Még több anonimitás: sikeresen hard forkolt a Zcash blokklánca

Sikeres hard forkon van túl az anonim utalásokra fókuszáló Zcash hálózat a legújabb ‘Heartwood’ frissítés eredményeképpen. A frissítés legfontosabb változtatása, hogy a bányászok a tranzakciók validálásáért járó ZEC jutalmat (nevezik érmealap tranzakciónak is) egyenest az anonim tárcájukba kapják.

A forkra július 16-án került sor közép-európai idő szerint 08:58 perckor a 903 000-dik blokkmagasságnál, írta a Zcash hálózat fejlesztéséért felelős Electric Coin Company (ECC). Fontos megjegyezni, hogy baráti hard forkról volt szó és a Zcash ökoszisztéma szereplői, bányászok, váltók, tárcák egyöntetűen támogatták a frissítést.

Az érmealap tranzakció anonimmá tétele mellett a másik Zcash Improvement Proposal (ZIP), avagy jóváhagyásra került fejlesztési javaslat, a ZIP 221 ‘Flyclient’ volt, ami a tranzakciók hitelesítését teszi könnyebbé a csomópontok számára.

A 16-kai fork inkompatibilis a korábbi ZEC blokklánccal, ami azt jelenti, hogy a csomópontoknak szinkronizálniuk kell az új szoftverrel a Zcash további használatához.

A Zcash Heartwood volt a negyedik nagyszabású frissítés a 2016-os hálózatindulás óta, az előző a 2019. decemberi ‘Blossom’ volt.

A legfontosabb újítás tehát az érmealap tranzakció priváttá tétele, ami egy újabb réteg védelmet jelent a bányászok számára a tranzakcióik adatainak, mint az összeg, címzett és a komment mező titkosítására.

Kapcsolódó: Dinamikusan növekszik a Zcash hálózatán a full privát tranzakciók száma

A privát érmealap tranzakciók bevezetését már a projekt kezdeti időszaka óta bevezetésre jelölte ki az ECC, de csak 2018-ra, a Sapling hard forkkal vált technológiailag kivitelezhetővé.

Flyclient

A Flyclient segítségével a felhasználók a lehető legkevesebb információ birtokában is hitelesíthetik a tranzakcióikat. Elég a hitelesítéshez a blokk fejlécének ismerete sem mint az adott blokk teljes tartalma.

Egyik előnye a hitelesítés könnyebbé válásának, hogy könnyebbé válik a láncok, mint például az Ethereum – Zcash közötti interoperabilitás elérése mivel az ECC már korábban jelezte, olyan projektek fejlesztését is célul tűzte ki, amik kompatibilisek lesznek a második legnagyobb piaci kapitalizációjú blokkláncával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.