Medvegyev állítja, egyes államokban akár éhínség is kitörhet

A szankciókkal való fenyegetések hullámát követően Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök állítja, ezeknek borzalmas globális következményei lesznek. Tényleg félnünk kellene?

Medvegyev, aki az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, a Telegramon azt írta, hogy a szankciók egy új világrend kialakulásának ösztönzői lehetnek. A férfi szerint összeomlik az Amerika-központi világ eszméje.

A “Mi fog történni legközelebb, avagy a világ az oroszellenes szankciók után” című bejegyzésében Medvegyev 10 pontba szedve vázolta fel, milyen ellátási lánc problémák merülhetnek fel, hogyan nőhet még magasabbra az infláció, illetve hogyan következhet be élelmiszer- és pénzügyi válság.

1. Számos globális áruellátási lánc összeomlik, súlyos logisztikai válság lehetséges, beleértve a külföldi légitársaságok összeomlását, amelyeknek megtiltják, hogy orosz terület felett repüljenek.

2. Fokozódni fog az energiaválság azokban az államokban, amelyek a “saját lábukba lövő” szankciókkal sújtják az orosz energiahordozók szállítását, folytatódik a fosszilis tüzelőanyagok árának további növekedése, és lelassul a digitális gazdaság fejlődése a világban.

3. Teljes körű nemzetközi élelmiszerválság fog bekövetkezni, amely az egyes államokban éhínség kitörésével is jár majd.

4. Egyes országokban vagy országközösségekben monetáris és pénzügyi válság lehetséges, amely számos nemzeti valuta stabilitásának aláásásával, növekvő inflációval és a magántulajdon védelmét szolgáló jogrendszer lerombolásával jár.

5. Új regionális katonai konfliktusok fognak kialakulni azokon a helyeken, ahol a helyzetet évek óta nem sikerült békésen rendezni, vagy a főbb nemzetközi szereplők jelentős érdekeit figyelmen kívül hagyják.

6. A terroristák egyre aktívabbá válnak, mivel úgy vélik, hogy a nyugati hatóságok figyelmét ma az Oroszországgal való leszámolásra terelik.

7. Új járványok kezdődnek, amelyeket a becsületes nemzetközi együttműködés elutasítása okoz az egészségügyi és járványügyi szférában, vagy a biológiai fegyverek használatának közvetlen tényei.

8. Csökkeni fog az olyan nemzetközi intézmények tevékenysége, amelyek nem tudták bizonyítani hatékonyságukat az ukrajnai helyzet rendezése során, mint például az Európa Tanács.

9. Az országok új nemzetközi szövetségei fognak létrejönni, amelyek inkább pragmatikus, mint ideológiai angolszász kritériumokon alapulnak.

10. Ennek eredményeként egy új biztonsági architektúra jön létre, ahol a nemzetközi kapcsolatok nyugatias koncepcióinak gyengesége lesz megfigyelhető, az Amerika-központú világ eszméje pedig összeomlik.