Megjelent az ENS, az Ethereum új névszolgáltatása

Nick Johnson és Alex Van de Sande, az Ethereum Alapítvány két oszlopos tagja egy új egy megoldással kísérletezik. Szeretnék az Ethereum blokkláncon lecserélni a jelenlegi hex alapú címeket az emberek számára könnyen olvasható blokklánc címekre. Mivel elég nagy volt az érdeklődés a megoldás iránt a piac részéről, ezért már 2017-ben elindították az Ethereum Name Service (ENS) szolgáltatást. Most októberre értek oda a fejlesztéssel, hogy az ENS támogatja a multi-coin megoldást. Azaz már úgy lehet kriptovalutát küldeni, hogy ezt a könnyen olvasható címet adjuk meg. Azonban a fejlesztés nem áll meg itt.

Mi az az ENS?

Az Ethereum Név Szolgáltatást úgy tudnák definiálni mint egy nyílt, megosztott és kiterjeszthető elnevezési rendszert az Ethereum blokkláncon.

Az Ethereum egy okos szerződés platform, ami nagyszámú decentralizált applikációnak (dapp) a működését teszi lehetővé. Egy nagyon élénk fejlesztői és hangos felhasználói közösség támogatja a platform működését.

Azonban az okosszerződések nem teszik lehetővé, hogy az emberek számára könnyen olvasható címeket generáljanak az architektúra jellegzetessége miatt. Ezt a problémát feloldva talált ki Johnson és De Sande egy olyan hatékony rendszert, amely képes emberek számára olvashatóvá alakítani az Ethereum blokkláncon a rögzített hosszúságú 256-bites kriptográfiai hasheket.

Hogyan működik az ENS?

Az ENS megoldás egy úgynevezett Namehash folyamatra épül. A Namehash átalakítja a hasht emberi szem számára könnyen olvashatóvá, miközben megtartja a hierarchia jellegzetességeit. Ennek köszönhetően az ENS bármilyen aldomain hashét át tudja alakítani, ha ismeri a szülő domain hashét.
Az ENS-en belül, a nevek hex cím formában vannak tárolva, viszont a felhasználók számára már olvasható formában jelenik meg. Például az ‘alice.eth’-nek a hex formátuma ‘0x787192fc5378cc32aa956ddfdedbf26b24e8d78e40109add0eea2c1a012c3dec(…)’.

Mielőtt a Namehash feldolgozná az olvasható neveket, a hex címeket normalizálni és standardizálni kell, hogy a felhasználók számára konzisztens élményt tudjon nyújtani az ENS. A standardizációt UTS-46 protokoll végzi. Ez kezeli a helytelen karakterek eltávolítását, és nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy csökkenti a hibázás lehetőségét, ugyanis a hex alapú címeket a hossza és karakterek változatossága miatt könnyen össze lehet keverni, és ezáltal több hibát követnek el a felhasználók.

Az ENS architektúrája két fő komponensből áll. Ez a ‘registry’ (iktató) és a ‘resolvers’ (feloldók). A registry egy egyszerű okosszerződés, amely tárolja az Ethereum blokkláncon előforduló összes domain és aldomain rekordját. Minden domainhez és aldomainhez kapcsolódó okosszerződés három típusú információt tárol. Ez a három adat a név tulajdonosa, a resolver és az érvényességet tartalmazó rekord.

A resolverek olyan okosszerződések, amelyek lefordítják a neveket címekké, vagy bármilyen más hashtípussá. Ezekért is az UTS-46 normalizáció felel. Emellett a resolver okosszerződés képes visszafelé is kezelni a folyamatot. Tehát visszaalakítani a hex címeket emberek számára olvasható nevekké.

Fontos kiemelni, hogy az ENS-en regisztrált emberek számára olvasható domain nevek nem helyettesíthető tokenek. Ezek a tokenek kriptográfiailag biztosított eszközöknek számítanak. Ez is biztosítja, hogy az ENS hatékony elnevezési rendszer marad. Ezáltal elkerülhetők az olyan esetek, hogy egy domain név több különböző helyre küldené a felhasználókat az interneten.

Az ENS mögötti motivációk

Az ENS-t úgy tervezték, hogy hasonló szolgáltatásokat nyújtson mint a DNS – Domain Name Service az interneten. Azonban az Ethereum merőben más decentralizált architektúrára épül, és különbözik a DNS struktúrájától. A DNS-hez hasonlóan az ENS is ‘ponttal’ elhatárolt hierarchikus neveket kezel, amiket ugyanúgy domaineknek nevezünk. A legfelső szinten található domainnek teljes kontrollja van az alatta található aldomaineknek. Például ha X-hez tartozik az ‘x.eth, akkor létre tudják hozni a ‘blog.x.eth’, és úgy konfiguráljak, ahogy csak szeretnék.

Az Ethereum hálózat felhasználói számára az ENS nagyon megkönnyíti a napi használatot. Növeli a dappok felhasználhatóságát, ugyanis a hosszú hashek helyett könnyen olvasható neveket jelenít meg.

Az Ethereum ökoszisztémán túl

Ez egy tévhit, hogy az ENS csak az Ethereum ökoszisztéma határain belül használható. A rendszer egy biztonságos és decentralizált módot nyújt a címek elnevezésére a blokkláncon belül és kívül is.
Az ENS felhasználható az IPFS (InterPlanetary File System) és a Swarm hashek feloldására is a decentralizált weboldalaknál. Az ENS képes kezelni a Tor.onion címeket is.

Miután elindult az ENS multi-coin támogatása októberben, a fejlesztők hozzá is kezdtek ahhoz a fejlesztéshez, amely lehetővé teszi majd az integrációt a DNS-sel, amely lehetővé teszi majd a .eth domainek használatát a DNS-en és fordítva.

Piaci reakciók és vélemények

Habár az ENS már 2017-ben elindult, idő kellett a rendszernek, hogy felfigyeljenek rá a blokklánc közösségben. A kezdetekkor tele volt hibával, ezért sok negatív kritika érte. Azonban idővel a fejlesztők javították ezeket a hibákat, hibakereső versenyeket rendeztek, és kibővítették a rendszer funkcionalitását. A népszerűsége mára tehát nagyot nőtt.

Az Ethereum szerette volna igazságosan elosztani a ENS neveket, ezért egy nagyon népszerű aukciót indított az OpenSea piactéren. Az aukció szeptember 1. és november 5. között tartott. Az adatok azt bizonyítják, hogy ezen időszak alatt ez volt a legnépszerűbb aukció az OpenSea piactéren. Akik megszerezték ezek a .eth neveket, rögtön el is büszkélkedtek vele a Twitteren, rögtön nagy népszerűségnek örvendve.

Azonban az aukció fontos kérdéseket felvet azokkal szemben, akik csak azért akarták megszerezni ezeket a címeket, hogy a jövőben eladják majd. Ez a címbirtoklás úgy látszik, hogy a DNS mellett az ENS esetében is népszerű lesz. Ezeknek a címeknek az értékét a jövő árazza majd be, mennyire terjed el az ENS a mainstream közösségekben.

Az ENS most már bárki számára elérhető. Akár te is regisztrálni tudod a saját .eth domainedet pár kattintással. Próbáld ki!