Még legalább 4-5 évet várni kell a digitális euróra

A digitális euró valószínűleg legkorábban csak 2028-ban vagy 2029-ben kerülhet bevezetésre. – közölte szerdán Dr. Joachim Nagel, a német jegybank elnöke. “Lehet, hogy még négy-öt évbe telik, mire ténylegesen bevezetésre kerül.” – mondta a DZ Bank 2024-es tőkepiaci konferenciáján.

Az Európai Központi Bank (EKB) tavaly év végén indította el a projekt kétéves “előkészítő szakaszát”. Ez alatt az időszak alatt tervezik a szabályok véglegesítését, a privát szektorbeli partnerek kiválasztását, valamint a tesztelést és a pilot időszak elindítását A két év elteltével döntenek arról, hogy az előkészületek következő szakaszába léphet-e a projekt. Ez megalapozza majd a lehetséges jövőbeli kibocsátást – közölte az EKB.

Nagel szerint az EKB vezetése csak az európai jogalkotási folyamat lezárása után dönthet a továbblépésről.

A digitális euró célja az euróövezeti fizetések egységesítése

A digitális eurót központi banki digitális valutaként (CBDC) képzelik el, amely lényegében a készpénz elektronikus formája lenne. A kriptovalutákkal ellentétben központi banki fedezetet kapna. Az EKB egyike azon központi bankoknak, amelyek a CBDC-ket vizsgálják az elektronikus pénz képességeinek és hozzáférhetőségének javítása érdekében.

Nagel kihangsúlyozta az európai fizetési mód előnyeit. Elmondta, hogy biztonságos, kényelmes, gyors, megbízható, ingyenes és az egész euróövezetben elfogadott lesz. A digitális euró megkönnyítheti a különböző tranzakciókat. Ide tartoznak az online vásárlásoktól a bolti tranzakciókon át a hatóságoknak történő fizetésekig, különösen, ha jogilag is elismert fizetőeszközzé válik.

A legtöbb ember digitális euróval fizetne a meglévő online banki alkalmazással (amelyet a bankja biztosít) vagy az okostelefonján lévő alapfunkciókkal rendelkező digitális euróalkalmazással (amelyet az eurorendszer biztosítana), magyarázta Nagel.

Az EKB visszautasítja az aggályokat

A kritikusok ellenzik a digitális euró ötletét. A bankok és a szabályozó hatóságok attól tartanak, hogy ez csökkenteni fogja a náluk lévő pénzt, míg mások a személyes adatok védelme miatt aggódnak. Egyesek szerint nem biztos, hogy sokkal jobb lenne, mint a meglévő lehetőségek, sőt, pénzügyi válságok idején akár problémákat is okozhatna a bankoknak.

Az EKB szerint a digitális euró versenyt teremtene a jelenleg amerikai cégek által uralt pénzforgalomban. A bankok hátrányaival kapcsolatos aggodalmak eloszlatása érdekében azt tervezik, hogy korlátozzák, hogy egy személy mekkora összeget tarthat magánál. Ez valószínűleg 3000 euró körüli összeget jelenthet.