Meghátrált a brit kormány, győztek az utcára vonuló emberek

Mégsem kerül bevezetésre Angliában az éjszakai szórakozóhelyek és rendezvények látogatására feljogosító koronavírus elleni oltási igazolást. A folyamatos tüntetések miatt meghátrált a brit kormány.

A brit kormány fenyegetőzése eddig tartott. Az egészségügyi miniszter,  Sajid Javid bejelentette, hogy a brit törvényhozók határozottan ellenezték az oltási igazolás tervét, így abból nem lesz végül semmi. A BBC The Andrew Marr Show című műsorában úgy fogalmazott Javid, hogy “soha nem tetszett az ötlet, hogy az embereket arra kényszerítsük, hogy a mindennapi tevékenységeik során mutassák fel a papírjaikat. Annyit mondhatok, hogy alaposan megvizsgáltuk a kérdést, és bár fenntartjuk, mint elképzelhető lehetőséget, örömmel mondhatom, hogy nem folytatjuk az oltási útlevélre vonatkozó terveket.”

Majd hozzátette: “Nagyon sok ország, amikor bevezette, azért tette, hogy növelje az oltási arányt, és meg lehet őket érteni.”

Javid elmondta, hogy Anglia eddig nagyon sikeres volt az oltási kampányban, a 16-17 évesek 55 százaléka már megkapta az első adagot, mindössze egy hónappal azután, hogy az oltást felajánlották ennek a korosztálynak.

Nem sokkal a BBC-nek adott bejelentése előtt az egészségügyi miniszter a Sky Newsnak adott külön interjújában azt mondta, hogy a kormány még nem hozott végleges döntést a hazai oltási útlevélről. Azt is elmondta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, meg akar szabadulni a nemzetközi utazásokhoz szükséges PCR-tesztektől is.

Szintén vasárnap a brit kormány közölte, hogy Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hatályon kívül helyezi a koronavírustörvény egyes pontjait, így a kormánynak többé nem lesz hatásköre a gazdaság leállítására, a rendezvények és gyűlések korlátozására, az oktatás szüneteltetésére, a veszélyhelyzet határidejének meghosszabbítására vagy a fertőző emberek kötelező karanténba zárására.

Számos európai országban ugyanakkor foggal-körömmel ragaszkodnak az oltást igazoló dokumentumok felmutatására.

A skót parlament csütörtökön 68 szavazattal 55 szavazat ellenében támogatta az igazolás bevezetését Skócia éjszakai klubjaiban és más zsúfolt szórakozóhelyeken.

A COVID-19-re vonatkozó negatív tesztet nem fogadják el, az igazolást oltás felvételével lehet megszerezni. A skót kormány azt mondta, hogy ezzel a vakcinát igénylők számát akarják növelni és megakadályozni azt, hogy a PCR-laborkapacitást túlterheljék a szórakozóhelyek látogatói. Az Angliára vonatkozó, mostanra elkaszált oltási igazolás terve szintén kizárta volna a negatív teszteredményeket.

Szeptember 9-ig a 16 év feletti brit lakosság közel 90 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját, és több mint 80 százalék mindkét dózist – jelentette ki a brit kormány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük