Megfigyelik az online kommunikációt Hongkongban, Bluetooth-ra váltanak a tüntetők

A kormány folyamatos megfigyelése miatt, a hongkongi tüntetők úgy döntöttek, hogy Bluetooth-ot használnak internet helyett a tüntetésekkel kapcsolatos kommunikációra.

Az internet már nem biztonságos a hongkongi tüntetők számára

Talán Európában nem bevett gyakorlat a tüntetéseket szervező személyek internetes tevékenységének a kormány általi megfigyelése (habár ki tudja…), azonban a hongkongi tüntetők sajnos kénytelenek elkerülni az interneten keresztüli kommunikációt. Ebből az okból kifolyólag a tüntetők alternatív offline üzenetküldő applikációkat használnak az egymás közötti kommunikációra. Hongkongban jelenleg a Bridgefy a legelterjedtebb alkalmazás a tüntetők körében, amely Bluetooth-on keresztül továbbítja az üzeneteket az alkalmazást használó felhasználók hálózatán keresztül. A tüntetésben résztvevő tömegeknek köszönhetően a Bridgefy felhasználók száma az elmúlt 60 napban közel 4,000 százalékot növekedett.

Az alkalmazás az egész város lakosait képes összekötni Bluetooth kapcsolaton keresztül. Az üzenetküldés természetesen az adott eszköz közelében lévő eszközökkel a leggyorsabb, azonban távolabb tartózkodó emberekkel is lehetséges kommunikálni. A második esetben az üzenet egyik Bridgefy felhasználó telefonjáról a másikra vándorol, egészen addig még el nem éri az üzenet címzettjét. A privát üzenetezésen kívül a Bridgefy-on keresztül az összes közelben lévő eszközzel is megoszthatunk egy adott üzenetet. A hongkongi tüntetők számára szinte tökéletes az alkalmazás, hiszen sem SMS-en, sem telefonon, sem bármilyen interneten keresztüli kommunikációt nem tudnak alkalmazni. Ezeket a kommunikációs csatornákat egytől egyig megfigyelés alatt tartja a kínai kormány.

Jorge Rios, a Bridgefy vezérigazgatója szerint az emberek leginkább két okból töltik le az applikációt:

„1) Azért, mert az internethozzáférés egyre inkább korlátozva van a hatóságok által.

2) Azért, mert ez egy biztonságos módja az emberek közötti kommunikációnak, és kevés az esély rá, hogy az üzeneteket nem kívánatos személyek is el tudják olvasni.

Az emberek arra használják az alkalmazást, hogy szervezkedjenek és biztonságban maradjanak, mindezt anélkül, hogy az internettől függenének.”

Habár a hongkongi tüntetések nem a privát szféra megsértése miatt indultak, még nem azt jelenti, hogy bármelyik országnak joga van az ilyen alapvető jogok megsértésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük