Második világháborús tankot bocsájtottak árverésre az interneten

A napokban került fel a jó hírnévnek örvendő Bring a Trailer nevű aukciós weboldalra a képen látható amerikai katonai jármű. Az M3 Stuart könnyűharckocsit az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztették ki és kezdték el gyártani. A második világháború során remek szolgálatot tett az amerikaiaknak, később pedig a briteknek és a Nemzetközösség további országainak is szállítottak belőle. 

Ez a bizonyos harckocsi, amely 1941 novemberében indult gyártásra, a jelentések szerint gyakorlati célok okán megjárta Ausztráliát is. A háború teljes időtartama alatt ott állomásozott s 1946-ig aktívan alkalmazták is a szigetország hadseregében. Az oldalon megjelent bejegyzés szerint, „a jármű egészen addig Ausztráliában is maradt, ameddig a jelenlegi tulajdonosa 2018-ban meg nem vásárolta és visszaszállíttatta Amerikába.”

A tank felszerelése többek között egy manuálisan irányítható forgótoronyból, egy mára már hatástalanított válltámasszal ellátott M22-es géppuskából, egy Mark 19 típusú rádiókészülékből és vászonnal borított háttámlákból áll.

Az aukció kezdőára 2000 dollár volt, viszont várhatóan sokkal nagyobb magasságokat fog majd elérni az azt övező népszerűségnek köszönhetően. A pillanatnyi árajánlat 17 760 dollár, amely könnyű szerrel megtízszereződhet az árverés végére.

A tavalyi év novemberében ugyanazon weboldalon egy működőképes 1943-as M4A1 Sherman harckocsi 480 000 dollárért talált gazdára.

Az utóbbi években újra menővé váló harckocsik mellett egyre nő a kereslet a felfegyverzett és páncélzattal ellátott személygépjárművek iránt is. A legközkedveltebb márkák az autók ezen piacán a Mercedes-Benz, a Toyota, a Range Rover, a Cadillac és a Lincoln. A megnövekedett igény sajnos az Amerikában uralkodó kaotikus helyzetnek tudható be, amely egyúttal társadalmi és gazdasági válságot is jelent.

Tigris tankot még nem árvereznek, de ha netán látunk, mindenképp lecsapunk rá lol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük