Még biztonságosabbá válnak a Zcash tranzakciói a Gemini új megoldásának hála

A 2016-os indulása óta a Zcash mindig is a személyes adatok védelmét helyezte az előtérbe. Ennek köszönhetően korábban már többször is megesett az, hogy a nemzetközi kriptotőzsdék delistázták a Zcash-t, mivel szabálytalannak tartották működésének egyes elemeit. A 2019-es év folyamán az OKEx, és az Ipbit is úgy döntött nem ad teret a Zcash névtelen tranzakcióinak, ahogyan a Monero esetébe is tették.

A Gemini kriptotőzsde azonban bejelentette a blogján, hogy lehetővé teszi az úgynevezett védett ZEC ügyleteket (shielded Zcash transaction). Ez azt jelenti, hogy a ZEC szabályozott keretek között még nagyobb biztonságot és anonimitást biztosít a felhasználóknak. A Gemini úgy gondolja, hogy a Zcash (ZEC) ezzel a megoldással fejlettebbé válik, mint a Bitcoin, mivel a kliensekre bízza, hogy milyen információkat akarnak megosztani az adott tranzakcióval vagy saját tárcájukkal kapcsolatban. A Zcash koncepciójának az alapját a kétféle tárcacím adja.

T-cím és Z-cím

Az úgynevezett T-címek a nevüket onnan kapták, hogy a kezdőbetűjük egy T, amely a ‘transparent’ szóból származik. Ezek a címek nyilvánosak, így az ezekről kezdeményezett vagy ezeken fogadott tranzakciók adatai nincsenek védve és a blokkláncon bárki által lekövethetőek. Az alapbeállítás szerint a Gemini nyilvánosként kezeli ezeket az információkat.

A másik típusba tartoznak a Z-címek, amiknél az elnevezés tekintetében ugyanazt a formulát alkalmazták. A kezdőbetű a zéró információ kifejezésből lett átemelve. A Z-vel kezdődő címek olyan titkosítást és egyéb módszereket alkalmaznak, amik által sem a tárca, sem pedig az arról indított vagy arra érkező utalások adatai nem nyilvánosak. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a Gemini célja a felhasználók adatainak védelme. Azonban több szempontból is megkérdőjelezhető, mennyire szükségszerű ez. Az emberek kevesebb, mint ötöde élt eddig azzal a lehetőséggel, hogy privát tranzakciót kezdeményezzen vagy fogadjon.

Az is egyértelmű, hogy azon hatóságok szemszögéből, akik bűncselekményt akarnak kinyomozni ez egyfajta szűrő, hiszen egy hétköznapi embernek nem sok oka van titkosítást alkalmazni. Végezetül azt is meg kell említeni, hogy az országok túlnyomó többségében a hatóságok a kriptotőzsdéket az adatok rögzítésére és szükség esetén azok kiadására kötelezi.