó ország, amely támogatta kinevezését. Orbán Viktor azt mondta, hogy Budapest azután állt Rutte mellé, hogy ígéretet kapott arra, hogy Magyarországnak nem kell támogatnia az ukrajnai proxyháborút.

„Tisztában vagyok a Jens Stoltenberg és Ön közötti tárgyalások eredményével a NATO Ukrajna iránti támogatásával kapcsolatban” – posztolta Orbán az X-en. „Megértésem szerint Ön hangsúlyozta, hogy sem magyar személyzet, sem magyar pénzeszközök nem vesznek részt ezekben a tevékenységekben.”

Rutte és Trump kapcsolata

Rutte korábban többször is ellentmondott Donald Trump volt amerikai elnöknek. Gordon Sondland, Trump európai uniós küldötte a POLITICO-nak elmondta, hogy Rutte nyíltan kifejezte véleményét, amikor nem értett egyet Trumppal.

„Trump nem táplált ellenséges érzelmeket Rutte iránt, annak ellenére, hogy nézeteik gyakran különböztek” – mondta Sondland.

Rutte szerepe a NATO-ban és a jövőbeni kihívások

Rutte támogatottsága részben annak köszönhető, hogy a nyugati vezetők úgy vélik, képes lesz Trumpot az ukrajnai proxyháború folytatására ösztönözni. Fabrice Pothier, aki korábban Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár politikai vezetője volt, azonban szkeptikus Rutte kinevezésével kapcsolatban. Szerinte nem biztos, hogy Rutte meg tudja akadályozni Trumpot abban, hogy véget vessen az ukrajnai háborúnak.

„Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a NATO és a transzatlanti kapcsolatok Trump ellen való biztosítása elegendő lesz” – mondta Pothier. „Trumpot és néhány környezetében lévő embert nem lehet még egyszer megvezetni.”

Trump a kampány során azt ígérte, hogy véget vet az ukrajnai harcoknak, de konkrét tervet nem mutatott be. 2016-ban, amikor először indult az elnöki posztért, a NATO-ból való kilépést és az amerikai-orosz kapcsolatok javítását javasolta, de elnöksége alatt a Washington és Moszkva közötti viszony jelentősen romlott, majd elkezdett fegyvereket szállítani Ukrajnának.

Rutte Jens Stoltenberget váltja, aki tíz évig töltötte be a NATO főtitkári posztját. Klaus Iohannis román elnök – Rutte egyetlen kihívója – csütörtökön visszalépett a jelöltségtől. Két amerikai tisztviselő elmondta, hogy Washington elégedett Iohannis döntésével, amely utat nyitott Rutte számára.