Megjelent az ENS, az Ethereum új névszolgáltatása

Nick Johnson és Alex Van de Sande, az Ethereum Alapítvány két oszlopos tagja egy új egy megoldással kísérletezik. Szeretnék az Ethereum blokkláncon lecserélni a jelenlegi hex alapú címeket az emberek számára könnyen olvasható blokklánc címekre. Mivel elég nagy volt az érdeklődés a megoldás iránt a piac részéről, ezért már 2017-ben elindították az Ethereum Name Service (ENS) szolgáltatást. Most októberre értek oda a fejlesztéssel, hogy az ENS támogatja a multi-coin megoldást. Azaz már úgy lehet kriptovalutát küldeni, hogy ezt a könnyen olvasható címet adjuk meg. Azonban a fejlesztés nem áll meg itt.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Mi az az ENS?

Az Ethereum Név Szolgáltatást úgy tudnák definiálni mint egy nyílt, megosztott és kiterjeszthető elnevezési rendszert az Ethereum blokkláncon.

Az Ethereum egy okos szerződés platform, ami nagyszámú decentralizált applikációnak (dapp) a működését teszi lehetővé. Egy nagyon élénk fejlesztői és hangos felhasználói közösség támogatja a platform működését.

Azonban az okosszerződések nem teszik lehetővé, hogy az emberek számára könnyen olvasható címeket generáljanak az architektúra jellegzetessége miatt. Ezt a problémát feloldva talált ki Johnson és De Sande egy olyan hatékony rendszert, amely képes emberek számára olvashatóvá alakítani az Ethereum blokkláncon a rögzített hosszúságú 256-bites kriptográfiai hasheket.

Hogyan működik az ENS?

Az ENS megoldás egy úgynevezett Namehash folyamatra épül. A Namehash átalakítja a hasht emberi szem számára könnyen olvashatóvá, miközben megtartja a hierarchia jellegzetességeit. Ennek köszönhetően az ENS bármilyen aldomain hashét át tudja alakítani, ha ismeri a szülő domain hashét.
Az ENS-en belül, a nevek hex cím formában vannak tárolva, viszont a felhasználók számára már olvasható formában jelenik meg. Például az ‘alice.eth’-nek a hex formátuma ‘0x787192fc5378cc32aa956ddfdedbf26b24e8d78e40109add0eea2c1a012c3dec(…)’.

Mielőtt a Namehash feldolgozná az olvasható neveket, a hex címeket normalizálni és standardizálni kell, hogy a felhasználók számára konzisztens élményt tudjon nyújtani az ENS. A standardizációt UTS-46 protokoll végzi. Ez kezeli a helytelen karakterek eltávolítását, és nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy csökkenti a hibázás lehetőségét, ugyanis a hex alapú címeket a hossza és karakterek változatossága miatt könnyen össze lehet keverni, és ezáltal több hibát követnek el a felhasználók.

Az ENS architektúrája két fő komponensből áll. Ez a ‘registry’ (iktató) és a ‘resolvers’ (feloldók). A registry egy egyszerű okosszerződés, amely tárolja az Ethereum blokkláncon előforduló összes domain és aldomain rekordját. Minden domainhez és aldomainhez kapcsolódó okosszerződés három típusú információt tárol. Ez a három adat a név tulajdonosa, a resolver és az érvényességet tartalmazó rekord.

A resolverek olyan okosszerződések, amelyek lefordítják a neveket címekké, vagy bármilyen más hashtípussá. Ezekért is az UTS-46 normalizáció felel. Emellett a resolver okosszerződés képes visszafelé is kezelni a folyamatot. Tehát visszaalakítani a hex címeket emberek számára olvasható nevekké.

Fontos kiemelni, hogy az ENS-en regisztrált emberek számára olvasható domain nevek nem helyettesíthető tokenek. Ezek a tokenek kriptográfiailag biztosított eszközöknek számítanak. Ez is biztosítja, hogy az ENS hatékony elnevezési rendszer marad. Ezáltal elkerülhetők az olyan esetek, hogy egy domain név több különböző helyre küldené a felhasználókat az interneten.

Az ENS mögötti motivációk

Az ENS-t úgy tervezték, hogy hasonló szolgáltatásokat nyújtson mint a DNS – Domain Name Service az interneten. Azonban az Ethereum merőben más decentralizált architektúrára épül, és különbözik a DNS struktúrájától. A DNS-hez hasonlóan az ENS is ‘ponttal’ elhatárolt hierarchikus neveket kezel, amiket ugyanúgy domaineknek nevezünk. A legfelső szinten található domainnek teljes kontrollja van az alatta található aldomaineknek. Például ha X-hez tartozik az ‘x.eth, akkor létre tudják hozni a ‘blog.x.eth’, és úgy konfiguráljak, ahogy csak szeretnék.

Az Ethereum hálózat felhasználói számára az ENS nagyon megkönnyíti a napi használatot. Növeli a dappok felhasználhatóságát, ugyanis a hosszú hashek helyett könnyen olvasható neveket jelenít meg.

Az Ethereum ökoszisztémán túl

Ez egy tévhit, hogy az ENS csak az Ethereum ökoszisztéma határain belül használható. A rendszer egy biztonságos és decentralizált módot nyújt a címek elnevezésére a blokkláncon belül és kívül is.
Az ENS felhasználható az IPFS (InterPlanetary File System) és a Swarm hashek feloldására is a decentralizált weboldalaknál. Az ENS képes kezelni a Tor.onion címeket is.

Miután elindult az ENS multi-coin támogatása októberben, a fejlesztők hozzá is kezdtek ahhoz a fejlesztéshez, amely lehetővé teszi majd az integrációt a DNS-sel, amely lehetővé teszi majd a .eth domainek használatát a DNS-en és fordítva.

Piaci reakciók és vélemények

Habár az ENS már 2017-ben elindult, idő kellett a rendszernek, hogy felfigyeljenek rá a blokklánc közösségben. A kezdetekkor tele volt hibával, ezért sok negatív kritika érte. Azonban idővel a fejlesztők javították ezeket a hibákat, hibakereső versenyeket rendeztek, és kibővítették a rendszer funkcionalitását. A népszerűsége mára tehát nagyot nőtt.

Az Ethereum szerette volna igazságosan elosztani a ENS neveket, ezért egy nagyon népszerű aukciót indított az OpenSea piactéren. Az aukció szeptember 1. és november 5. között tartott. Az adatok azt bizonyítják, hogy ezen időszak alatt ez volt a legnépszerűbb aukció az OpenSea piactéren. Akik megszerezték ezek a .eth neveket, rögtön el is büszkélkedtek vele a Twitteren, rögtön nagy népszerűségnek örvendve.

Azonban az aukció fontos kérdéseket felvet azokkal szemben, akik csak azért akarták megszerezni ezeket a címeket, hogy a jövőben eladják majd. Ez a címbirtoklás úgy látszik, hogy a DNS mellett az ENS esetében is népszerű lesz. Ezeknek a címeknek az értékét a jövő árazza majd be, mennyire terjed el az ENS a mainstream közösségekben.

Az ENS most már bárki számára elérhető. Akár te is regisztrálni tudod a saját .eth domainedet pár kattintással. Próbáld ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.